INFOGRAFIE Alegeri Franţa. Absenteismul o poate duce pe Marine Le Pen la Palatul Elysée

INFOGRAFIE Alegeri Franţa. Absenteismul o poate duce pe Marine
Le Pen la Palatul Elysée

Marine Le Pen FOTO Arhivă

Victoria euroscepticei Marine Le Pen la alegerile prezidenţiale din Franţa nu este imposibilă, iar absenteismul o poate ajuta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Candidata Frontului Naţional la preşedinţia Franţei poate câştiga turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, pe fondul absenteismului în rândul electoratului contracandidatului său. Această ipoteză este formulată de fizicianul Serge Galam, un expert în dinamică electorală care a prezis în vara anului trecut succesul lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din Statele Unite.

Într-un editorial publicat duminică pe site-ul cotidianului francez „Libération“, Serge Galam scrie, spre surprinderea tuturor, că liderul Frontului Naţional are şanse mari să ajungă în fotoliul de preşedinte al Franţei. Fizicianul francez, căruia puţini îi dădeau crezare când anunţa victoria lui Trump, şi-a argumentat teoria şi într-un interviu oferit postului de televiziune France TV Info. El afirmă că rezistenţa „plafonului de sticlă“, adică acea barieră invizibilă aflată în calea ascensiunii cuiva, ar putea ceda pe fondul slabei mobilizări a electoratului anti-Le Pen.

„Plafonul de sticlă“ al Frontului Naţional se întăreşte mai ales turul doi, fie că e vorba de alegeri locale sau naţionale, când celelalte partide şi electoratele lor refuză să-şi dea voturile pentru această formaţiune încadrată pe axul dreptei extremiste şi formează un aşa-numit „front republican“. Însă contextul politic actual este total diferit faţă de anii precedenţi şi ar putea favoriza candidata acestui partid la alegerile prezidenţiale, programate pe 23 aprilie şi 7 mai.

Votul negativ, un factor important

Doi factori noi pot asigura victoria lui Marine Le Pen, spune Serge Galam. În primul rând, Le Pen şi Frontul Naţional cresc constant în sondaje. În al doilea rând, marja electoratului decis să voteze „împotrivă“, şi nu pentru cineva anume, este destul de mare. Ţinând cont mai ales de al doilea aspect menţionat, există riscul creşterii absenteismului în rândul potenţialilor votanţi ai contracandidatului lui Le Pen din turul doi.

Dacă alegătorii Frontului Naţional se vor mobiliza puternic şi cei ai celorlalte partide vor fi anemici, Marine Le Pen poate câştiga, notează fizicianul francez. El şi-a explicat teoria printr-un calcul matematic raportat la o rată de participare de 79% în turul doi şi 44% intenţii de vot pentru Le Pen. Dacă 90% dintre persoanele care garantează că vor vota pentru ea o fac în realitate, iar 70% dintre cei care afirmă că vor vota pentru concurentul său o fac în realitate, atunci candidata Frontului Naţional va obţine o majoritate de 50,25%, arată Serge Galam.

Emmanuel Macron, favoritul sondajelor

Potrivit ultimului sondaj Ifop-Fiducial, duelul din turul doi al alegerilor din Franţa se va da între candidatul mişcării de centru-stânga „En Marche!“ („Înainte!“) Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. Liderul „En Marche!“ este creditat cu 26% în turul întîi, în timp ce liderul Frontului Naţional ar urma să obţină 25,5%, mult peste al treilea favorit, candidatul dreptei François Fillon, cotat cu 17,5%. În ceea ce priveşte turul doi, Macron ar urma să câştige în faţa lui Le Pen, fiind cotat cu 60% intenţii de vot, faţă de 40% pentru liderul extremei drepte, potrivit Ifop-Fiducial. Le Pen ar pierde şi în cazul unei confruntări cu Fillon în turul doi, la o diferenţă de 8 puncte procentuale.

„Război civil“ în tabăra socialiştilor

Învins de Benoît Hamon în alegerile pentru desemnarea candidatului socialist la preşedinţia Franţei, fostul premier Manuel Valls a anunţat că îl va vota pe Emmanuel Macron în turul întîi. El şi-a explicat decizia prin faptul că strategia electorală a lui Hamon a eşuat şi că există pericolul accederii lui Le Pen la Elysée. „Nu accept marginalizarea stângii. Nu vreau să risc pentru republică şi nu putem ezita în faţa pericolului pe care îl reprezintă Frontul Naţional“, a declarat Valls.

Pe plan extern, Macron a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel, în timp ce Hamon este susţinut de socialiştii europeni. La rândul ei, Marine Le Pen a făcut o poză de campanie la Kremlin cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările