Impozitul pe venit de 75% impus în Franţa, revocat printr-o decizie a Consiliului Constituţional

Impozitul pe venit de 75% impus în Franţa, revocat printr-o decizie a Consiliului Constituţional

Decizia Consiliului Constituţional îl pune într-o poziţie dificilă pe Francois Hollande. FOTO: AFP/Mediafax

Consiliul Constituţional al Franţei a respins printr-o decizie publicată sâmbătă majorarea la 75% a impozitului pe venit pentru bogaţi, măsură care a fost una dintre principalele promisiuni pe baza căreia actualul preşedinte Francois Hollande a câştigat cursa electorală în faţa fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Ştiri pe aceeaşi temă

Majorarea impozitului pe venit la 75% pentru francezii care au câştiguri anuale mai mari de un milion de euro, care l-a determinat pe actorul Gerard Depardieu să renunţe la cetăţenia franceză, a fost revocată printr-o decizie a Consiliului Constituţional. 
 
Noua cotă a impozitului urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor şi a stârnit reacţii ferme din partea comunităţii de business din Franţa. 
 
Majorarea taxelor pentru bogaţi a fost unul dintre principalele puncte din platforma electorală pe baza căreia socialistul Francois Hollande a câştigat alegerile prezidenţiale în faţa fostului preşedinte Nicolas Sarkozy în mai. 
 
Consiliul Constituţional a decis însă că noua cotă este „excesivă” şi a respins totodată şi formula de calcul pe care se baza aceasta. 
 
Decizia lui Depardieu a fost una emblematică pentru atitudinea francezilor faţă de sporirea taxelor. Actorul în vârstă de 63 de ani a anunţat că va renunţa la cetăţenia franceză şi se va muta în Belgia. 
 
Primul-ministru Jean-Marc Ayrault a descris comportamentul lui Depardieu drept patetic şi lipsit de patriotism, într-o perioadă în care Franţa a sporit taxele pentru a reduce din datoriile naţionale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările