UPDATE Marea Britanie a bombardat Statul Islamic la doar câteva ore după votul favorabil al legislativului de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioane de vânătoare Tornado ale Forţelor Aeriene Regale britanie FOTO AP
Avioane de vânătoare Tornado ale Forţelor Aeriene Regale britanie FOTO AP

Marea Britanie a lansat un bombardament asupra unor teritorii siriene controlate de Statul Islamic, la doar câteva ore după ce Parlamentul de la Londra a autorizat, cu 397 de voturi pentru şi 223 împotrivă, aceste atacuri.

UPDATE 06.30 Patru avioane de vânătoare Tornado ale Forţelor Aeriene Regale britanie au decolat de la baza militaro Akrotiri, din Cipru, la doar câteva ore după votul din legislativul britanic şi au bombardat teritoriile controlate de Statul Islamic în Siria. 

Potrivit BBC, fiecare dintre acestea a avut la bord câte trei bombe Paveway de peste 200 de kilograme, şi toate s-au întors la bază goale.

Bombardamentele, adoptate cu o largă majoritate

Bombardamentele au fost autorizate de Camera Comunelor din Londra cu 397 de voturi pentru şi 223 împotrivă.

Premierul David Cameron a spus, în cadrul dezbaterilor din Camera Comunelor, că acţiunea militară împotriva „monştrilor medievali” din Statul Islamic este legală şi că parlamentarii au „luat decizia corectă pentru a menţine ţara în siguranţă“, dar opozanţii săi au apreciat că a fost o greşeală.

Iniţiativa a divizat Partidul Laburist (centru-stânga, în opoziţie), al cărui lider, Jeremy Corbyn, se opune bombardamentelor. Potrivit BBC, 66 de parlamentari laburişti au votat în favoarea raidurilor aeriene.

La polul opus, liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a spus că argumentele pentru război nu sunt solide. Totuşi, partidul său a fost divizat de această problemă, iar mulţi lideri importanţi ai săi, chiar şi membri ai cabinetului „din umbră”, au votat alături de guvern, pentru intervenţie.

Bombardamentele sunt aşteptate să înceapă în curând.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Phillip Hammond, a declarat că avioanele ţării sale vor pleca la luptă „foarte rapid”, posibil chiar de joi.

Raidurile britanice vin ca reacţie la atentatele teroriste din Paris, de pe 13 noiembrie, care s-au soldat cu 130 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite