INTERVIU Liderul comuniştilor moldoveni îl laudă pe Putin şi nu vrea să audă de UE: „Ce n-au reuşit cu alde Hitler fac acum cu Uniunea Europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunist din Republica Moldova
Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunist din Republica Moldova

Republica Moldova se va afla, duminica aceasta, în faţa celor mai importante alegeri din istoria sa, scrutinul din 30 noiembrie fiind văzut ca un moment în care vecinii de peste Prut sunt chemaţi la urne pentru a alege drumul pe care ţara o va apuca de acum înainte: Rusia sau Uniunea Europeană.

La Chişinău, taberele politice sunt divizate de aceste două curente. În fruntea celor care îi îndeamnă pe moldoveni să privească spre Rusia lui Vladimir Putin se află Partidul Comunist (PCRM), clasat pe primul loc în sondaje. Reporterii „Adevărul” au mers la Chişinău şi au realizat un amplu interviu cu Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunist din Republica Moldova.

„Adevărul”: Ce aşteptări aveţi de la aceste alegeri?
Vladimir Voronin: Noi din 1988 participăm la toate alegerile şi niciodată n-am fost pe locul doi. Tot timpul am fost pe locul unu, în toate alegerile. Noi nu facem coaliţie, nu avem cum să câştigăm alegerile şi să facem coaliţie pentru a ocupa şi a repartiza posturile, interesele cuiva pentru ceva. Noi nu pentru aşa ceva venim la guvernare, comparativ cu ăştia de dreapta. Noi dacă de unii singuri n-o să luăm peste 50% clar lucru că atunci o să rămânem în Opoziţie.

Constituţia Republicii Moldova vă permite să fiţi din nou preşedinte…
Daaa, încă 8 ani de zile, fără probleme. Principalul e să câştigăm alegerile. Un nimic… (râde). Vom veni în mod sigur la guvernare după 30 noiembrie.

Sunt aceste alegeri un moment de răscruce pentru Republica Moldova?
Da. Noi am preîntâmpinat încă de acum doi ani şi societatea, şi Parlamentul, şi partidele politice că aceste alegeri se vor desfăşura nu atât pe dimensiunea noastră internă - cum să dezvoltăm ţara şi să îmbunătăţim calitatea vieţii oamenilor - ci vor fi pe dimensiunea Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală a Rusiei. Cu părere de rău, dar aşa se întâmplă. E un fel de sondaj sociologic, dar cu atribut de alegeri. Eu votez pentru ce? Votezi pentru partidele de stânga? Înseamnă că votezi pentru Uniunea Vamală. Votezi pentru ăştia din coaliţie şi liberali? Înseamnă că votezi pentru Uniunea Europeană. Şi nu este bine că e aşa, nu este normal. Dar aceasta, sincer vă spun, nu este vina comuniştilor. Coaliţia aşa a dorit. S-au grăbit. Şi europenii i-au grăbit. I-au luat aşa, foarte repede... Hai, hai, hai, nepregătiţi, hai mai repede în UE. O să vedem cu ce o să se termine chestia asta.

Foarte mulţi, inclusiv liderii politici de la Bucureşti, speră să se termine cu Republica Moldova integrată în Uniunea Europeană…
Dumneavoastră, statul dumneavoastră, România, încă mult timp n-o să aibă nimic în comun cu Uniunea Europeană în afară de documentele juridice semnate. Pentru că să te declari membru al UE e una, iar să fii de facto în această constituţie, şi juridic, şi economic, şi social, şi politic e cu totul altă treabă. O să vă trebuiască cel puţin 25-50 de ani. În cel mai bun caz.

Voronin nu se teme de ruşi, ci de români: "Nouă ne e teamă că voi vreţi să ocupaţi Republica Moldova"

Şi Republicii Moldova câţi ani i-ar mai trebui?
Cel puţin 70-100 de ani. Când au semnat acel acord de asociere cu Uniunea Europeană, cei din coaliţie s-au grăbit şi s-au grăbit nu pentru interesul Moldovei, ci dimpotrivă. Ca să ne rupă, să ne izoleze din toate părţile. Noi suntem republică parlamentară, dar n-a fost consulat parlamentul, n-au fost dezbateri parlamentare. Un lucru ieşit din comun, necivilizat chiar. Niciun fel de împuternicire nu i-a oferit nimeni guvernului, şi acest Leancă pleacă la Bruxelles şi semnează. Ce-a semnat? Ei nici n-au conştientizat. Iaca, eu pun pariu cu oricine că aceste 970 de pagini, cât este conţinutul acestui acord de asociere, nu le-a citit nici Leacă, nici Filat, nici nimeni. L-au semnat. După aceasta, ce a urmat? Gata, partenerii tradiţionali, istorici, cum este Federaţia Rusă, ne-au închis de odată toate hotarele. Şi gata! 80 de procente din comerţul exterior al Moldovei era pe spaţiul Rusiei. Şi acuma, gata, e închis tot. Uitaţi ce facem în agricultură. Strugurii putrezesc pe butuci. Toate cisternele sunt pline cu vin şi nimeni nu are unde turna un litru de vin.

Totuşi, a fost vorba de un embargo din partea Rusiei.
Nu Rusia a pus embargo. Rusia este membru al acestei Uniuni Vamale compuse din trei ţări: Rusia, Kazahstanul şi Bielorusia. Şi acolo sunt condiţii. La ei, în interiorul acestor ţări, nu există hotare în relaţiile comerciale economice. Nu există niciun fel de condiţii. Dar noi nu suntem membri ai acestei Uniuni Vamale şi noi nu avem permis acolo. Iar în Uniunea Europeană trebuie să ajungi la nişte standarde şi e nevoie de ani şi de milioane multe ca să ajungi. Noi n-avem nici timp, nici bani nu sunt în Moldova. Ce-o să facem mai departe? Aceste autorităţi care au semnat acest acord au comis un act de trădare. Nimic nu miroase a interes naţional, moldovenesc.

Există oameni care se tem de o reacţie dură din partea Rusiei în cazul în care pro-europenii ar câştiga alegerile. Vi se pare plauzibil un scenariu în care Rusia ar ocupa Republica Moldova?
Nu, nouă ne e teamă că voi vreţi s-o ocupaţi. Voi, românii, tot timpul vă bateţi pentru partea asta de pământ. Ruşii vor influenţă politică. Dar influenţa politică se răspândeşte nu numai pe partea asta. Ei vor s-o răspândească acolo unde au mai avut-o. Aici e un interes geopolitic, strategic şi de tot felul. Voi de ce aţi dat permisiunea să se deschidă două baze americane pe teritoriul României? Cu ce ocazie? Şi nu sunt baze NATO, sunt direct ale Americii. Ăia acolo şi ăştia aici. Vor să fie cât mai aproape. Dacă se începe ceva, vor veni rachetele pe capul vostru, Doamne-fereşte, n-o să vă întrebe nimeni.

Despre Putin: “O persoană cu capacităţi omeneşti înalte”

Aţi avut, de-a lungul timpului, numeroase întrevederi cu Vladimir Putin. Ce impresie v-a lăsat?
Putin este o persoană cu caracter, cu capacităţi deosebite, pe mai multe dimensiuni. Eu am avut, într-adevăr, peste 40 de întrevederi bilaterale şi l-am perceput ca o persoană cu capacităţi democratice şi omeneşti înalte. Aşa trebuie să fie preşedintele oricărei ţări,patriot şi consecvent. Ar fi bine ca şi ai noştri, de la Chişinău, să fie tot aşa. Nu să se uite în toate părţile şi să nu ştie de unde bate vântul.

Ce viitorul mai are comunismul?
Dar el întotdeauna a avut viitor şi o să mai aibă viitor acest comunism al nostru. Ştiţi cum traduc eu cuvântul comunism? Ca societatea echităţii sociale. Adică toţi oamenii suntem născuţi pe pământ cu aceleaşi drepturi, cu aceleaşi capacităţi. Depinde de noi cum ne dezvoltăm capacităţile. Este exact ca în Biblie. În capitalism se promovează şi se dezvoltă cel care e mai puternic în sensul că e cel mai bogat. Noi vrem ca toţi să aibă drepturi egale şi  să fie acelaşi nivel de trai pentru toţi.

Şi cât aţi fost la putere toţi moldovenii aveau acelaşi nivel de trai?
Cu părere de rău vă spun că nu, pentru că noi nu putem. Asta nu-i o căldare de apă pe care ai luat-o, ai scos-o din fântână şi ai turnat alta. Asta e obşte. Trebuie s-o construieşti, trebuie să creezi condiţii.

"Le doresc românilor să ajungă la viaţa pe care au avut-o pe timpul lui Ceauşescu"

Comunismul a avut la dispoziţie decenii întregi ca să creeze aceste condiţii.
Da, din ‘44 am început. Dar dumneavoastră cred că n-aţi citit rezultatele pe care le-a avut Moldova sovietică în anii sovietici. Citiţi-le! S-a destrămat Uniunea Sovietică şi s-a aruncat în capitalismul acesta sălbatic. Iaca ce s-a întâmplat. Fără niciun fel de reguli. Junglă e puţin spus, acolo măcar animalele hotărăsc între ele cum să supravieţuiască. Dar aici veneau toţi de unde vrei şi se făceau şefi aici la noi. Ne dictau. Au privatizat, au furat, au distrus tot. În România la fel. Ceea ce a făcut Ceauşescu pentru România să dea Dumnezeu să faceţi voi în această Europă unită. Dar nu ştiu peste câte zeci de ani se va face. Iaca, aşa să ştiţi!

Marile proiecte ceauşiste s-au făcut cu preţul multor vieţi omeneşti. Ca să nu mai vorbim despre cenzură, raţionalizarea mâncării, a curentului electric…
Şi acuma vă simţiţi mai bine, da? Acuma poporul trăieşte mai bine, da? Nu, eu nu sunt de acord categoric. Mai bine acuma, aveţi energie 24 de ore, pentru ca să activeze toată noaptea cazinourile, ca narcomania să crească aiurea, ca sute şi mii de români să nu aibă loc de muncă în România şi să umble prin toate ţările europene cerşind cu mâinile întinse. Nu, nu, nu, dumneavoastră n-aţi trăit în aceste generaţii, cred că nici nu eraţi studenţi pe vremea lui Ceauşescu şi nu cunoaşteţi bine toată această statistică. Eu le doresc românilor să ajungă cât mai repede la acea viaţă pe care au avut-o pe timpul lui Ceauşescu, pe timpul socialismului.

Între timp, românii l-au dat jos pe Ceauşescu.
Păi aşa sunteţi voi. Şi la noi tot aşa. Lăsaţi-vă de aceste modele pe care le căutaţi în Occident, căutaţi-vă de grijă de ţara dumneavoastră, lucraţi, dezvoltaţi-vă, să fie ţara prosperă, să fie înaintată. Că Uniunea Europeană, cât e ea de mare, nu înseamnă tot globul pământesc. Mai trăiesc oameni şi în alte locuri: în Asia, America. Aveţi grijă de ţara dumneavoastră, amintiţi-vă de anul 1938, de acea numita masă de la Munchen. Care ţări erau în jurul acestei mese? Acele cinci ţări care în 1948 au fost fondatoarele Uniunii Europene. Ceea ce n-au reuşit atunci cu alde Hitler, nu vă supăraţi, alde Antonescu, cu tancurile, cu avioanele, acuma le fac paşnic cu Uniunea Europeană. Eu nu fac agitaţie politică, eu judec. M-aţi întrebat şi vă răspund. Poporului român îi doresc multă sănătate, mult succes şi prietenie între popoare.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite