Imunizarea anti-COVID bate pasul pe loc în Europa. Care sunt statele codaşe la vaccinare şi pe ce poziţie se află România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Europa nu a reuşit să îndeplinească niciunul dintre obiectivele de vaccinare stabilite la începutul lunii ianuarie pentru primul trimestru al acestui an. Comisia Europeană a anunţat că până la sfârşitul lui martie, 80% din populaţia de peste 80 de ani ar fi trebuit vaccinată, precum şi 80% din personalul sanitar. Conform celor mai recente date, cifrele sunt departe de aceste ţeluri.

Conform datelor furnizate de mai multe ţări europene , mai puţin de o treime (27,1%) dintre vârstnici primiseră ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului, în timp ce 56,7% trecuseră doar de prima fază de vaccinare, adică de singură doză administrată, arată Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), potrivit Digi24.

Doar România şi Ungaria şi-au vaccinat o mare parte din personalul medical.

Nici o ţară din UE nu a îndeplinit obiectivul de a ajunge la 80% din vaccinarea populaţiei cu vârsta peste 80 de ani, arată studiul citat de publicaţia spaniolă Publico. Unele dintre cele mai bine plasate la sfârşitul trimestrului sunt Danemarca, cu 59,5% dintre bătrânii săi complet vaccinaţi, Malta (69,4%) şi Danemarca (52%).

Spania, Germania, Olanda şi România nu au trimis date despre vaccinarea persoanelor în vârstă.

În ceea ce priveşte vaccinarea personalului medical, lucrurile par să stea ceva mai bine, deşi datele furnizate de ECDC sunt parţiale, deoarece doar 13 ţări europene au furnizat date despre acest grup de populaţie.

Cifrele arată că, în medie, cele 13 ţări au vaccinat complet 47% din lucrătorii lor din domeniul sănătăţii şi că 61,1% au primit până la 1 aprilie prima doză. Doar Ungaria şi România şi-au vaccinat cea mai mare parte din personalul medical, se mai arată în analiza citată. De asemenea, şi datele furnizate de Spania relevă că acolo a fost vaccinat 66,9% din personalul medical cu cele două doze.

Îndoieli cu privire la vaccinul AstraZeneca 

Ţările europene recurg în cea mai mare parte la imunizarea populaţiei cu vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca, acestea din urmă cu schimbări de strategie în ultimele săptămâni din cauza cazurilor de tromboză apărute în urma inoculării. 

Între timp, europenii aşteaptă sosirea vaccinurilor cu doză unică, produse de Johnson & Johnson. În România, primele doze ar urma să ajungă în luna aprilie, la fel şi în alte ţări din Europa. Aceste doze ar trebui să determine creşterea numărului de persoane vaccinare în rândul populaţiei adulte până la vară. 

Germania se pregăteşte să îşi reorganizeze campania de vaccinare, după ce autorităţile germane au decis să suspende administrarea AstraZeneca, în general, celor cu vârsta sub 60 de ani. Într-o primă fază, Germania a ales să nu administreze acest vaccin pentru cei peste 65 de ani, la recomandarea experţilor săi.  

În Marea Britanie, peste 30 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin COVID-19 de când a început planul de imunizare la începutul lunii decembrie. Anglia vaccinează cu BioNTech / Pfizer şi Oxford / AstraZeneca, dar este de aşteptat ca în lunile următoare să poate fi folosit şi vaccinul Moderna. 

Astrazeneca i s-a permis, de asemenea, să inoculeze persoanele de peste 65 de ani fără patologii grave. Premierul Mario Draghi şi soţia sa au fost vaccinaţi recent cu prima doză de vaccin AstraZeneca. Pentru cei cu vârsta de peste 80 de ani, a fost preferat serul Pfizer. 

Când începe vaccinarea cu serul Johnson & Johnson

În ceea ce priveşte vaccinul Johnson & Johnson, care va ajunge în Italia la mijlocul lunii aprilie, nu au fost stabilite limite de vârstă, dar nu s-a comunicat încă la ce categorii de vârstă va fi folosit.

În Franţa, francezii pot fi vaccinaţi pentru moment cu trei vaccinuri. Toate au fost aprobate pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 18 ani, deşi după controversa privind posibilele efecte secundare ale AstraZeneca France, acest vaccin a fost limitată la persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Şi în Franţa se aşteaptă sosirea primelor doze de Johnson & Johnson în luna aprilie. 

Danemarca, prima ţară europeană care a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca la 11 martie, a prelungit această măsură cu încă trei săptămâni până la jumătatea lunii aprilie, din cauza necesităţii de a finaliza mai multe analize legate de câteva cazuri particulare. 

Şi Norvegia a prelungit această măsură până la mijlocul lunii aprilie din acelaşi motiv, din cauza a şase cazuri cu simptome anormale după vaccinare, dintre care patru letale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite