Incendiu Notre-Dame: Primele pagini ale ziarelor franceze - imagini, reacţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Incendiul care a pornit de la nivelul acoperişului catedralei Notre-Dame i-a distrus întreg eşafodajul din lemn, datând in secolul al XIII-lea. Stejari de 300, 400 de ani au fost tăiaţi pentru construcţia lui.

    

Miliardarul francez François-Henri Pinault, directorul executiv al grupului Kering, deţinătorul unor branduri de lux precum Gucci, Yves Saint Laurent şi Alexander McQueen a promis să ofere 100 milioane de euro la eforturile de reconstrucţie, conform unui comunicat.

Francezi şi turişti s-au rugat şi au cântat imnuri.

   

Imagini din interiorul catedralei

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

În discursul său de la faţa locului Macron a spus: Notre-Dame „este parte din psihicul nostru, locul marilor noastre evenimente, al epidemiilor, războaielor noastre, epicentrul vieţii noastre.”

Fostul preşedinte Nicolas Sarcozy a scris: „Simt o tristeţe profundă. Franţa a fost lovită în inimă ei, în identitate, în istoria ei.” 

Barack Obama a scris „Notre Dame este una dintre marile comori ale lumii”, „Natura noastră este să jelim atunci când istoria piere sub ochii noştri – dar şi să reconstruim pentru mâine, cât de solid putem.”

Michelle Obama: Măreţia Notre Dame –istoria, arta şi spiritualitatea ne-a luat respiraţia, ducându-ne la niveluri înalte de conştientizare a ceea ce suntem şi ce putem fi. Trăiesc durerea împreună cu poporul francez, dar ştiu că Notre Dame ne va umple din nou inimile de veneraţie.”

Premierul grec Alexis Tsipras a deplâns „dezastrul naţional pentru Franţa şi „o pierdere imensă pentru patrimoniul cultural mondial.”

Premierul spaniol Pedro Sanchez: „o catastrofă pentru Franţa şi pentru Europa. Franţa poate conta pe noi pentru a restaura patrimoniul său grandios.”

Primele pagini ale ziarelor franceze

Doamna Lacrimilor Noastre

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite