INTERVIU Yuriy Meshkov: „Oameni buni, voi, românii!”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yuriy Meshkov e un personaj pe cât de controversat pe atât de carismatic. A ocupat funcţia de preşedinte al republicii separatiste Crimeea între 1994 şi 1995, singurul preşedinte de altfel, pentru că Ucraina a decis să stopeze asemenea acţiuni, considerându-le neconstituţionale.

Din 2011 are interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean. Ieri însă, se plimba nestingherit pe străzile din Simferopol, vorbind deschis despre situaţia din regiune. Pentru câteva minute, în exclusivitate pentru Adevărul, Yuriy Meshkov a vorbit şi despre situaţia românilor din regiune, dar şi a relaţiilor cu România în eventualitatea unui conflict.

Domnule preşedinte, de la ziarul Adevărul din România. Ce faceţi?

Ooo, oameni buni, voi, românii! Îmi place ce i-aţi făcut lui Yushenko cu Insula Şerpilor.

Aş dori să vă adresez câteva întrebări cu privire la relaţia regiunii Crimeea cu România. Se poate?

Sigur. Nu am foarte mult timp la dispoziţie, dar vă răspund cu mare plăcere. România a dat un exemplu bun în politica internaţională. Faptul că le-aţi dat o lecţie ucrainenilor în relaţii internaţionale este de admirat.

Care va fi soarta minorităţilor din Crimeea dacă această regiune va face parte din Rusia?

Crimeea este constituită din bucăţi mici şi fiecare contează. Considerăm minorităţile etnice ca fiind foarte importante pentru regiune.

Câţi etnici români trăiesc în această zonă?

Nu ştiu ce să zic despre asta. Nu am foarte multe informaţii despre comunitatea de români din Crimeea, dar nu exclud posibilitatea ca aceştia să aibă o prezenţă semnificativă în zonă. Crimeea are o tradiţie bogată în menţinerea şi încurajarea multiculturalismului.

Deci fiecare minoritate din Crimea va avea cel puţin un reprezentant în Parlament?

Să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva! Am o cu totul şi cu totul altă părere despre această idee. Nu cred că Parlamentul ar trebui să fie constituit pe baze etnice. Nu cred în etnii, doar în naţiuni. Crimeea e o singură naţiune, fără diferenţe etnice. Respectăm şi suntem interesaţi de tradiţiile minorităţilor, dar suntem o singură naţiune. Dacă eşti român, de exemplu, şi ai potenţial, poţi ajunge în Parlament, da. Este în interesul nostru să avem câţi mai mulţi oameni cu potenţial.

O ultimă întrebare. Acum căteva zile, preşedintele României a declarat că nu este în interesul României să intre într-un conflict cu Rusia, dar că forţele armate române sunt pregătite de pentru orice scenariu, inclusiv de război? (murmur în rândul celor strânşi în jurul preşedintelui)

Ascultă reacţia oamenilor la asemenea întrebare. Noi suntem un popor destul de tolerant şi nu avem de ce să credem că minorităţile din zonă vor fi în pericol din cauza forţelor armate ruseşti. Nimeni nu plănuieşte să retragă drepturile minorităţilor. Toată lumea se bucură de aceleaşi drepturi, libertăţi şi obligaţii. Apreciez sinceritatea şi patriotismul preşedintelui vostru şi faptul că nu-şi ascunde intenţia de proteja interesele României în regiune. Dar nu există un motiv pentru asemena acţiuni din partea României. Declaraţia mi se pare uşor deplasată.

Domnule preşedinte, vă mulţumesc!

Cu plăcere. Ne vedem la referendum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite