Interviu cu Cornelia Nicola, candidată la alegerile locale din Sicilia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Nicola 1

Diaspora românească, foarte numeroasă, numără însă foarte puţini aleşi locali de origine română. La ultimele alegeri, a crescut numărul de candidaţi, dar sunt încă rare cazurile în care aceştia au reuşit. În acelaşi timp, românii consideră că nu sunt suficient de bine reprezentaţi, dar sunt puţini cei care se înscriu pe listele electorale, pentru a putea vota.

Mai mult, faţă de candidaţii români există o mulţime de reticenţe, ceea ce descurajează şi mai mult implicarea în politică. Prin urmare, avem o voce foarte slabă, chiar şi în ţările cu comunităţi foarte mari, ca Italia sau Spania. Cei care se implică în politica locală sunt oameni curajoşi, care îndrăznesc să îşi asume o prezenţă publica cu multe responsabilităţi.

Vă propun să o cunoaştem pe Cornelia Nicola, originară din Oltenia, candidată la alegerile locale din Santa Croce Camerina, în Sicilia, Italia.

Ciprian Apetrei: Cum aţi ajuns să candidaţi la alegerile locale din Italia? Vă rog să ne vorbiţi despre parcursul dumneavoastră personal şi profesional.

Cornelia Nicola: Decizia mea de a intra în politica locală a fost luată în urma unor reuniuni avute cu românii noştri din teritoriu. Am analizat cu multă atenţie problemele lor şi am hotărât împreună să candidez la Consiliul comunal. A fost un drum lung şi anevoios, cu cinci ani de pregătire, timp în care am realizat diverse proiecte pentru a da răspunsuri clare oamenilor, astfel încât am demonstrat tuturor potenţialul pe care îl am. Cu cinci ani în urmă, candidatul la primăria locală, domnul doctor Giovanni Barone m-a invitat să particip la alegerile locale ca simplu cetăţean. Atunci mi-am dat seama că acest om merită susţinut şi a demonstrat pe parcursul primului mandat că el este soluţia cea mai bună pentru oraş. Giovanni Barone este primul edil din Santa Croce Camerina care ne-a invitat la dialog şi a avut o deschidere semnificativă pentru comunitatea noastră.

Evenimentul ‘’Transhumanţe’’, prezentat în bibliotecă cu ocazia comemorării a ‘’30 de ani de la Revoluţia Română’’ a lăsat un semn în inimile noastre pentru omagiul făcut de domnul primar Giovanni Barone drapelului României, sărutându-l în semn de respect şi prietenie. Am continuat proiectele cu ţara noastră iar înainte de pandemie am iniţiat o înfrăţire cu oraşul Piatra Neamţ. Vizita edilului la Piatra Neamţ a fost ca o încoronare a relaţiei româno-italiene pentru ambele oraşe.

Am 42 de ani şi sunt originară din Vâlcea, am studiat liceul şi Şcoala Postliceală la Craiova, unde am profesat ca C.T.C-ist laborant, într-o fabrică de prestigiu pe atunci. în Italia am ajuns în 2004 unde am lucrat din prima zi ca asistent domiciliar în pasticerie, menaj, vânzătoare, iar acum în biblioteca comunală a oraşului, unde sunt catalogator de cărţi în sistemul online.

Trei motive pentru a vă vota.

C.N: Cred că electoratul meu mă cunoaşte suficient de mult pentru a mă vota. Sunt o persoană determinată, curajoasă, iar în acest moment sunt omul potrivit la locul potrivit.

Cum funcţionează sistemul de vot din Italia? De ce acte are nevoie un cetăţean român pentru a vota?

C.N: Cetăţenii români care locuiesc şi sunt rezidenţi pe teritoriul Italiei de minim şase luni şi care au împlinit 18 ani au drept de vot dar trebuie să deţină tessera elettorale (cartea de vot) care se solicită cu 40 de zile înainte de data la care se votează la Oficiul electoral al primăriei prezentând o cerere pentru înscrierea pe listele electorale suplimentare. La alegerile locale din Santa Croce Camerina se votează o singură zi, pe 12 iunie începând cu ora 8:00 şi până la ora 23:00 ora locală. Se pot prezenta la urne toţi cetăţenii cu cartea de identitate italiană si cea de vot.

Pe buletinul de vot sunt enumeraţi cei cinci candidaţi primari, fiecare cu simbolul lui. Cu creionul se pune un X pe simbolul listei, în cazul nostru lista Barone, după care se scriu numele celor doi candidaţi consilieri din aceeaşi listă: o preferinţă feminină, Nicola Cornelia, şi una masculină, Emmolo Salvatore, aliatul meu în acest parcurs politic.

Cornelia Nicola 2

În general, în Europa, românii se implica puţin în politica locală a ţarilor în care locuiesc. Credeţi că se vor mobiliza să vă voteze? Pe ce alte voturi vă bazaţi?

C.N: Este adevărat, sondajele spun asta, dar depinde de fiecare realitate în parte. Oraşul în care locuiesc are circa ca 10 000 de locuitori dintre care 8% sunt români. Eu sunt o persoană destul de cunoscută, apropiată comunităţii, iar cei care mi-au promis votul sunt persoane oneste, oameni cu demnitate, cinstiţi şi muncitori cu care mă mândresc, de altfel suntem o mare familie şi toţi vor pune umărul pentru a realiza acest proiect comun.

Electoratul meu este variat deoarece am susţinerea cetăţenilor italieni şi a altor cetăţeni de alte naţionalităţi.

Suntem deja la a doua generaţie de emigranţi. Copiii născuţi, în Italia, din părinţi români, sunt mai mult italieni sau români? Cum vedeţi situaţia lor peste încă o generaţie, când îşi vor educa, la rândul lor, copiii?

C.N: Eu ador copiii, sunt pentru mine lucrul cel mai important şi am observat că mulţi dintre ei nu ştiu să vorbească limba română: în acest caz cred că Statul român ar trebui să se implice mai mult. Pe de altă parte există şi familii de români care reuşesc să îşi educe copiii în spiritul tradiţional românesc, vorbind limba română, mergând la biserică şi practicând tradiţiile noastre strămoşeşti.

Situaţia lor peste încă o generaţie va fi diferită de cea de acum pentru că noi, cei de acum, luptăm pentru drepturile celor care vor veni, deci va fi o generaţie mult mai avantajată din toate punctele de vedere. Despre cum îşi vor educa copiii la rândul lor, cred că nu vor fi mari diferenţe. Noi românii suntem un popor conservator şi ştim să ne păstrăm identitatea naţională.

Ce putem învăţa de la italieni? Ce îi putem noi învăţa pe ei?

C.N: De la italieni putem învăţa multe lucruri. Cea ce apreciez la ei este revoluţia şi modernizarea păstrând tradiţiile şi cultivând raportul cu familia. De la noi pot învăţa la fel de multe lucruri, spre exemplu noi românii ştim să ne bucurăm de viaţă cu puţin.

în încheiere, doresc să fac un apel tuturor românilor din Santa Croce Camerina pentru a susţine candidatul Giovanni Barone la alegerile comunale: doar aşa vom putea continua proiectele in corso d’opera pentru viitorul oraşului, urbanistice, sociale sau medicale.

Italia
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite