Indignare în Spania: cinci bărbaţi au fost achitaţi pentru viol, pentru că victima leşinată nu li s-a opus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

O instanţă din Barcelona a achitat cinci bărbaţi de acuzaţiile de agresiune sexuală, joi, după ce s-a constatat că infracţiunea nu se poate încadra în definiţia legală a violului, ca urmare a faptului că victima leşinată nu a ripostat.

Sub legea spaniolă, un atac sexual poate fi clasificat ca agresiune sau viol dacă agresorul foloseşte violenţa sau intimidarea. Pentru că victima, în vârstă de 14 ani, era inconştientă, cei cinci indivizi au fost condamnaţi pentru o infracţiune mai puţin gravă de abuz sexual.

Cazul a stârnit noi presiuni pe guvern de a reforma legea, în aşa fel încât să se menţioneze că orice act sexual fără consimţământ este considerat o agresiune.

Instanţa din Barcelona i-a condamnat pe cei cinci bărbaţi la sentinţe cuprinse între 10 şi 12 ani de închisoare, în ciuda faptului că procuroul a argumentat că aceştia ar trebui acuzaţi de agresiune, pedepsită mai aspru. 

Atacul a avut loc la o petrecere din Manresa, un orăşel aflat la nord-vest de Barcelona, în anul 2016. Victima a consumat „alcool şi droguri” şi a leşinat. Bărbaţii au profitat de starea ei şi au violat-o pe rând pe adolescentă, potrivit informaţiilor prezentate în instanţă.

Tribunalul a argumentat că victima era „inconştientă... fără să poată să determine şi să accepte sau refuze relaţiile sexuale cu inculpaţii, care au putut întreţine acte sexuale fără a folosi vreun tip de violenţă sau intimidare”.

Instanţa a mai precizat că atacul trebuie clasificat ca abuz sexual pentru că „a fost dovedit că victima a fost inconştientă în timpul evenimentelor”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite