Insula Şerpilor, mica bucată de pământ devenită crucială în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Şerpilor FOTO Profimedia
Insula Şerpilor FOTO Profimedia

Ucrainenii au dat asigurări marţi că au înregistrat o „victorie semnificativă” pe Insula Şerpilor, o revendicare contestată de Moscova. Această mică bucată de pământ din Marea Neagră, în largul oraşului Odesa, a devenit un simbol al războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Totuşi, încrâncenarea celor două tabere de a stăpâni insula depăşeşte cu mult importanţa sa strategică, relatează France 24.

Ucrainenii au afirmat marţi că au obţinut o „victorie semnificativă” pe Insula Şerpilor. La rândul lor, ruşii au susţinut că ucrainenii nu fac decât propagandă şi că ei au respins o „nouă încercare nebună de debarcare” pe această bucată de pământ situată la circa 40 de kilometri sud-vest de Odesa.

Ucrainenii au revenit asupra acestui subiect miercuri pentru a preciza contururile victoriei reclamate cu o zi înainte. Potrivit lor, contraatacul, purtat cu rachete şi drone, a dus la distrugerea unor sisteme antiaeriene, o staţie radar şi vehicule militare ruseşti.

Toată lumea vrea Insula Şerpilor

Nu este adevărat, răspunde Rusia, care spune că sistemele sale de apărare au reacţionat bine. Forţele staţionate pe insulă au doborât 13 din cele 15 drone trimise de Ucraina şi au interceptat toate rachetele, a declarat Statul Major Rus. „Am forţat trupele ucrainene să-şi abandoneze planurile de invazie terestră”, s-a felicitat un reprezentant al armatei ruse.

Acest schimb energic de replici spune multe despre importanţa simbolică a Insulei Şerpilor atât pentru Moscova, cât şi pentru Kiev. E greu de remarcat care dintre cele două tabere spune adevărul. Singura certitudine este că „rachetele ucrainene au lovit într-adevăr ţinte militare ruseşti”, confirmă Sim Tack, analist militar la Force Analysis, care se ocupă de monitorizarea conflictelor militare.

„Putem vedea impacturile bombardamentelor, dar şi Pantsir-urile ruseşti - vehicule antiaeriene - declarate ca fiind distruse. Este dificil de ştiut dacă mai sunt operaţionale”, declară acest analist militar după ce a studiat imaginile din satelit surprinse după confraofensiva ucraineană.

În ultimele zile, ucrainenii au luat de mai mai multe ori la ţintă poziţiile ruseşti din jurul Insulei Şerpilor. Din 17 iunie încoace, ei afirmă că au reuşit să scufunde o navă de aprovizionare care transporta arme şi muniţii pentru trupele ruseşti.

În mai, Ucraina a lansat mai multe contraofensive pentru a slăbi poziţiile ruseşti în speranţa de a le alunga de pe insulă, după cum constată „The Guardian”. În urma acestor atacuri, Moscova a decis să-şi consolideze prezenţa acolo.

Un lacăt pentru portul Odesa?

O luptă aprigă care uimeşte. Această insulă cu o suprafaţă de aproape 17 hectare „nu are decât o importanţă strategică foarte limitată în ceea ce priveşte controlul asupra Mării Negre”, spune Jeff Hawn, specialist în chestiuni militare ruseşti şi consultant pentru New Lines Institute, un centru american de studii geopolitice.

Principalul său interes ţine de proximitatea relativă faţă de Odesa. Iată de ce insula este adesea descrisă în presă ca un fel de lacăt pentru principalul port comercial al Ucrainei, în sensul că cel care controlează acest teren ar putea controleze accesul către Odesa.

Din această perspectivă, Insula Şerpilor ar fi chiar vitală pentru binele întregii lumii, pentru că Ucraina livra pe mare, înainte de război, 4,5 milioane de tone de produse agroalimentare pe lună folosind portul Odesa.

Dar, în realitate, stăpânul Insulei Şerpilor nu ţine în mâinile sale soarta oraşului-port ucrainean. Cel puţin nu complet. „Dispozitivele instalate acolo sunt în principal în scop defensiv şi au doar o gamă foarte limitată de acţiune”, spune Sim Tack.

Importanţa acestor 17 hectare acoperite cu pietre şi iarbă se datorează în principal istoriei invaziei ruse din Ucraina. Două nave de război ruseşti le-au cucerit în prima zi a conflictului, pe 24 februarie. Chemaţi să se predea, soldaţii ucraineni de la faţa locului au răspuns cu o înjurătură devenită celebră în întreaga lume.

„A devenit un fel de strigăt de luptă pentru ucraineni, care văd în Insula Şerpilor simbolul spiritului lor de rezistenţă împotriva unui inamic presupus a fi mai puternic”, explică Jeff Hawn.

Un premiu otrăvit

Recuperarea insulei ar fi aşadar o „victorie majoră” la nivel de discurs, asigură Jeff Hawn. Împingerea ruşilor din acest teritoriu ar da substanţă poveştii cu privire la inversarea cursului războiului.

Moscova este perfect conştientă de acest lucru şi „de aceea ruşii vor face tot ce le stă în putinţă pentru a-şi menţine controlul”, adaugă expertul american.

Insula Şerpilor a devenit astfel un premiu otrăvit pentru Rusia. A fost luată pentru că „este o parte integrantă a bătăliei pentru controlul asupra Mării Negre”, reaminteşte Sim Tack. Dar Moscova nu se aştepta să fie nevoită să mobilizeze atât de multe resurse pentru a apăra această bucată de pământ.

„Problema: este foarte dificil să menţii o aprovizionare corespunzătoare a acestei insule, deoarece orice barcă care merge acolo se află în raza de acţiune a lansatoarelor de rachete ucrainene”, explică Sim Tack. Sunt resurse pe care Moscova trebuie sa le mobilizeze cu preţul de a nu alimenta ale fronturi, mai importante, pentru războiul său, cum ar fi cel din Donbas.

Dar, în ochii Moscovei, Insula Şerpilor are o valoare mai mult decât simbolică, mai ales după pierderea, în aprilie, a crucişătorului „Moskva”, nava sa amiral de la Marea Neagră. Această insulă reprezintă un fel de recompensă care „poate fi descrisă ca o navă de război statică ce nu poate fi scufundată”, explică Jeff Hawn.

La fel ca o navă de luptă, oferă un post de observare pentru a detecta mişcările inamicului în zonă şi poate fi folosită pentru a bombarda navele sau avioanele care trec prin apropiere. În cele din urmă, este încă un avanpost pe care Ucraina trebuie să-l supravegheze pentru a se asigura că Rusia nu adună trupe acolo pentru a lansa un asalt amfibiu. Şi în plus, este de nescufundat!

Dar s-ar putea să nu fie un asemenea avantaj. „Este o ţintă bine identificată de comunitatea internaţională pentru artileria ucraineană. Lovirea acestei insule din nou şi din nou înseamnă ca Kievul să demonstreze că armata sa poate contesta supremaţia rusă în Marea Neagră”, afirmă Jeff Hawn.

Contraofensiva continuă

Ceea ce face din Insula Serpenţilor o naraţiune perfectă pentru efortul de război al Ucrainei. Kievul poate demonstra astfel ţărilor occidentale că armele care i-au fost livrate sunt bine folosite. „Succesul cu care s-au lăudat ucrainenii în legătură cu ultimul lor asalt nu a constat atât în ​​lovirea ţintelor, pe cât în ​​faptul că au reuşit să lovească insula atât de uşor”, subliniază Sim Tack.

Şi, în acest caz, acţiunea probabil că nu ar fi fost posibilă fără echipamente occidentale. De altfel, Ucraina a recurs în acest contraatac, pentru prima dată, la rachete antinavă americane Harpoon care tocmai i-au fost furnizate.

Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a dat asigurări că operaţiunea militară a Forţelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul insulei Şerpilor vizează eliberarea completă a acesteia de invadatorii ruşi.

Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, a declarat miercuri că noi operaţiuni sunt în curs şi că va reveni cu detalii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite