UPDATE Incident grav în Marea Neagră? Rusia susţine că a lansat focuri de avertisment împotriva unui distrugător britanic: Reacţia Londrei

UPDATE Incident grav în Marea Neagră? Rusia susţine că a lansat focuri de avertisment împotriva unui distrugător britanic: Reacţia Londrei

HMS Defender FOTO EPA-EFE

Un avion Suhoi 24 al armatei ruse a tras focuri de avertisment împotriva unui distrugător al Marinei Regale Britanice aflat în prezent în Marea Neagră, susţine Ministerul Apărării de la Moscova. Londra neagă această informaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform Ministerului rus al Apărării, distrugătorul HMS Defender a fost vizat de focuri de avertisment din partea unui Suhoi 24. Partea rusă susţine că distrugătorul britanic a intrat în apele sale teritoriale.

„Distrugătorul a primit un avertisment. El nu a reacţionat la avertisment”, a anunţat ministerul.

Prin urmare, o „navă de patrulare la frontieră” şi un avion de tip Su-24 au tras „focuri de avertisment”, precizează sursa citată.

Moscova acuză nava britanică de faptul că a pătruns trei kilometri în apele ruseşti.

Incidentul s-ar fi petrecut în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Marea Britanie şi aliaţii săi occidentali consideră în continuare Crimeea drept parte componentă a Ucrainei.

Conform Reuters, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ataşatul militar britanic la Moscova.

Reacţia Londrei

Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri anunţul precum că distrugătorul său HMS Defender a încălcat apele teritoriale ale Rusiei şi a fost somat să retragă cu focuri de avertisment.

„Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa. Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor”, a reacţionat pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

„Nava Marinei Regale efectua o trecere paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional”, mai afirmă ministerul britanic, potrivit Reuters.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.

„Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09.45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea sa extinsă”, a explicat ministrul britanic.

De la Kiev, ministrul de Externe Dmitro Kuleba avertizează că Rusia reprezintă o „ameninţare continuă”.

„O dovadă clară a poziţiei Ucrainei: acţiunile agresive şi provocatoare ale Rusiei în Marea Neagră şi Marea Azov, ocuparea şi militarizarea Crimeei reprezintă o ameninţare durabilă pentru Ucraina şi aliaţi”, a scris şeful diplomaţiei ucrainene pe Twitter.

„Avem nevoie de o nouă calitate a cooperării între Ucraina şi aliaţii NATO în Marea Neagră”, a insistat Kuleba.

Acest presupus incident este adus în spaţiul public cu câteva zile înaintea manevrelor Sea Breeze 2021, prevăzute să aibă loc în Marea Neagră în perioada 28 iunie - 10 iulie, cu participarea Ucrainei, Statelor Unite şi a altor state membre NATO. Moscova nu vede cu ochi buni exerciţiile desfăşurate de NATO în Marea Neagră, care reprezintă o măsură de descurajare a Rusiei de a se angaja în noi ostilităţi militare precum cele duse împotriva Georgiei şi Ucrainei.

Într-un mesaj postat miercuri pe Twitter, Ambasada Rusiei la Washington a cerut SUA şi aliaţilor lor să renunţe la exerciţiile Sea Breeze 2021.

„Cerem insistent SUA şi aliaţilor lor să renunţe la simularea unor acţiuni militare în Marea Neagră”, se arată în mesaj.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările