Irlanda de Nord: Noua IRA şi-a asumat responsabilitatea pentru moartea jurnalistei Lyra McKee

Irlanda de Nord: Noua IRA şi-a asumat responsabilitatea pentru moartea jurnalistei Lyra McKee

Jurnalista Lyra McKee

Gruparea disidentă republicană Noua IRA şi-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea jurnalistei Lyra McKee, prezentând „scuze sincere” familiei sale şi prietenilor, scrie The Guardian.

Într-un comunicat tranmis Irish News, gruparea a recunoscut folosindu-se de un cuvânt codat că activiştii săi au ucis jurnalista de investigaţie în vârstă de 29 de ani, cea care a fost împuşcată mortal în Derry joi. Noua IRA a cerut scuze rudelor jurnalistei.
 
Totuşi, ei şi-au justificat acţiunile caracterizându-le ca făcând parte dintr-o acţiune împotriva forţelor duşmane.
 
„Joi noapte, în urma unei incursiuni în Creggan a forţelor regale britanice înarmate puternic, care au provocat haos, IRA şi-a trimis voluntarii. I-am instruit să dea dovadă de precauţie în viitor în contactele cu duşmanul şi am luat măsuri pentru a implementa acest lucru”, se arată în comunicat.
 
„În timpul atacurilor asupra duşmanului, Lyra McKee a fost ucisă în mod tragic în timp ce stătea alături de forţele duşmanului. IRA prezintă scuzele sincere partenerului, familiei şi prietenilor lui Lyra McKee pentru moartea ei”, este adăugat.
 
Comunicatul a fost emis după ce luni a avut loc un protest al prietenilor lui McKee în faţa partidului Saoradh în Derry, o grupare care aderă la ideologiile Noii IRA.
 
Sinead Quinn, una dintre participante la protest, a criticat Saoradh pentru că a încercat să portretizeze moartea lui McKee ca pe o împuşcătură accidentală.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: