Incident terorist în Irlanda de Nord. O jurnalistă a fost împuşcată în Londonderry

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto tWITTER
foto tWITTER

O jurnalistă a fost împuşcată în timpul unor manifestaţii în oraşul Londonderry din Irlanda de Nord şi evenimentul este considerat un incident terorist, a declarat poliţia locală, vineri, potrivit AFP.

Deşi femeia nu a fost identificată oficial, mai mulţi reporteri au declarat că este vorba despre Lyra McKee, jurnalistă care publicase recent o fotografie care părea să fie făcută în timpul revoltelor din oraş, cunoscut şi ca Derry, alături de textul: „Derry în această noapte. Nebunie totală“.

Imaginile cu haosul de pe străzi postate pe reţelele de socializare ilustrau o maşină şi o dubă în flăcări şi indivizi cu glugi care aruncau cocktailuri molotov şi artificii spre maşinile de poliţie.

„Din păcate, pot confirma că în urma focurilor de armă trase în această noapte în Creggan, o femeie de 29 de ani a fost ucisă“, a scris pe Twitter şeful adjunct al poliţiei, Mark Hamilton.

„Tratăm acest incident ca fiind unul terorist şi am pornit o anchetă privind crima“.

”Eram alături de această tânără atunci când a căzut lângă un Land Rover”, a scris pe Twitter jurnalistul de la Belfast Telegraph Leona O'Neill. ”Am sunat după o ambulanţă pentru ea, însă poliţia a pus-o în spatele vehiculului şi a dus-o la spital, unde a decedat”.

Arlene Foster, şefa partidului unionist nord-irlandez DUP, a condamnat rapid faptele, evocând un ”act nebun” şi ”veşti sfâşietoare”.

”Cei care au purtat arme de foc pe străzile noastre în anii '70, '80 şi '90 au greşit”, a scris ea, referindu-se la perioada ”Tulburărilor”, violenţe care au sfâşiat provincia britanică timp de trei decenii între republicani naţionalişti (catolici), susţinători ai unei reunificări cu Irlanda, şi loialişti unionişti (protestanţi), apărători ai rămânerii în Coroana britanică.

”Rămâne la fel de rău în 2019. nimeni nu vrea să se întoarcă (la Tilburpri). Mă gândesc, de asemenea, la ofiţerii curajoşi care şi-au apărat comunitatea”, a adăugat ea.

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein a condamnat, de asemenea, ”fără rezervă” aceste fapte, catalogând decesul tinerei drept un ”atac împotriva întregii comunităţi, împotriva procesului de pace şi împotriva Acordului din Vinerea Mare”, semnat în 1998 pentru a pune capăt Tulburărilor, în virtutea căruia puterea în provincie este împărţită între Sinn Fein şi DUP.

”Rămânem uniţi în hotărârea noastră de a construi un viitor mai bun şi paşnic pentru toţi”, a declarat, citat într-un comunicat, conducătoarea Sinn Fein Michelle O'Neill.

”NICIO SCUZĂ”

Potrivit unor imagini postate pe Twitter de Leona O'Neill, poliţia nord-irlandeză a fost ţinta unor tiruri şi cocteiluri Molotiv, în cursul unei operţaiuni în domeniul securităţii în cartierul Creggan.

Aceste violenţe au loc înaintea weekendului Paştelui, în care republicanii sărbătoresc revolta care a avut loc la Dublin în 1916 şi care a condus la proclamarea unei republici a Irlandei, în Lunea Peştelui.

”Absolut nicio scuză pentru a ataca astfel colegii” forţelor de poliţie, a scris pe Twitter Federaţia Poliţiei Nord-irlandeze. ”Ei protejează această comunitate şi nu sunt acolo pentru bine lor personal. Un asemenea comportament trebuie să fie condamnat ferm”.

Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry - numit şi Derry - este trist celebru din cauza "Bloody Sunday" de la 30 ianuarie 1972. Militari britanici au deschis atunci focul asupra unor participanţi la un marş paşnic, omorând 14 persoane, în toiul ”Tulburărilor”, care s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morţi în trei decenii.

În ianuarie, explozia unei maşini-capcană la Londonderry a alimentat temeri cu privire la o intensificare a violenţei provocate de grupări paramilitare, în pline tensiuni pe tema Brexitului, un dosar ăn care frontiera irlandeză constituie în continuare unul dintre principalele puncte de împotmolire.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite