INTERVIU Comandant al unei unităţi separatiste din Slaviansk: „Dacă Ucraina nu se separă, vor fi probleme peste tot, inclusiv în Moldova“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yura are 56 de ani. Este unul din comandanţii unei unităţi separatiste din zona oraşului Slaviansk. De mai bine de trei săptămâni aceste forţe separatiste controlează de facto estul Ucrainei. În exclusivitate pentru „Adevărul“, un interviu cu unul dintre comandanţii militari ai separatiştilor proruşi.

Cine sunteţi?

Sunt veteran de război. Am fost soldat timp de 17 ani şi am servit în Afganistan timp de 4 ani. În tot acel timp, sub comanda mea, nu am pierdut niciun soldat.

Sunteţi localnic? Şi oamenii dumneavoastra la fel?

Da, sunt din apropiere de Slaviansk. La fel şi majoritatea celor ce sunt aici. Mai sunt şi câţiva din regiunea Doneţk sau din apropiere, însă cu toţii suntem ucraineni. Sunt mulţi cazaci, mulţi veterani printre noi în acest moment.

Ce se întămplă momentan în această zonă?

Forţele Sectorului de Dreapta sunt foarte active. La fel şi garda naţională. Sunt din ce în ce mai aproape şi situaţia devine din ce în ce mai periculoasă.

Cine sunt aceşti oameni din Sectorul de Dreapta?

Cine să fie? Guvernul care ne spionează şi sabotează acţiunile. Aceşti indivizi nu sunt de acord cu prezenţa noastră aici şi cu faptul că localnicii ne ajută.

Este prezenţa acestor forţe în vreun fel legată de incidentul din ziua de Paşti?

Aceea a fost „Duminca Însângerată”. Au început provocările şi diversiunile în acea zi deoarece ştiau că mulţi oameni vor merge la biserică şi va fi foarte aglomerat. Noi am instalat filtre de control pentru a bloca aceste diversiuni. Media ucraineană susţine că oamenii de la filtrele noastre de control erau beţi şi au deschis focul. Dar nu a fost aşa.

image

Ce dovezi aveţi că aceşti indivizi aparţin Sectorului de Dreapta?

Pentru că aveau tatuaje specifice naţionaliştilor ucraineni, medalii şi insigne, cărţi de vizită şi valută asupra lor. Am găsit un rucsac de provenienţă americană aruncat pe un câmp din apropiere, un binoclu, exploziv, un detonator şi gloanţe fabricate în SUA.

Aş dori să ne întoarcem puţin la identitatea celor care sunt momentan sub comanda dumneavoastră. În ultimele zile au circulat pe internet diferite fotografii cu soldaţi care par să fie implicaţi şi în operaţiunea din Crimeea, dar şi în conflictul din Georgia, din 2008. Cine este soldatul cu barbă care tot apare în aceste fotografii? Îl cunoaşteţi?

Da, îl cunosc. În Georgia era soldat dar de partea georgienilor, împotriva ruşilor. Au fost mai mulţi luptători din Ucraina de partea Georgiei în acel conflict.

De unde v-aţi procurat armele?

Kalashikovul l-am cumparat acum 6 ani, pentru orice eventualitate. Pistolul l-am luat din cladirea SBU (Serviciile de Securitate Ucrainene). Am confiscat multe arme şi de la cei ce au protestat în timpul Euomaidanului.

Şi mâncarea, benzina, logistica? Cine plăteşte pentru toate acestea?

Oamenii, localnicii. Ei donează mâncare, ţigări, cele necesare. Până şi taximetriştii ne ajută. Nu plătim dacă trebuie să ne deplasăm undeva.

Ce s-a întâmplat cu tancurile confiscate de la forţele armate ucrainene în Kramatorks, acum cateva zile?

Guvernul a trimis forţe în regiune dar oamenii ştiau că soldaţii li se vor alătura. Localnicii au oprit 6 tancuri şi majoritatea soldaţilor au trecut de partea oamenilor. Doar 5 soldaţi au decis să plece acasă.

Aceeaşi situaţie a fost şi în Romania, în timpul ocupaţiei naziste. Soldaţii au fost obligaţi să fie de partea faşciştilor, deşi nu toţi au fost de acord.

Turcinov, preşedintele interimar de la Kiev, a susţinut că aceştia sunt vinovaţi de trădare şi vor fi judecaţi în conformitate cu regulamentele militare. Sunteti veteran, familiarizat cu regulile şi procedurile militare. Consideraţi că este corect să fie judecaţi?

Nu cred că e drept. Preşedintele adevărat e Ianukovici, chiar aşa corupt cum era el. Aceeaşi situaţie a fost şi în Romania, în timpul ocupaţiei naziste. Soldaţii au fost obligaţi să fie de partea faşciştilor, deşi nu toţi au fost de acord.

Pentru că tot vorbim de Romania: suntem ţara vecină, avem graniţă comună dar şi o zonă-tampon- Transnistria. Se va vărsa acest conflict şi în Republica Moldova?

Dacă Ucraina nu se separă vor fi probleme peste tot, inclusiv în Moldova. Dar Rusia nu are nevoie de Moldova. Dacă voia, o lua demult. Exact la fel s-a întâmplat şi în Iugoslavia. Problemele din această zonă sunt similare celor din Siria, Georgia, Libia şi Irak.

image

Bine, dar nu America doreşte un referendum. De la Bucureşti pare că Rusia îşi doreşte acest lucru mai mult ca oricine.

Nu. Oamenii aici au nevoie de un referendum. Nu ne dorim un guvern condus de la Kiev. Ianukovich nu a fost suspendat, ci alungat. Kievul a început tot acest conflict în momentul în care l-a alungat şi a semnat tratatul cu UE. O parte din oameni vor alipirea la Rusia, o parte vor federalizare. Guvernul de la Kiev nu înţelege că noi, cei din est, suntem diferiţi, avem alte valori, alte principii. Dacă nu înţeleg asta şi ne forţează să fim împreuna, atunci va fi război civil.

Dar cum puteţi avea un referendum democratic când pe străzi patrulează oameni mascaţi cu arme?

Va fi un referendum liber. Cum pot eu să forţez pe cineva ce să voteze? Suntem aici doar ca să asigurăm siguranţa localnicilor.

Cum rămâne atunci cu jurnaliştii răpiţi în ultimele zile?

Sunt reţinuţi pentru că spun numai minciuni. Propagandă. De ce sunt numai ucraineni sau americani? Jurnaliştii nemţi, occidentali şi ei, nu au fost reţinuţi pentru că se documentează şi sunt obiectivi. Nu o să păţească nimic. Sunt doar reţinuţi. Nu ne dorim vărsare de sânge.

Care e următoarea mişcare aici? Ce se întâmplă daca Kievul trimite trupe de intervenţie?

Cred că aceste trupe sunt deja în drum spre această zonă. Sectorul de Dreapta e pregătit de mult pentru această intervenţie. Aţi văzut maşinile pe care le conduceau în incidentul de duminică. Toate de fabricaţie recentă, scumpe. Noi nu avem aşa ceva. Nu avem suficent armament, dar suntem pregătiţi să rezistăm până în ultima clipă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite