Integrarea Crimeei – o povară financiară uriaşă pentru Rusia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de analişti economici din străinătate au ajuns la o concluzie care anihilează teoriile cu privire la intenţiile Rusiei de anexare a altor teritorii din Ucraina. Pe baza calculelor proprii dar şi ale unor economişti ruşi, ei au arătat că, din punct de vedere financiar, Rusia nu ar putea susţine integrarea teritoriilor din estul Ucrainei.

Ei au pornit de la costurile imense ale integrării Crimeei. După primele momente de entuziasm popular de pe urma anexării peninsulei, încetul cu încetul au început să apară contururile neplăcute ale realităţii şi anume, faptul că Rusia şi poporul rus vor plăti scump pentru acest pas. Şi nu este vorba de o figură de stil, ci de cifre şi date concrete. Sunt necesare sume uriaşe, au subliniat analiştii, pentru ca nivelul de trai şi infrastructura pensinsulei să se apropie de cele ale Rusiei. Cotidianul rus Komersant a făcut un calcul şi a constatat că  prin readucerea Crimeei la Rusia, economia rusă va avea mult mai mult de suferit decât au vrut să prezinte liderii de la Kremlin. Astfel, guvernul rus va trebui să reducă, de pildă, subvenţiile acordate modernizării nodului feroviar din Murmansk, iar suma de aproximativ 900 de milioane de dolari va fi transferată peninsulei. Ruşilor li se cer de asemenea sacrificii. Un exemplu: profesori universitari din Habarovsk s-au plâns recent că li s-a redus salariul cu 30 la sută. Explicaţia primită a fost că au costat foarte mult atât Olimpiada de la Soci cât şi integrarea Crimeei.

În cadrul dialogului televizat al lui Putin cu populaţia, preşedintele rus a arătat că în acest an se vor cheltui pentru Crimeea 2.8 miliarde de dolari (100 de miliarde de ruble), sumă acoperită din fondurile de rezerve guvernamentale de 240 de miliarde de ruble. Aproximativ aceeaşi cifră a fost avansată şi de specialişti dar unii dintre ei au atras atenţia că ani de zile Crimeea va avea nevoie de aceeaşi sumă. Potrivt site-ului newsru.com, în următorii zece ani povara financiară pe care va trebui să o suporte Rusia va fi de 30 de miliarde de dolari.

Cert este că peninsula Crimeea, ca de altfel majoritatea regiunilor din Rusia, are nevoie de finanţare de la bugetul central. Potrivt calculelor efectuate de firma de rating Standard and Poor, venitul anual pe locuitor al populaţiei de 1.9 milioane de persoane din peninsulă la care se mai adaugă 400.000 de locuitori ai oraşului Sevastopol este de aproximativ 11.000 de ruble, cu mult sub nivelul de 37.000 de ruble, media din Rusia. Cum Moscova a promis egalizarea nivelului de trai al locuitorilor Crimeei (unul din puternicele motive pentru care aceştia au votat în număr mare alipirea la Rusia), realizarea acestui obiectiv va însemna alocarea anuală de la bugetul rus a 38 de miliarde de ruble

O altă povară financiară este egalizarea nivelului pensiilor. Cei aproximativ 600.000 de pensionari din Crimeea primeau lunar în medie sume ce echivalau cu 5.500 de ruble, cam jumătate din pensiile ruşilor. Începând din aprilie, timp de patru luni, pensiile vor creşte cu 25 la sută pentru ca în iulie să se ajungă la cele din Rusia. Aceasta înseamnă 50 de miliarde de ruble din fondul de pensii

Într-o situaţie asemănătoare se află cei peste 200.000 de bugetari. Chiar Putin a declarat că venitul unui funcţionar public din Rusia este dublu faţă de cel din Crimeea, iar al militarilor, de patru ori mai mare. În plus, vor trebui mărite şi bursele studenţilor şi pensiile de handicap.

Este adevărat, pe termen lung Crimeea ar putea deveni o regiune care se va autosusţine, dar numai dacă vor fi investite în infrastructură fonduri care depăşesc cele cheltuite pentru Olimpiada din Soci, de 50 de miliarde de dolari. Acestea vor reprezenta o altă povară pentru economia rusă. Teoretic, toate aceste cheltuieli ar putea fi echilibrate dacă ar fi exploatate bogăţiile naturale şi culturale ale peninsulei, apreciate de site-ul segodnia la 2,5 miliarde de dolari şi nu se ştie deocamdată cât de mari sunt rezervele de petrol şi de gaze offshore, deoarece nu au fost explorate decât patru la sută din presupusele locaţii.

Dar economia rusă dă semne de slăbiciune. În primele trei luni, creşterea PIB a fost doar de 0.50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar sancţiunile occidentale vor deteriora cifrele, ducând la continuarea scurgerilor de capital.

Potrivit analiştilor, această situaţie ar putea face improbabilă aplicarea scenariului din Crimeea în estul Ucrainei. Anexarea acestei regiuni cu peste nouă milioane de locuitori, deşi mai dezvoltată economic decât Crimeea, fiind centrul industriei grele ucrainene, ar reprezenta pentru Rusia o povară şi mai mare pe care nu şi-o poate permite.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite