INFOGRAFIE Berlusconi va scăpa cel mai probabil de pedeapsa cu închisoare în dosarul „bunga-bunga”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Silvio Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a plătit o minoră pentru sex şi apoi a abuzat de funcţie pentru a muşamaliza scandalul. „Il Cavaliere” mai are însă alte două căi de apel.

Lungul şir de femei din viaţa lui Silvio Berlusconi a fost încununat de cele trei judecătoare care, în patru minute, i-au livrat acestuia verdictul pe care încerca să-l evite de doi ani şi jumătate. După un proces cu 50 de apariţii în instanţă, fostul premier italian a fost găsit vinovat că a plătit o prostituată minoră pentru sex şi că a făcut abuz de funcţia sa pentru a muşamaliza scandalul. 

„Il Cavaliere”, care în septembrie va împlini 77 de ani, a fost condamnat în acest dosar la şapte de ani de închisoare cu executare, mai mult decât pedeapsa de şase ani pe care au cerut-o procurorii. Totodată, lui Berlusconi nu va mai avea voie niciodată să ocupe o funcţie publică. 

„Il Cavaliere” va scăpa de puşcărie

Însă „Il Cavaliere” cel mai probabil nu va petrece nici o singură zi în închisoare. El poate contesta decizia în alte două instanţe superioare, adică un alt tribunal din Milano şi apoi Curtea de Casaţie de la Roma. Doar dacă acestea vor menţine decizia ea va deveni definitivă. Procesele de apel vor dura câţiva ani, iar dacă instanţele se vor pronunţa după ce Berlusconi va împlini 80 de ani, este foarte puţin probabil ca pedeapsa cu închisoarea să se mai pună în aplicare. 

image

Berlusconi, cel mai longeviv premier european  - a deţinut funcţia timp de 10 ani, până la demisia din noiembrie 2011 – îşi susţine în continuare nevinovăţia. „O sentinţă incredibilă a fost dată, una de o violenţă nemaivăzută şi nemaiauzită, pentru a încerca să mă elimine din viaţa politică”, a declarat Berlusconi într-un comunicat, pentru că nu a mers la tribunal şi şi-a aşteptat sentinţa la vila San Martino din Arcore, acolo unde au avut loc notoriile petreceri „bunga-bunga”. 

Judecat şi pentru evaziune

Pedeapsa pe care a primit-o acum patronul echipei de fotbal AC Milan este bazată pe relaţia sa cu dansatoarea exotică Karima el-Mahrough, o obişnuită a petrecerilor organizate de Berlusconi. Aceasta ar fi avut 17 ani atunci când „Il Cavaliere” a plătit-o pentru a întreţine relaţii sexuale cu el. 

Apoi, când tânăra de origine marocană care folosea numele de scenă Ruby „Hoaţa de inimi” a fost arestată, Berlusconi a intervenit pentru eliberarea acesteia. Fostul premier neagă însă orice abuz de putere şi recunoaşte că a dat un telefon şefului poliţiei, însă doar pentru a evita un scandal diplomatic, el crezând că Ruby este nepoata preşedintelui de atunci al Egiptului, Hosni Mubarak. 

image

„Rubygate” este însă doar scandalul cu profilul cel mai înalt în care este implicat Berlusconi. Săptămâna trecută, el  pierdut primul apel în procesul „Mediaset”, după ce a fost condamnat în octombrie pentru evaziune fiscală şi fraudă. La sfârşitul anului, Berlusconi aşteaptă încă un verdict în procesul de evaziune fiscal „Mediaset”. 

În acelaşi timp, procurorii încearcă în această perioadă să convingă instanţa să înceapă un proces pentru corupţie şi dare de mită pe numele lui Berlusconi, fostul premier fiind acuzat că, în 2006, a plătit cu trei milioane de euro un senator din opoziţie pentru a-şi părăsi partidul. 

Aceste dezvăluiri nu au fost însă de ajuns pentru a-i curma cariera politică a lui Berlusconi. În plin scandal „bunga-bunga”, „Il Cavaliere” a pierdut sprijinul propriului partid şi a fostnevoit să-şi depună demisia. Un an şi jumătate mai târziu, coaliţia de dreapta Poporul Libertăţii, condusă de Silvio Berlusconi, a obţinut peste 30% din voturile exprimate la alegerile parlamentare. Din această poziţie, partidul a intrat la guvernare, alături de coaliţia de centru-stânga condusă de Luigi Bersani, formaţiune ce a dat şi actualul premier, Enrico Letta.

Premieri europeni condamnaţi

Condamnarea lui Silvio Berlusconi nu reprezintă nici pe departe o premieră în scena politică europeană. În 2003, italianul Giulio Andreotti a fost condamnat pentru legăturile cu Mafia, dar a fost achitat în acelaşi an în temeiul prescrierii evenimentelor. În 2004, francezul Alain Jupeé a fost condamnat la 14 luni cu suspendare pentru delapidare de fonduri publice.  

În 2011, Jacques Chirac a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare tot pentru delapidare de fonduri publice şi abuz. Croatul Ivo Sanader nu a fost la fel de norocos şi a primit 10 ani cu suspendare după ce s-a dovedit că a primit mite în valoare de mai multe milioane de euro de la companii străine. 

În România, Adrian Năstase a fost condamnat în vara lui 2012 la doi ani cu executare pentru corupţie în dosarul „Trofeul Calităţii”. Năstase a efectuat opt luni. 

Berlusconi, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul Rubygate

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite