Atac terorist la Manchester Arena. ISIS revendică atentatul în care 22 de copii şi de adolescenţi au murit. Ceremonie întreruptă de un bărbat înarmat

Atac terorist la Manchester Arena. ISIS revendică atentatul în care 22 de copii şi de adolescenţi au murit. Ceremonie întreruptă de un bărbat înarmat

Atac terorist Manchester. Forţele de poliţie au împânzit zona Manchester Arena/ Foto: EPA

Marea Britanie a ridicat gradul ameninţării de securitate la nivelul critic, ceea ce înseamnă că un atac este acum iminent, a anunţat marţi seară premierul Theresa May, după o reuniune a comitetului guvernamental de urgenţă COBRA, transmite BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 00.00 Marea Britanie a ridicat gradul ameninţării de securitate la nivelul critic, ceea ce înseamnă că un atac este acum iminent, a anunţat marţi seară premierul Theresa May, după o reuniune a comitetului guvernamental de urgenţă COBRA, conform BBC.

”Pe baza investigaţiilor de astăzi (n.r. marţi) s-a luat decizia că nivelul ameninţării de securitate ar trebui să fie ridicat de la sever la critic. Asta înseamnă că acum, nu doar că un atac este foarte posibil, dar următorul atentat ar putea să fie iminent”, a declarat Theresa May pe Downing Street.

De asemenea, premierul britanic a precizat că forţele armate vor întări securitatea în zona unor monumente, în vreme ce militarii vor fi desfăşuraţi la evenimente publice, precum concerte sau meciuri.

Premierul May a explicat că o instituţie independentă a recomandat creşterea ameninţării de securitate după ce Salman Abedi a detonat un dispozitiv explozibil improvizat în mijlocul mulţimii de la Manchester Arena.

UPDATE 22.05 O ceremonie dedicată victimelor atentatului, întreruptă de un bărbat cu un cuţit

Autorităţile britanice au reţinut marţi seara un suspect înarmat cu o bâtă de baseball şi un cuţit, după ce acesta a întrerupt o ceremonie de comemorare din Manchester.

Potrivit martorilor, suspectul a scos un cuţit lung printre oamenii adunaţi să comemoreze victimele atentatului, dar poliţiştii au reuşit să-l imobilizeze înainte să rănească vreo persoană.

Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a comemora victimele atentatului, ţinând un moment de reculegere înainte să scandeze mesaje sfidătoare la adresa terorismului care a zguduit metropola Manchester.

UPDATE 20.50 Autorităţile britanice au anunţat o nouă alertă de securitate în Manchester, care a dus la evacuarea universităţii Salford, din cauza unui pachet suspect găsit sub o bancă. 

Poliţiştii au fost trimişi pentru a participa la evacuarea studenţilor din campus şi din biblioteci, însă ulterior poliţiştii au constatat că pachetul nu prezenta un pericol. 

UPDATE 19.00 Autorităţile britanice l-au identificat pe atentatorul sinucigaş în persoana lui Salman Abedi, un britanic de origine libiană, în vârstă de 23 de ani, potrivit CBS News. Poliţiştii încearcă să determine dacă Abedi a acţionat singur sau dacă făcea parte dintr-o celulă teroristă. 
 
UPDATE 16.05 A doua victimă a atacului din Manchester a cărei identitate a fost făcută publică de către autorităţi este Saffie Rose Roussos, în vârstă de 8 ani.
 
Fetiţa se afla la concert împreună cu mama ei şi cu sora ei Ashlee Bromwich, acestea din urmă fiind rănite şi internate în spitale diferite.
 
UPDATE 15.21 Organizaţia radicală Stat Islamic a revendicat marţi după-amiază atentatul terorist de luni seară din Manchester. Gruparea jihadistă spune că nu este vorba de un atentat sinucigaş, ci de explozia unui dispozitiv amplasat în incinta Manchester Arena. "Un soldat al califatului a reuşit să planteze un dispozitiv explozibil la o întâlnire a cruciaţilor din oraşul Manchester", se arată în declaraţia transmisă de Stat Islamic.
 
UPDATE 14. 53 Numele uneia dintre cele 22 de victime survenite în urma exploziei de la Manchester Arena a fost făcut public. Este vorba de o adolescentă britanică, în vârstă de 18 ani, pe nume Georgina Callander.
 
În seara premergătoare concertului, Georgiana i-a scris, pe Twitter, Arianei Grande: “Sunt atât de entuziasmată. De-abia aştept să te văd mâine”, scrie Daily Mail. 
 
UPDATE 14. 31 Poliţia britanică a anunţat marţi că a reţinut un bărbat suspectat de legături cu atentatul terorist care a avut loc în sala de concert din Manchester, notează site-ul BBC News. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 23 de ani, care a fost reţinut în sudul oraşului Manchester, în zona Chorlton.
 
Potrivit surselor BBC, poliţiştii care investighează atacul terorist vor desfăşura mai multe raiduri şi arestări în perioada imediat următoare.
 
UPDATE 14. 25 Un bărbat având chipul acoperit cu o cagulă a revendicat în numele grupării teroriste Statul Islamic (SI) atentatul de luni seară din Manchester.
 
În înregistrarea video, de numai 16 secunde, bărbatul cu cagulă, având în spate steagul negru al SI, vorbeşte în engleză şi spune că „leii Statului Islamic încep să-i atace pe toţi cruciaţii“.
 
Mesajul se încheie în momentul în care bărbatul ridică o pancartă pe care scrie de mână „Manchester 22-05-2017“, iar în limba arabă apar cuvintele ''Allahu Akbar''.
 
„În numele lui Allah, cel milostiv şi îndurător, acesta este doar începutul: leii Statului Islamic în Irak şi Siria îşi încep atacurile împotriva tuturor cruciaţilor. Allahu Akbar! Allahu Akbar!“, recită bărbatul cu cagulă.
 
Autenticitatea înregistrării nu a putut fi confirmată.
 
UPDATE 14.00 Poliţia şi serviciile de securitate britanice cunosc identitatea atentatorului de la Manchester, dar nu o dezvăluie deocamdată, a anunţat premierul Theresa May. 
 
UPDATE 13.35 Un centru comercial din Manchester a fost evacuat, iar martori declară că au auzit „o bubuitură puternică“, relatează Reuters. Centrul comercial se află la mai puţin de un kilometru distanţă de Manchester Arena, acolo unde, în urmă cu doar câteva ore, şi-au pierdut viaţa 22 de copii şi de tineri.
 
Zeci de persoane fugeau din centru, a declarat un martor ocular pentru Reuters. „Vin mulţi oameni care se ţin de mână”, a declarat un fotograf Reuters.
 
UPDATE 11.25 Casa Albă dă asigurări că preşedintele american Donald Trump, aflat la Betleem, este ţinut la curent cu evenimentele de la Manchester, unde 22 de persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş, în timp ce Angela Merkel şi-a exprimat „tristeţea“ şi s-a declarat hotărâtă să lupte împotriva terorismului alături de partenerii britanici.
 
UPDATE 10.30 Tabloidul Daily Mail scrie că explozia de la concertul cântăreţei Ariana Grande ar fi fost „prezisă” cu patru ore înainte să aibă loc.
 
Pe mai multe conturi neverificate de Twitter au fost postate mesaje, cu patru ore înainte, că va avea loc un atac în Manchester. În mesaj, alături de întrebarea „Aţi uitat de ameninţarea noastră?”, apar hashtagurile #ISLAMICSTATE, # ManchesterArena, #UK şi #British.
 

UPDATE 10.20 Susţinători ai Statului Islamic sărbătoresc, pe reţele de socializare, atentatul din Anglia care s-a soldat cu cel puţin 22 de morţi şi cu 59 de răniţi, însă gruparea jihadistă nu a revendicat presupusa acţiune teroristă, relatează Reuters. Conturi de Twitter afiliate Statului Islamic au folosit hashtaguri cu privire la explozie şi sub care postează mesaje prin care sărbătoresc atentatul. Unii utilizatori îndeamnă la comiterea unor atacuri asemănătoare în alte zone. Unele mesaje prezintă atentatul ca pe un act de răzbunare faţă de atacuri aeriene în Irak şi Siria.

UPDATE 10.15 Facebook a activat opţiunea „safety check“ în urma exploziei de la Machester Arena, cei care au luat parte la concert sau s-au aflat în zonă în momentul producerii evenimentului putând să îşi anunţe apropiaţii că sunt în siguranţă. Oameni au luat cu asalt reţelele de socializare pentru afla dacă copiii sau nepoţii lor sunt în siguranţă. 

UPDATE 9.40 Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea şi-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie după explozia care a avut loc la Manchester, soldată cu 22 de morţi şi aproximativ 59 de răniţi.

Creşte numărul morţilor în urma atacului terorist de la Manchester

UPDATE 9.10 Numărul morţilor în urma atacului terorist de la Manchester Arena a crescut de la 19 la 22. Potrivit Poliţiei din Manchester, printre victime sunt mulţi copii şi tineri.

Şeful Poliţiei din Manchester, Ian Hopkins, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că nu se ştie deocamdată dacă atacul a fost comis de o singură persoană. Atacatorul a murit la faţa locului, a precizat Hopkins. El crede că atacatorul a avut un dispozitiv pe care l-a detonat la faţa locului.

UPDATE 8.50 Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a anunţat marţi că a convenit împreună cu premierul Theresa May, şefa partidului Conservator, să suspende campania electorală până la noi ordine. Corbyn s-a declarat „îngrozit“ de evenimentele de la Manchester şi a spus că se gândeşte la familiile şi prietenii celor care au fost ucişi şi răniţi.
 

UPDATE 7.20 Artista Ariana Grande a scris pe contul său de Twitter, după ce 19 persoane au murit şi 50 au fost rănite în urma exploziei care a avut loc la finalul concertului susţinut la Manchester Arena, că este distrusă, că îi pare foarte rău şi că nu-şi găseşte cuvintele pentru a descrie ceea ce simte. „Sunt distrusă. Din toată inima, îmi pare foarte, foarte rău. Nu am cuvinte“, a postat artista pe Twitter, dar şi pe Facebook.
 
UPDATE 7.15 Premierul Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de urgenţă al Guvernului COBRA marţi, la ora locală 9.00 (11.00, ora României).
 
Potrivit reprezentanţilor Manchester Arena, Explozia a avut loc în afara sălii polivalente şi nu în interior, aşa cum se anunţase iniţial.
 
UPDATE 6.40 Martori ai exploziei care a avut loc luni seara la Manchester Arena povestesc că incidentul s-a produs la finalul concertului şi vorbesc despre aglomeraţia creată, despre oamenii care ţipau, fugeau şi se înghesuiau, despre copii fără părinţi, pe care nimeni nu avea cum să îi calmeze.
 
 
UPDATE 6.25 Ambasada României la Londra a cerut autorităţilor britanice date privind naţionalitatea victimelor exploziei de la Manchester Arena şi monitorizează situaţia, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, anunţă MAE în urma incidentului care a avut loc luni seară, la finalul unui concert al artistei Ariana Grande.
 
UPDATE 6.00 Locuitori şi hoteluri din Manchester oferă cazare celor care s-au aflat la concertul de la Manchester Arena. De asemenea, taxiurile oferă curse gratuite pentru cei care doresc să ajungă acasă.
 
Holiday Inn a anunţat pe Twitter că poate prelua copii sau persoane care au fost separate în urma incidentului, oferind şi un număr de telefon la care astfel de situaţii pot fi semnalate. Taxiurile oferă curse gratuite celor care vor să ajungă acasă şi indică hashtagul #roomformanchester pentru cei care caută adăpost.
 
UPDATE 05.00 Poliţia din Manchester a confirmat că incidentul este considerat un atac terorist şi a anunţat că lucrează cu Centrul Antiterorism din Londra.
 
Preşedintele Consiliului oraşului Manchester a afirmat că acesta este un „incident absolut îngrozitor”.
 
„Gândurile noastre sunt alături de toţi cei afectaţi, în special de cei ce au pierdut apropiaţi sau au fost răniţi.”
 
„Dacă se confirmă că acesta a fost un atac teorist, atunci este un act monstruos dar, în acelaşi timp, complet futil. Manchester este un oraş mândru şi puternic şi nu vom permite celor ce vor să semene teamă şi diviziune să-şi atingă scopurile.”
 

Atac terorist la Manchester. Atacatorul sinucigaş a fost identificat

UPDATE 04.45 Conform unor surse din Partidul Conservator, în urma acestui atac terorist, Theresa May îşi va suspenda campania electorală pentru alegerile generale programate în data de 8 iunie.
 
CNN relatează că autorităţile au identificat autorul sinucigaş al acestui atac.
 
UPDATE 04.20 Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a transmis o scurtă declaraţie publică:
 „Ne concentrăm să stabilim toate detaliile a ceea ce poliţia consideră a fi un groaznic atac terorist. Gândurile noastre merg către victimele şi familiile tuturor celor afectaţi”.
 
UPDATE 03.30 BBC anunţă că poliţia a descoperit un pachet suspect şi că lucrează la detonarea controlată a acestuia.
 
Totodată, conform primelor ipoteze neconfirmate oficiale însă, ar fi vorba de un atac sinucigaş ce a declanşat dispozitivul explozibil la sfârşitul concertului, în momentul în care oamenii începuseră să părăsească arena.
 

Atac terorist la Manchester. Imaginile groazei, în staţia de tren Victoria

UPDATE 03.15 Autorităţile confirmă 19 decese şi 55 de persoane rănite în urma acestui incident, citate de CNN.

 
Conform CNN explozia s-a produs în afara zonei de concert, „într-un loc public”. 
 
Conform unor informaţii citate de CNN dispozitivul exploziv utilizat conţinea elemente care să producă şrapnel în urma exploziei, o tactică preferată a unor grupări teroriste.
 
UPDATE 03.00 Conform unor informaţii, neconfirmate încă, autorităţile tratează acest incident drept „un posibil incident terorist”. Ofiţerii din conducerea departamentului Anti-Teorism au fost convocaţi în centrul din Londra.
 
Primele estimări sugerează că numărului victimelor este de peste 10. Spitalele din Manchester au cerut pacienţilor cu afecţiuni minore să nu mai aştepte, acestea pregîtindu-se pentru „un număr mare de victime”.
 
Concertul Arianei Grande era Sold Out, un număr mare de adolescenţi aflându-se printre cei prezenţi la acest concert.
 
UPDATE 02.30 Alţi martori au relatat, citaţi de cotidianul The Guardian, că forţe de poliţie înarmate au sosit la faţa locului şi le-au cerut să părăsească zona repede. Aceştia au declarat că au auzit multiple focuri de armă.
 
La faţa locului a sosit şi o echipă de genişti a poliţiei din Manchester.
 
 
Situaţia rămâne extrem de confuză, pănă cţnd autorităţile nu vor oferi mai multe informaţii oficiale, însă deja au apărut o serie de declaraţii ale unor martori ce au afirmat că au văzut mai multe victime pline de sânge întinse pe jos.
 
Aceştia au declarat că au auzit o singură explozie în interiorul sălii de concert.
 

Ştirea Iniţială: Poliţia locală avertizează populaţia să ocolească zona, în timp ce aceştia răspund la acest incident. Nicio altă informaţie cu privire la ce anume s-a întâmplat nu a fost oferită presei.

Unul din martorii acestui eveniment, prezent la concert, a declarat cotidianului The Guardian că a auzit „o explozie destul de puternică din interiorul Manchester Arena ce a zguduit clădirea, apoi toată lumea a intrat în panică şi a încercat să iasă afară”.
 
„Când am ajuns afară, un număr mare de poliţişti se îndreptau spre această zonă iar staţia de tren Victoria era în întregime înconjurată de poliţie”, a adăugat martorul. Acesta a mai declarat că „peste tot erau oameni care ţipau şi plângeau, strigând că e o bombă iar alţii că există o persoană înarmată care a deschis focul”.
 
Conform CNN forţele de ordine au blocat accesul în zonă, oprind toată circulaţia cât şi toate trenurile.
 
Locul unde a avut loc acest concert, Manchester Arena, are o capacitate de 20,000 de locuri.
 
Suzy Mitchell, un alt martor, a cărei locuinţă se află în apropierea locului acestui eveniment a declarat pentru Association Press că „doar ce am auzit o bubuitură mare din faţa blocului meu şi apoi am văzut o mulţime de oameni alergând”. Aceasta a a adăugat că momentan zona este plină cu maşini ale forţelor de ordine şi ambulanţe. 

 

Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA

Imagini din aceeasi galerie
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO EPA
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO Gulliver / Rex Features 
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO Gulliver / Rex Features
 • Atac terorist pe Manchester Arena FOTO Gulliver / Rex Features 
 • FOTO EPA
 • FOTO Gulliver / Getty Images
 • FOTO Gulliver / Getty Images 
 • FOTO Gulliver / Getty Images 
 • FOTO Gulliver / Getty Images  
 • FOTO Gulliver / Getty Images  
 • FOTO Gulliver / Getty Images  
 • FOTO Gulliver / Getty Images
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările