Incendiul de la Notre-Dame: Unii muncitori au încălcat interdicţia de a fuma pe şantier. Cum îi apără compania şi ce crede fostul arhitect şef al catedralei

Incendiul de la Notre-Dame: Unii muncitori au încălcat interdicţia de a fuma pe şantier. Cum îi apără compania şi ce crede fostul arhitect şef al catedralei

Catedrala Notre-Dame din Paris după incendiu FOTO thisisinsider com

Un reprezentant al companiei de construcţii Le Bras Frères, care monta eşafodajul în jurul fleşei Notre-Dame, a recunoscut miercuri faptul că unii dintre colegii săi au încălcat interdicţia de fuma pe şantier, însă a exclus orice legătură cu incendiul catedralei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Efectiv, există colegi care, din când în când, au încălcat această interdicţie şi regretăm acest lucru“, a declarat un purtător de cuvânt al întreprinderii, Marc Eskenazi, care a dat asigurări că „în niciun caz un chiştoc de ţigară nestins s-ar putea afla la originea incendiului de la Notre-Dame de Paris“.

Aceşti „colegi au recunoscut în faţa poliţiştilor că au fumat“, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al Le Bras Frères a reacţionat astfel în urma unui articol publicat în ediţia de miercuri de „Le Canard enchaîné“, care dezvăluie că anchetatorii au găsit şapte chiştoace la faţa locului.

Evocând totodată pista unui incendiu provocat de motoarele electrice ale ascensoarelor eşafodajului, Marc Eskenazi a subliniat că ele „nu ridicau vreo problemă“.

„Oricum, ele sunt departe de turlă şi s-a stabilit că incendiul a pornit înăuntrul edificiului“, a argumentat el.

„În niciun caz ei nu pot fi vinovaţi de incendiu“, a continuat purtătorul de cuvânt.

Tot potrivit lui Marc Eskenazi, Direcţia regională a afacerilor culturale (DRAC) din Île-de-France a „mandatat Le Bras Frères cu lucrările de consolidare şi securizare ale catedralei“.

„Cele trei frontoane ale catedralei sunt pe cale să fie consolidate şi susţinute pentru a consolida structura edificiului“, iar „o prelată este folosită“, a detaliat el.

Într-un e-mail din 18 aprilie, la trei zile după incendiu, consultat de AFP, DRAC Île-de-France a mulţumit „foarte sincer“ companiei Le Bras Frères pentru „deplinul angajament“ depus în „operaţiunile de securizare, consolidare de urgenţă şi salvare a edificiului“.

Pe de altă parte, discuţiile asupra locului şi cauzelor declanşării incendiului sunt nestăvilite.

În timp ce anchetatorii privilegiază pista unui unui scurtcircuit, unii experţi au îndoieli.

Benjamin Mouton, fostul arhitect şef al catedralei, spune că nu îşi poate imaginea cum un lemn atât de rezistent precum cel de stejar a ars atât de repede. El nu crede în ipoteza scurtcircuitului.

Lucrările de renovare de la Notre-Dame au început în august 2018. În luna aprilie, ele urmau să se concentreze pe înlocuirea plumbului de pe acoperiş şi mutarea statuilor în vederea restaurării lor.

Douăsprezece angajaţi ai Le Bras Frères au lucrat în ziua incendiului, ultimul plecând cu o aproximativ o oră înainte de declararea lui.

Ei au mărturisit în faţa anchetatorilor că nu au efectuat lucrări de sudură în acea zi şi au întrerupt sursele de curent electric înainte de plecare.

Anchetatorii au exclus definitiv încă de la început ipoteza unui act criminal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: