„Rolul meu este să ajut românii să creeze legături între ei” INTERVIU cu Diana Dauphin-Lazăr, consul onorific al României la Nantes

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din acest an, România are un nou consulat onorific în Franţa, la Nantes. Astăzi are loc, în prezenţa ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, ceremonia de numire a Dianei Dauphin-Lazăr în această funcţie.

Originară din Vaslui, jurist de profesie, cu studii la Timişoara, Bordeaux şi Paris, avocat în barourile din Bucureşti şi din Nantes, Diana Dauphin-Lazăr şi-a construit cariera cu predilecţie în domeniul juridic al relaţiilor comerciale franco-române.

Cunoscută istoric ca reşedinţă a Ducilor de Bretania, actualmente capitală a departamentului Loire Atlantique, Nantes se bucura de o numeroasă comunitate românească. Universitatea de aici oferă posibilitatea de a studia limba română ca limbă străină şi are numeroase colaborări cu România, există o parohie românească ortodoxă care, de curând, a reuşit achiziţionarea unei biserici, magazin românesc  şi,  de acum, un avocat român care vrea să îşi ajute benevol compatrioţii. Vă invit să o cunoaştem pe Diana Dauphin-Lazăr.

Ciprian Apetrei: Cum aţi ajuns avocat în Franţa? Ce v-a motivat să vă stabiliţi în străinătate?

Diana Dauphin-Lazăr: Inima mea este cea care m-a adus la Nantes. Soţul meu este francez. Pentru mine a fost firesc să continui să profesez ca avocat în Franţa. Am urmat studiile juridice în România şi apoi în Franţa. Încă de la început m-am orientat către partea de consultanţă a avocaturii şi am asistat investitori francezi în România. În Franţa, am fondat împreună cu soţul meu, François-Xavier, Cabinetul de avocatură SIGILIA cu dorinţa de permite clienţilor noştri să investească în Franţa în deplină siguranţă. Cabinetul nostru intervine în dreptul societăţilor şi al afacerilor. Noi asistăm clienţii noştri, antreprenori sau profesii liberale, încă de la crearea societăţii şi pe tot parcursul dezvoltării sale. Pentru clienţii români, intervin în principal în două domenii: asist profesiile medicale care doresc să se instaleze sau să se dezvolte în Franţa şi societăţile romaneşti care vor să dezvolte relaţii comerciale în Franţa. Ca avocat, privilegiez noi instrumente pentru rezolvarea litigiilor precum medierea şi negocierea. Din experienţa mea în Franţa, am constatat că majoritatea conflictelor dintre societăţile româneşti şi franceze se nasc din neînţelegeri în special lingvistice şi din modalităţi diferite de a proceda. Conflictul este o situaţie dificilă şi atunci când se produce la tine în ţară, însă când acesta se produce în străinătate devine mult mai greu de gestionat şi mult mai costisitor.

Ce este mai exact un consul onorific? La ce foloseşte?

În linii mari, Consulatul are ca misiune dezvoltarea relaţiilor politice, economice şi culturale cu România, precum şi protejarea intereselor românilor din circumscripţia sa. De exemplu, societăţile româneşti care doresc să îşi dezvolte activităţile în Franţa mă pot contacta pentru a le pune în legătură cu societăţi franceze din regiune. Circumscripţia consulatului onorific de la Nantes se întinde asupra departamentelui Loire Atlantique (44), Maine et Loire (49) şi Vendée (85).

Funcţia de consul onorific este una benevolă. Pentru activitatea desfăşurată, consulii onorifici nu primesc salarii, indemnizaţii sau alte venituri şi suportă din bugetul propriu toate cheltuielile ocazionate de exercitarea funcţiei lor oficiale. Consulatul onorific nu poate presta servicii consulare pe care le prestează Secţia Consulară. Consulatul nu eliberează paşapoarte, acte de stare civilă, autentificări de înscrisuri, procuri sau declaraţii.

Românii, ca mod de funcţionare, sunt mai ancoraţi în imediat şi se adaptează poate cu mai multă uşurinţă noilor oportunităţi care li se prezintă.

Ca trăitor în două culturi, ce credeţi că putem învăţată de la francezi? Ce îi putem învăţa noi pe ei?

Cred că putem învăţa de la francezi faptul că au o viziune pe termen mediu şi lung în ceea ce fac. Să iţi gestionezi săptămâna, luna, anul îţi permite să reduci situaţiile neprevăzute şi să rămâi aliniat şi concentrat pe obiectivele tale. E important să fii pilotul întreprinderii tale şi să o conduci în direcţia în care ţi-ai propus, iar călătoria să fie plăcută şi plină de satisfacţii.

Invers, francezii având fixat un cadru pe termen lung, pot pierde din vedere oportunităţile imediate care li se prezintă. Românii, ca mod de funcţionare, sunt mai ancoraţi în imediat şi se adaptează poate cu mai multă uşurinţă noilor oportunităţi care li se prezintă.

Ceea ce văd că trăitor în două culturi este complementaritatea între români şi francezi în abordarea proiectelor.

Se spune că românii nu sunt solidari între ei, faţă de alte comunităţi etnice, atunci când ajung în străinătate. Dumneavoastră tocmai debutaţi într-o activitate benevolă. Poate fi consulatul un loc de coagulare pentru spiritul comunitar ?

Da, categoric, consulatul poate fi un loc de cristalizare al spiritului comunitar. De exemplu, anul acesta, de ziua Europei, România a participat cu două standuri la Satul european organizat la Nantes. Am invitat alături de mine asociaţiile româneşti din zonă şi împreună am făcut posibilă prezenţa României la acest eveniment. Rolul meu este să ajut românii să creeze legături între ei. De aceea voi reuni în jurul meu energiile pentru a dezvolta acest spirit comunitar. 

Un lucru de care se lovesc cei emigraţi în Franţa este dimensiunea impresionantă a birocraţiei de aici. Sunt multe oportunităţi, de lucru si educaţionale, dar deloc uşor de găsit. Îi puteţi ajuta?

Rolul meu este mai degrabă unul de orientare şi nu de sprijin individual în demersurile administrative.

Nu mă pot substitui instituţiilor cu care interacţionează cetăţenii români. Aceste instituţii au structuri care permit solicitanţilor de locuri de muncă sau de programe de studii să găsească filiera adaptată fiecăruia. În momentul de faţă, nu deţin soluţia care să-i ajute pe cetăţenii români în demersurile administrative. Doresc să invit, pe această cale, asociaţiile care oferă un astfel de sprijin să mă contacteze, pentru a le pune în legătură cu cei care au nevoie.

Aveţi o educaţie juridică, dreptul românesc este foarte influenţat de cel francez, la Nantes există o bună şcoală juridică, putem aştepta programe de colaborare cu universităţi româneşti?

Printre atribuţiile mele de consul onorific se numără şi stimularea cooperării între universităţile româneşti şi universităţile franceze din circumscripţia consulatului onorific. Facultatea de drept din Nantes are deja un parteneriat cu Universitatea din Cluj şi propune studenţilor un program de masterat de drept privat comparat în limba franceză. Bineînţeles, dacă alte parteneriate se vor naşte, nu voi ezita să aduc ajutorul necesar.

Schimburile culturale sunt esenţiale. Descoperirea culturală reciprocă ne va aduce profit tuturor.

Veţi putea facilita obţinerea de finanţări pentru proiecte culturale româneşti sau franţuzeşti relevante pentru identitatea diasporei?

Proiectele destinate sprijinirii activităţii românilor de pretutindeni pot primi finanţare din partea Departamentului politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni. Se pot finanţa proiecte culturale, educaţionale, în domeniul mass-media, spiritualitate, tradiţie şi societate civilă. De exemplu, anul acesta au fost aprobate doua cereri prezentate de Asociaţii româneşti din Franţa:  Asociaţia Soleil de l'Est, care a organizat o expoziţie de pictură, şi Asociaţia Ecole Roumaine de Paris, care are ca obiect transmitere a limbii şi tradiţiilor româneşti.

În calitate de consul onorific voi putea juca rolul de comunicant. Astfel, dacă un artist din România doreşte să expună tablourile sale în regiune, voi transmite aceste informaţii pe pagina Consulatului astfel încât să intre în legătură cu asociaţiile locale care vor favoriza organizarea unui astfel de eveniment.

Voi publica pe pagina de internet a Consulatului anunţul cu privire la sesiunile de finanţare. Asociaţiile de români vor putea depune cereri de finanţare pentru susţinerea proiectelor culturale romaneşti.

Aveţi în vedere şi atragerea de turişti romani în Bretania istorică, o zonă puţin cunoscută în România?

Schimburile culturale sunt esenţiale. Descoperirea culturală reciprocă ne va aduce profit tuturor. Însă atragerea de turişti români nu face parte din rolul meu. Românii care doresc să viziteze departamentul Loire-Atlantique pot găsi cu uşurinţă informaţiile necesare pe internet sau prin intermediul agenţiilor de turism.

Intenţionaţi să faceţi demersuri pentru o linie aeriană directă Nantes-Bucureşti? Românii din Lyon, de exemplu, au făcut o petiţie către o companie de low cost şi au reuşit acest lucru. Aveţi în vedere un astfel de demers? Existenţa consulatului este un semn bun în acest sens, arată că există o comunitate românească numeroasă.

Da, în calitate de consul am în vedere un astfel de demers. O linie Nantes-Bucureşti constituie, pentru comunitatea românească, o „punte” directă cu România şi permite cetăţenilor francezi să descopere ţara noastră. A avea o legătură directă cu România poate facilita relaţiile economice între societăţile comerciale româneşti şi cele franceze din regiune.

Se va putea vota la Nantes? Dacă da, ce procedură trebuie urmată?

Se va putea la Nantes dacă sunt întrunite următoarele condiţii: înscrierea prealabilă în Registrul electoral, cel puţin 100 de alegători din circumscripţia consulatului optează pentru votul la secţia de votare, aceşti alegători să nu fi optat pentru votul prin corespondenţă.

Înscrierea în Registrul electoral a alegătorilor cu reşedinţa în străinătate pentru alegerile parlamentare din anul 2016 se face de către Autoritatea Electorală Permanentă, în baza următoarelor documente transmise prin poştă sau depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular: Cerere scrisă, copia actului de identitate, copia documentului care dovedește reședința în Franţa. Modelul cererii va putea fi descărcat de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente și de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Dacă cineva vrea să vă sprijine activitatea, cum o poate face?

Activitatea mea de consul onorific are nevoie de sprijin. Acest sprijin poate consta în:

  • Distribuirea informaţiilor publicate pe pagina Facebook şi pe website-ul Consulatului, pentru a ajunge la cunoştinţa unui număr cât mai mare de români din circumscripţie;
  • Românii care au resedinţa in circumscripţia Consulatului sunt rugaţi să îmi transmită pe mail la adresa consulroumanienantes@gmail.com datele lor de contact (nume prenume, adresă de mail, număr de telefon, etc) pentru a îi putea ţine la curent cu activităţile Consulatului. De asemenea, sunt rugaţi să îmi transmită informaţii pe care le consideră utile pentru a fi retransmise prin intermediul Consulatului.
  • Implicarea, ca benevoli, în acţiunile organizate de Consulat , pentru a putea fi cât mai eficienţi în demersurile pe care le organizam;
  • Sponsorizarea acţiunilor Consulatului pentru a va face cunoscute cultura, tradiţiile, produsele româneşti etc.

Vă mulţumesc anticipat pentru transmiterea acestor informaţii.


Pentru mai multe detalii, puteţi consulta:

http://www.consulat-roumanie-nantes.fr
http://www.avocat-roman-in-franta.eu
http://sigilia.fr
http://tourisme-loireatlantique.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite