Iranul, revoltat după ce ambasadorii britanic şi rus s-au pozat precum Churchill, Stalin şi Roosevelt, la prima lor întâlnire, în 1943

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul ambasador britanic în Iran, Simon Shercliff, s-a pozat alături de omologul său rus Levan Dzhagarian în faţa ambasadei Rusiei din Iran FOTO via BBC
Noul ambasador britanic în Iran, Simon Shercliff, s-a pozat alături de omologul său rus Levan Dzhagarian în faţa ambasadei Rusiei din Iran FOTO via BBC

Noul ambasador britanic în Iran şi-a aprins paie în cap după ce s-a pozat alături de omologul său rus cu un al treilea scaun între ei, recreând o fotografie din 1943, în timpul ocupaţiei sovietice a Iranului, în care apar Joseph Stalin, Franklin D Roosevelt şi Winston Churchill, pe atunci aliaţi, relatează The Guardian şi BBC.

Noul ambasador britanic în Iran, Simon Shercliff, s-a pozat alături de omologul său rus Levan Dzhagarian în faţa ambasadei Rusiei din Iran, într-o postură care aminteşte de fotografia liderilor SUA, Marii Britanii şi URSS la Conferinţa de la Teheran din 1943, când Iranul se afla sub ocupaţia forţelor sovietice şi britanice.

Poza a fost postată pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei la Teheran şi vine într-un moment sensibil al relaţiilor dintre Marea Britanie şi Iran, remarcă The Guardian.

Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de externe, a descris imaginea ca „extrem de nepotrivită”.

„Este necesar să reamintim tuturor că august 2021 nu e nici august 1941, nici decembrie 1943?

Poporul iranian a dovedit, inclusiv în cadrul negocierilor privind acordul nuclear, că destinul lui nu poate NICIODATĂ să fie supus deciziilor ambasadelor şi puterilor străine”,a scris el pe Twitter.

Postarea ambasadei Rusiei a stârnit furie în Iran, unii comentatori solicitând eliminarea postării sau chiar expulzarea celor doi diplomaţi. Alţi critici anonimi de pe Twitter au amintit exemplul lui Alexandr Griboiedov, un diplomat rus în Persia, care a fost ucis în 1829 împreună cu personalul ambasadei sale, ca urmare a sentimentelor anti-ruse suscitate de semnarea a două tratate prin care au fost cedate Rusiei terenuri din Caucaz.

Joseph Stalin

Joseph Stalin, Franklin D Roosevelt şi Winston Churchill la Conferinţa de la Teheran din 1943 FOTO Keystone/Hulton Archive/Getty Images

„Ambasadorii îi insultă pe toţi iranienii. Conferinţa de la Teheran a fost o violare a suveranităţii Iranului şi este un simbol al crimelor istorice comise de SUA, Rusia şi Marea Britanie împotriva iranienilor”, a comentat profesorul de literatură engleză Seyed Marandi.

Ambasada Rusiei s-a apărat, referindu-se la „reacţia ambiguă” provocată de imagine, susţinând că „nu are în spate un context anti-iranian”.

„Singura semnificaţie a acestei fotografii este să aducă un tribut eforturilor comune ale statelor aliate împotriva nazismului în cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu am vrut să rănim sentimentelor poporului iranian prietenos”, s-a apărat ambasada Rusiei pe Twitter.

Relaţiile dintre Iran şi Marea Britanie sunt tensionate după ce ultima a denunţat un „atac legal” cu drone asupra petrolierului Mercer Street în largul coastelor Omanului, în urma căruia au murit un marinar britanic şi unul român. Iranul a reacţionat numind afirmaţia „contradictorie, falsă şi provocatoare”, scrie BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite