Cel puţin 12 oameni au murit şi peste 70 au fost răniţi în incendiul uriaş dintr-un bloc-turn din Londra. Mărturii ale supravieţuitorilor FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Daily Mail
FOTO Daily Mail

Uriaşul incendiu care a cuprins în noaptea de marţi spre miercuri un imobil de locuinţe de 24 de etaje din vestul Londrei a făcut până în prezent cel puţin 12 morţi şi peste 70 de răniţi. Martori citaţi de presa britanică spun că au văzut oameni sărind pe geam din apartamente şi că ieşeau flăcari de la fiecare fereastră. Pompierii se luptă cu focul de peste 12 ore.

UPDATE 19.30 Cel puţin 75 de persoane au primit îngrijiri medicale din cauza rănilor suferite în incendiu. Dintre acestea, 34 sunt în continuare internate, 18 aflându-se în stare gravă, relatează „The Guardian“.

UPDATE 19.25 Pompierii au salvat 65 de persoane din blocul-turn cuprins de flăcări. Poliţia afirmă însă că în interiorul clădirii s-ar mai putea afla persoane, însă nu se ştie câte, notează BBC.

UPDATE 19.19 Bilanţul incendiului din blocul Grenfell Tower din Londra a crescut la 12 morţi, a anunţat Poliţia Metropolitană citată de BBC. Autorităţile se aşteaptă ca numărul persoanelor decedate să crească.

UPDATE 17.30 Un bărbat a fost salvat din flăcări la aproximativ 12 ore după izbucnirea incendiului din Grenfell Tower, Londra, relatează Daily Mail, preluat de News.ro.

Mulţi s-au temut că bărbatul de origine asiatică, în vârstă de aproximativ 50 de ani, se va număra printre cei morţi în incendiu. Persoanele evacuate din clădire, care stăteau pe stradă, l-au văzut pe bărbat încercând să le atragă atenţia serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă fluturând un pulover în faţa ferestrei apartamentului său, de la etajul a XI-lea.

Bărbatul a fost salvat în cele din urmă la scurt timp după ora locală 12 (14 ora României).

UPDATE 15.57 Mai multe persoane ar fi prinse şi acum în clădirea cu 24 de etaje din centrul Londrei care a luat foc în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat comandantul de poliţie Stuart Cundy, în timp ce pompierii au anunţat că lupta cu flăcările va dura cel puţin încă 24 de ore, relatează Reuters.

UPDATE 15.04 Premierul Marii Britanii, Theresa May, s-a declarat “profund îndurerată de pierderea tragică de vieţi omeneşti la Grenfell Tower”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al şefei Guvernului, citat de The Guardian, care precizează că bilanţul răniţilor a crescut la 74.

 “Gândurile premierului sunt alături de toţi cei afectaţi de acest incident îngrozitor şi de serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă, care lucrează neobosit în aceste circumstanţe foarte dificile”, adaugă Guvernul.

De asemenea, May a convocat pentru ora locală 16 (18 ora României) o întâlnire a Guvernului pentru coordonarea reacţiei Executivului la tragedie.

Între timp, autorităţile au anunţat un nou bilanţ al incendiului : şase morţi şi 74 de răniţi, dintre care 20 în stare critică. Ei sunt îngrijiţi la şase spitale din capitala Marii Britanii. 

UPDATE 13.45 Un inginer specializat în structură verifica stabilitatea blocului turn de 24 de etaje din Londra cuprins de flăcări, relatează Reuters.

 ”Avem un inginer care, împreună cu consilierul meu pe probleme de căutare şi salvare în mediul urban, monitoirzează stabilitatea clădirii”, a anunţat comandanata Brigăzii Pompierilor din Londra Dany Cotton.

”În acest moment, clădirea continuă să fie sigură ca echipele noastre să intre şi să lucreze”, a precizat ea.

Cotton a precizat că echipe de pompieri au reuşit să ajungă până la etajele 19 şi 20.

UPDATE 13.40 Cel puţin şase persoane au murit în incendiul din Grenfell Tower, iar bilanţul ar urma să crească, anunţă poliţia britanică, relatează Reuters. 

Comisarul Stuart Cundy a declarat că poate să ”confirme şase morţi la acest moment, însă acest bilanţ este posibil să crească în cursul unei operaţiuni de recuperare complexă, care va dura mai multe zile”.Multe alte persoane primesc îngrijiri medicale, a adăugat Cundy.

Incendiu într-un bloc turn din Londra. FOTO Getty Images

FOTO Getty Images 

UPDATE 12.29  Edward Daffarn, supravieţuitor al incendiului, a declarat AP că se afla la etajul al 16-lea şi a auzit alarma de fum a unui vecin. Alt vecin l-a sunat şi l-a îndemnat să iasă afară, spune bărbatul.

„Un fum dens era pe hol, nu puteam găsi scările. Chiriaşi se plâng de ani de zile de diverse probleme în clădire“, spune Daffarn.

O organizaţie comunitară, The Grenfell Action Group, care se opune unui proiect de reamenajare în vecinătate, a avertizat în legătură cu riscul de incendiu încă din 2013, scrie AP.

Organizaţia scrie pe blog că şi-a semnalat îngrijorarea cu privire la teste şi mentenenţa echipamentului de luptă împotriva incendiilor, dar şi faţă de blocarea ieşirilor în cazuri de urgenţă.

UPDATE 12.26 Primarul Londrei, Sadiq Khan a spus că vor trebui să se dea nişte răspunsuri cu privire la siguranţa blocurilor de tip turn. „Aceste întrebări sunt într-adevăr întrebări importante cărora trebuie să li se dea un răspuns“, a declarat Khan la BBC Radio. „În întreaga Londră avem multe, multe blocuri turn şi nu putem avea o situaţie în care siguranţa oamenilor este pusă în pericol ca urmare a unor sfaturi proaste sau dacă este cazul, după cum s-a afirmat, pentru că blocurile turn nu sunt dotate şi menţinute în mod corespunzător“, a adăugat el. 

Unii locatari ai imobilului au declarat că au fost sfătuiţi să rămână în apartamente în caz de incendiu, în timp ce asociaţia de locatari a blocului turn a avertizat anterior că este îngrijorată de riscul unui incendiu de proporţii. 

UPDATE 11.34 Nick Paget-Brown,un consilier local din Kensington, a declarat că „o anchetă aprofundată cu privire la cauza incendiului şi motivului pentru care s-a extins atât de repede“ este necesară, relatează BBC News.

 Există întotdeauna îngrijorări cu privire la securitatea la incendii în blocurile turn, a declarat el, subliniind că imobilele Consiliului „sunt inspectate regulat”. „Câteva sute de persoane“ s-ar fi aflat în Grenfell Tower la momentul izbucnirii incendiului, în noaptea de marţi spre miercuri, a estimat reprezentantul cartierului Kensington and Chelsea.

El a declarat pentru BBC News că în turn sunt peste 130 de apartamente, însă „nu ştim încă cine era înăuntru“ când a izbucnit incendiul.

Situaţia a fost complicată de faptul că incendiul a izbucnit în mijlocul nopţii, când mai toată lumea doarme, a spus el.

UPDATE 11.30  Peste 50 de persoane au fost conduse la spital miercuri, după ce un incendiu a cuprins un bloc turn de locuinşe cu 24 de etaje în centrul Londrei, a anunţat serviciul de ambulanţă al capitalei britanice, relatează Reuters.

”Am condus peste 50 de pacienţi la cinci spitale în întreaga Londră, în urma incidentului de la Grenfell Tower”, a anunţat adjunctul directorului pentru operaţiuni al Serviciului de Ambulanţă al Londrei Stuart Crichton, într-un comunicat postat pe Twitter.

Brigada pompierilor a anunţat anterior că mai multe persoane au murit în acest incendiu uriaş în imobilul în care locuiau câteva sute de persoane.

UPDATE 10.29 Poliţia Metropolitană a deschis o linie telefonică de urgenţă destinată celor care sunt îngrijoraţi că ar avea rude sau cunoştinte afectate de incendiu: 0800 0961 233. Poliţia a transformat o biserică din apropierea incendiului din vestul Londrei într-un centru improvizat de evacuare, relatează The Associated Press.

UPDATE 10.17 Există „un număr de victime“ în incendiul din vestul Londrei, anunţă pompierii din capitala britanică, însă fără să poată preciza despre câte persoane decedate este vorba, relatează The Associated Press şi BBC News. Comandanta brigăzii pompierilor din Londra Dany Cotton a catalogat indendiul drept un „incident fără precedent“.

Ea a subliniat că nu a văzut nimic de această amploare în cariera sa de 29 de ani. Pompierii continuă să acţioneze, a anunţat ea. Cotton a spus că nu ştie câte persoane au murit. Cel puţin 30 de persoane au fost conduse la spitale.

Mărturiile celor care au reuşit să iasă din imobil sunt cutremurătoare. „Sunt norocos să fiu în viaţă, dar mulţi oameni nu au reuşit să iasă din clădire“, a declarat pentru „The Guardian“ un bărbat. 

UPDATE 10. 00 Ambasada României în Marea Britanie verifică dacă au fost cetăţeni români afectaţi de incendiul de la Londra, informează Ministerul Afacerilor Externe. 

Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă în urma incendiului au fost afectaţi cetăţeni români, arată sursa citată.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord „monitorizează cu prioritate cazul şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile competente, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară“, se precizează în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice — 0044 7738716335. 

UPDATE 9.30 Zeci de rezidenţi sunt în jurul imobilului care arde în contunuare, mulţi în pijamale, şi încearcă să contacteze rudele prinse în turn. Locatarii au fost conduşi de poliţie spre un restaurant din apropiere, în timp ce răniţii primesc primul ajutor de la serviciile de urgenţă.

Potrivit unor documente, citate de AFP, un grup de locatari s-a plâns încă din urmă cu un an, în mod repetat, de starea clădirii şi de posibilitatea declanşării unui incendiu, de cantitatea de gunoi acumulat în urma lucrărilor succesive la blocul turn. „Această problemă este deosebit de critică, deoarece exista o singură intrare şi ieşire la Turnul Grenfell în timpul lucrărilor de renovare“, scria pe blogul lor grupul de acţiune Grenfell.

„Riscul izbucnirii unui incendiu în părţile comune ale imobilului este greu de imaginat, pentru că atunci oamenii ar fi prinşi în clădire, fără nicio posibilitate de scăpare“, mai scria pe blog grupul de acţiune Grenfell.

„Pompierii echipaţi cu un aparate de respiraţie intervin extrem de greu, în condiţii foarte dificile pentru a controla acest foc“, a declarat Dan Daly, comandantul brigăzii de pompieri din Londra.

Poliţia încearcă să evacueze şi unele clădiri şi case învecinate ameninţate de căderea unor bucăţi din imobilul în flăcări, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Scriitorul şi actorul britanic Tim Downie, care locuieşte în zonă, şi-a exprimat „oroarea“ . „Întreaga clădire este distrusă de foc. Este doar o chestiune de timp înainte să se prăbuşeşască turnul“, a spus el.

Fumul se ridică după ce un incendiu a cuprins Turnul Grenfell de 24 de etaje din Latimer Road West London

UPDATE 9.06 Potrivit corespondentului RT la faţa locului, mai multe persoane ar fi blocate în imobil, altele au fost evacuate doar în pijamale.  Focul ar fi izbucnit la etajul al patrulea, din cauza unui frigider defect.

UPDATE 8.54 Corespondentul BBC Simon Lederman, aflat la faţa locului, spune că mai multe persoane ar fi disparute. Se desfăşoară în continuare operaţiunea de evacuare a clădirii, dar nu este clar cât de avansat era incendiul când a început evacuarea şi dacă există sau nu oameni care se aflau în interior şi nu au putut ieşi. Martorii susţin că nu toţi cei din clădire au reuşit să iasă, iar mai multe persoane au fost blocate de incendiu şi strigau disperate dupăa ajutor de la ferestre situate la etajele superioare, în timp ce incendiul se extindea.

UPDATE 8. 49 Serviciul de Ambulanţă din Londra a anunţat într-un comunicat că 30 de oameni răniţi în incendiu au fost duşi la cinci spirale.  Acest prim bilanţ riscă să se agraveze, în condiţiile în care martori au declarat că persoane se mai află încă în interiorul clădirii de 27 de etaje, situată în vestul capitalei britanice, în cartierul North Kensington.  

Cel putin 200 de pompieri şi 40 de auto speciale au fost mobilizate să lupte cu flăcările. Deocamdată, autorităţile nu au spus dacă în incendiu sunt răniţi sau decedaţi. Nu se cunoaşte nici până acum cauzele care au declanşat incendiul.

UPDATE 8.24 Martori citaţi de presa britanică spun că au văzut oameni sărind din turn şi că ieşeau flăcări de la fiecare fereastră. Ambulanţa îi îndeamnă pe locuitorii din zonă să închidă ferestrele şi uşile din cauza fumului.Serviciul londonez de ambulanţă anunţat că a trimis 20 de echipaje la incendiu. 

UPDATE 8.12 Potrivit BBC, după aprope şase ore de la declanşarea incendiului, întregul turn arde încă şi există temeri că imobilul s-ar putea prăbuşi.

Martori oculari au declarat că au văzut lumini - despre care se crede ca sunt lanterne - în partea de sus a imobilului, existând suspiciuni că sunt încă oameni blocaţi care nu au reuşit să iasă din clădire.

George Clarke, prezentator la postul de televiziune Channel 4, aflat în apropierea locului unde arde blocul-turn, a declarat pentru postul de radio 5 Live: „Mă acoperă cenuşa, atât de grav este. Mă aflu la 100 de metri şi sunt absolut acoperit de cenunşă“.

incendiu bloc turn londra foto epa

Primarul Londrei Sadiq Khan a anunţat că acesta e un „incident major“ şi autorităţile sunt în alertă.

UPDATE 7.17 Poliţia londoneză a precizat că, „deocamdată, 15 persoane primesc îngrijiri la faţa locului după ce s-au intoxicat cu fum“. Metroul londonez a anunţat că liniile Hammersmith, City şi Circle au fost închise între Edgware Road şi Hammersmith din cauza incendiului, potrivit BBC.

image

UPDATE 07.00 Poliţia metropolitană din Londra anunţă că evacuează în continuare oameni din blocul-turn Grenfell Tower cu 27 de etaje, cuprins de un incendiu în zona North Kensington, în vestul Londrei, relatează The Associated Press. Flăcările ard de peste trei ore şi a ajuns până la etajul al 27-lea al clădirii, potrivit AP.

Cauza incendiului este necunoscută încă şi era neclar dacă oameni erau blocaţi înăuntru.

Comisarul adjunct Dan Daly a anunţat pe pagina de Facebook a Brigăzii pompierilor din Londra că este vorba despre un incendiu mare şi foarte grav. El a precizat că pompierii poartă echipament cu ajutorul căruia respiră şi intervin în condiţii foarte dificile împotriva focului.


Brigada de pompieri a scris pe Twitter că a adus la faţa locului peste 200 de pompieri şi 40 de autospeciale, pentru a stinge incendiul. Într-un comunicat, aceştia au mai adăugat că au primit primul apel la 3.15 (ora României) şi că focul a pornit de la al doilea etaj, de unde s-a răspândit mai apoi în toată clădirea.

Poliţia Metropolitană a precizat că „am pornit un proces de evacuare” asupra clădirii de 24 de etaje, unde se estimează că locuiesc peste 200 de persoane în 120 de apartamente.

Martorii de la faţa locului spun că au auzit ţipete de ajutor din partea celor rămaşi în clădire. 

Forţele de ordine au declarat că deocamdată au salvat două persoane, care sunt tratate la faţa locului. Locuitorii din blocurile vecine au fost evacuaţi. 

Potrivit CNN, au fost câteva persoane care s-au aruncat de la geam pentru a scăpa de flăcări.

Clădirea a fost construită în anii '70, frica principală a autorităţilor fiind ca ea să nu se prăbuşească.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite