Independenţa Cataloniei, greu de obţinut, în ciuda victoriei secesioniştilor în alegerile regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii separatişti catalani
Liderii separatişti catalani

În Spania, partidele pro-independenţă au câştigat alegerile din Catalonia, obţinând 48% din voturi, ceea ce le-a adus majoritatea mandatelor din parlamentul regional: 72 din 135, dar au primit doar 48% din votul popular.

Adversarii secesioniştilor atrag atenţia, însă, că, în ciuda victoriei acestora, cei mai mulţi dintre catalani - 52% - au votat, totuşi, pentru partide unioniste.

Dintre acestea, Partidul Ciudadanos a obţinut 25 de locuri, dublu faţă de Partidul Popular, al premierului Mariano Rajoy, depaşind Partidul Socialist şi alianţa formaţiunilor de sub sigla Podemos.

Cele mai multe fotolii parlamentare revin partidelor care doresc să rupă Catalonia de Spania, dar formaţiunea cheie în alianţa spre secesiune a anunţat încă din campanie că nu îl doreşte pe actualul preşedinte al guvernului regional, Artur Mas, la guvernare.

Partidul Candidatura Unităţii Populare, CUP, care vrea independenţa Cataloniei şi ruperea de Uniunea Europeană se declară anticapitalist, iar duminică seara  a îndemnat la neascultarea legilor spaniole. CUP a câştigat zece fotolii parlamentare, devenind necesar pentru formarea majortităţii secesioniste într-un parlament cu 135 de mandate, în care partidele unioniste împreună ar putea face o opoziţie puternică.

 Alegerile de duminică din Catalonia au avut ca scop reînnoirea parlamentului regional, dar forţele secesioniste, care controlează de altfel executivul de la Barcelona, le-au numit plebiscitare, încercând să-i dea greutatea unui referendum privind independenţa, care mereu le-a fost refuzat de către Guvernul premierului Mariano Rajoy.

Madridul şi-a luat măsuri de siguranţă

Coaliţia  secesionista “Junts pel Sí”, adică “Împreună pentru Da” a participat la aceste alegeri cu un program electoral foarte clar prin care s-a angajat să proclame un stat catalan independent în următorii doi ani. 

Alianţa separatistă condusă de actualul preşedinte regional Artur Mas, care deja contabilizează câteva încercări de a organiza un referendum privind independenţa Cataloniei, a pus accentul pe acest caracter  plebiscitar al scrutinului , în dorinţa de a obţine legitimitatea de care are nevoie pentru a lansa procesul secesionist pe care Madridul continuă să îl considere ilegal şi neconstituţional.

De altfel, în ultima lună executivul de la Madrid a luat câteva măsuri cu caracter urgent, investind Curtea Constituţională cu noi atribuţii care să-i permită sancţionarea administraţiei de la Barcelona în cazul în care se lansează într-un proces unilateral de independenţă. De fapt chiar în această lună a blocat o lege adoptată de legislativul catalan, care ar fi trebuit să pună bazele unei trezorerii regionale.

Analiştii de la Stratfor „nu se aşteaptă ca regiunea Catalonia să-şi declare independenţa în acest an”. Căci orice negocieri cu Madridul nu pot avea loc cel puţin până la alegerile generale, care vor avea loc în Spania în luna decembrie, explică publicaţia americană şi punctează că preţul va fi „o perioadă prelungită de incertitudine politică”.

Coaliţia separatistă nu dă înapoi

Dar, principala coaliţie pentru independenţă a Cataloniei estimează că este în măsură să lanseze procesul care va duce această regiune din nord-estul Spaniei către secesiune în 2017, a confirmat luni Raul Romeva, cap de listă al secesioniştilor, informează luni agenţia de presă AFP. „Mesajul alegătorilor este clar. 

Avem majoritatea care legitimează total demararea procesului“, a declarat Raul Romeva, într-o conferinţă de presă susţinută la Barcelona, a doua zi după alegerile regionale în urma cărora forţele secesioniste au câştigat 72 de locuri, adică majoritatea absolută în parlament, însă numai 47,8% din sufragii. 

„Dacă s-ar fi dorit numărarea voturilor <<pentru>> sau <<împotrivă>>, soluţia ar fi fost simplă. Aceasta se numeşte referendum, iar dacă cineva ar fi vrut referendum, ar fi trebuit să-l organizeze“, a adăugat el. Guvernul de la Madrid s-a opus organizării unui referendum. 

Romeva a precizat că este deschis „dialogului“ în baza mandatului care le-a fost conferit de catalani, adică doar cu privire la modul în care să se poate ajunge la independenţă. 

Rajoy nu discută asupra „unităţii“ Spaniei

La Madrid, şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a reiterat luni că nu va discuta despre sfârşitul unităţii Spaniei. Premierul spaniol Mariano Rajoy s-a declarat luni pregătit să colaboreze cu viitorul executiv catalan şi să poarte convorbiri asupra unei game largi de subiecte, dar întotdeauna „în limitele legii“, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat că provincial spaniolă Catalonia trebuie să respecte tratatele Uniunii Europene şi Constituţia Spaniei.

Mai mulţi lideri europeni au avertizat că dacă se va desprinde de Spania, pentru Catalonia, orice ţară ce nu este membru UE va trebuie sa o ia de la capăt cu negocierea pentru aderare şi participarea la zona euro. În plus, va avea nevoie ca fiecare stat membru să-I artifice tratatul de aderare, iar Spania ar putea să o ţină la uşă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite