Implicaţiile politice ale morţii preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a şefilor armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia îşi plânge morţii. Timp de o săptămână poporul polonez este în doliu în onoarea celor 97 de victime ale tragediei aviatice de la Smolensk, din vestul Rusiei. Analiştii politici vorbesc despre un moment în care procesul politic este suspendat. Când rana se va cicatriza, polonezii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte.

Moartea preşedintelui Lech Kaczynski va marca întreaga campanie electorală care stă să înceapă în Polonia. Ţara are nevoie de un nou lider, iar noul preşedinte interimar, Bronisław Komorowski, preşedintele Seimului polonez, trebuie să le dea polonezilor şansa de a-şi alegeri acest lider. În două săptămâni trebuie să se anunţe data alegerilor şi apoi urmează încă două luni pentru campanie.

Partidul Lege si Justitie (PiS), formaţiunea politică întemeiată de cei doi fraţi Kaczynski, va trebui să vină cu o nouă propunere pentru cea mai inaltă funcţie în stat. Lech Kaczynski vroia să mai candideze pentru un nou mandat, chiar dacă nu era favoritul acestor alegeri. Întrebarea care stă acum pe buzele analiştilor este: cine va lua locul fostului preşedinte?

Cele mai multe şanse la preşedinţie le are Bronisław Komorowski, preşedintele Seimului polonez, devenit acum şef interimar al statului. El candidează din partea partidului liberal Platforma Civică (PO), din rândurile căruia provine actualul premier Donald Tusk.

Partidul Platforma Civică şi formaţiunea politică a fraţilor Kaczynski înlăturau, în urmă cu şase ani, dominaţia politică a stângii foste comuniste.

Moartea şefilor armatei, mai gravă decât moartea preşedintelui


În aeronava prezidenţială se aflau şi mai marii armatei poloneze. Implicaţiile morţii lor ar putea fi mai profunde decât cele ale decesului preşedintelui republicii, avertizează experţi citaţi de CNN. "Va fi o schimbare de generaţie în armata poloneza. Soarta a făcut ca procesul să fie accelerat", a declarat analistul polonez Lena Kolarska-Bobinska.

Lista comandanţilor armatei poloneze care au pierit în accidentul aviatic din Rusia:

- şeful Statului Major - Franciszek Gagor
- şeful Securitatii Nationale - Aleksander Szczyglo
- comandantul Forţelor Armate Poloneze - gen. Bronisław Kwiatkowski
- comandantul Forţelor Armate Aeriene Poloneze, gen. Andrzej Blasik
- comandantul Forţelor Terestre Poloneze - gen. Tadeusz Buk
- comandantul Forţelor Armate Speciale Poloneze, gen. Włodzimierz Potasinski
- comandantul Marinei, Andrzej Karweta.

Liderul polonez Lech Kaczynski a murit sâmbătă, după ce avionul în care se afla împreună cu soţia sa şi o delegaţie de înalţi oficiali s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul din Smolensk, din vestul Rusiei. La bordul aeronavei se aflau 97 de persoane, printre care vicepreşedintele Parlamentului, viceministrul de externe şi guvernatorul băncii naţionale.

Piotr Kaczynski, analist la Centrul pentru studii politice europene, a declarat că Polonia se confruntă cu "un cutremur politic". "Mulţi lideri au murit şi mai întâi trebuie să lăsăm să treacă acest moment de şoc. Dar realitatea este că fraţii Kaczynski (preşedintele Lech şi fratele său geamăn Jaroslaw, fost premier - n.red.) nu sunt foarte populari în Polonia", a explicat acesta.

Există teama că accidentul aviatic va răci relaţia Poloniei cu Rusia

Experţii în politică internaţională citaţi de presa internaţională se tem că accidetul aviatic de la Smolensk ar putea duce la răcirea relaţiilor dintre Polonia şi Rusia.

Potrivit lui James Sherr, specialist în Rusia şi Eurasia la centrul de reflecţie londonez Chatham House, relaţiile dintre cele două state erau subminate deja de tensiunile continue privind masacrarea a zeci de mii de polonezi în anii '40, de către trupele sovietice, dar şi de relaţia apropiată a Varşoviei cu Washingtonul, relatează CNN. Rusia nu a recunoascut masacrul de la Katyn până în anii 90, şi încă nu se împacă prea bine cu termenul de "genocid".

"Katyn a fost cel mai dificil subiect până în prezent. Toată lumea din Polonia ştie că masacrul de la Katyn a fost o parte foarte mică dintr-un efort sistematic al ruşilor de a elimina o întreagă clasă de polonezi", a subliniat Sherr.

Întreaga opnie publică internaţională este de părere că o anchetă transparentă şi rapidă ar fi cel mai bun lucru pentru relaţiile dintre cele două ţări.

Şi prestigiosul cotidian american New York Times atrage atenţia că accidentul în care a pierit liderul polonez ar putea afecta relaţia cu Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite