Insula Zakynthos, mutată de cutremur

Insula Zakynthos, mutată de cutremur

Plaja Navagio de pe insula Zakynthos FOTO 123 RF

Insula grecească Zakynthos s-a deplasat cu cel puţin trei centimetri spre sud-vest, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 produs vineri, cu epicentrul în largul Mării Mediterane, care a provocat panică în rândul rezidenţilor şi turiştilor.

Noua poziţie a insulei a fost remarcată de cercetători dupa ce au analizat imaginile radar surprinse de sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene, potrivit Greekreporter.com. Oamenii de ştiinţă încearcă să determine dacă seismul a cauzat şi alte deplasări în regiunea învecinată. 
 
 
Cutremurul de săptămâna trecută s-a produs în largul Greciei, la 35 kilometri sud-vest de satul Lithakia, în insula turistică Zakynthos, din Marea Ionică. 
 
Reţeaua electrică a fost parţial afectată, iar alunecările de teren au provocat pagube, a relatat presa locală. De asemenea, pe o faleză de-a lungului portului din Zakynthos au apărut fisuri, iar o mănăstire de pe mica insulă Strofadi a fost de asemenea afectată.
 
„Ne-am urcat în maşină cu copiii. Oamenii sunt speriaţi. Se pot vedea crăpături în pereţii caselor", a declarat un localnic de pe insulă. 
 
Epicentrul cutremurului s-a situat la o adâncime de 16 kilometri şi a fost simţit în Grecia, Malta, Albania, în sudul Italiei şi de-a lungul coastei de vest a Turciei. Multă lume a fost trezită din somn de zguduitura cutremurului produs vineri la ora 2 dimineaţa şi a fugit în stradă, sau în parcuri. 
 
Marea Ionică este o regiune afectată frecvent de cutremure. În 1953, un cutremur major cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a provocat moartea a aproximativ 500 de persoane şi distrugerea mai multor oraşe din insulele Kefalonia şi Zakynthos. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările