INFOGRAFIE Un avion-radar al NATO păzeşte cerul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul crizei din Ucraina, de ieri, un avion de recunoaştere al Alianţei Nord-Atlantice, de tip AWACS, monitorizează spaţiul aerian românesc.

Informaţiile şi scenariile care vin dinspre Ucraina, că ruşii ar încerca să trimită trupe şi în estul Ucrainei, pentru a rupe fosta republică sovietică în două, pe Nipru, a determinat liderii Alianţei Nord-Atlantice să ţină sub observaţie „mişcările de trupe“ din dincolo de spaţiul statelor aliate. 

În acest sens, NATO a trimits avioane de recunoaştere AWACS deasupra României şi Poloniei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa. 

„Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO“, precizează oficialii NATO.

Ieri, ministerul român al Apărării a transmis într-un comunicat că o aeronavă E-3A AWACS a NATO a efectuat un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

Aparatele AWACS sunt poate cele mai sofisticate avioane de comandă şi control ale Alianţei; au şi capacitatea de a monitoriza vehicule de la sol, dar misiunea lor va fi asigurarea aliaţilor. Zborurile vor porni de la bazele din Germania şi Marea Britanie.

image

Radarele de pe AWACS pot detecta orice avion şi rachetă de croazieră de la distanţa maximă de 400 km şi poate dirija spre ţinte propriile formaţii de avioane de vânătoare-bombardament. Având o autonomie de zbor de peste  10 ore şi, zburând la înalţimea de 10.000 de metri poate acoperi o suprafaţă de 300.000 metri pătraţi, trei avioane AWACS ar fi suficiente pentru înlocuirea întregii reţele radar de la sol din Europa Centrală. Având un radar cu distanţă mare de descoperire, avioanele AWACS nu au nevoie să se apropie de linia frontului, motiv pentru care sunt foarte greu de neutralizat.

Circa trei avioane AWACS ar fi suficiente pentru înlocuirea întregii reţele radar de la sol din Europa Centrală

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite