Imagini din satelit îi surprind pe ruşi în timp ce fură cerealele Ucrainei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Maxar Technologies
Foto: Maxar Technologies

Imaginile din satelit din portul Sevastopol au surprins mai multe vase ruseşti care sunt încărcate cu cereale în Crimeea, informează CNN. Furtul de cereale ucrainene de către Rusia se amplifică pe măsură ce războiul continuă.

După ce forţele ucrainene au acuzat la sfârşitul lunii aprilie armata rusă că fură din stocurile de grâu din unele localităţi din sud-estul Ucrainei, au apărut şi imagini în care se pot vedea două nave sub drapel rusesc care sunt încărcate cu ceea ce se crede că ar fi cereale furate din Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a învinuit Rusia că „fură constant” produse alimentare din Ucraina şi încearcă să le comercializeze. 

De altfel, Rusia a anunţat că va creşte exporturile de grâu în acest an datorită unei recolte record de 130 de milioane de tone de cereale în 2022.

Imaginile de la Maxar Technologies, din 19 şi 21 mai, prezintă navele Matros Pozinich şi Matros Koshka acostate lângă ceea ce par a fi silozuri de cereale. 

Furt de cereale in portul Sevastopol

Conform site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.com, navele au părăsit portul. Matros Poinich navighează în Mareea Egee, iar Matros Koshka se află încă în Marea Neagră. 

Crimeea anexată ilegal de Rusia produce cantităţi reduse de cereale, spre deosebire de zonele ucrainene roditoare din punct de vedere agricol, precum Herson şi Zaporojie. Autorităţile ucrainene şi surse din industrie au afirmat pentru CNN că armata rusă din regiunile ocupate au golit mai multe silozuri şi au transportat cerealele spre sud. 

La începutul lunii mai, Matros Pozinich a fost încărcată cu cereale şi a pornit din Marea Neagră în Marea Mediterană. Mai întâi a vrut să se îndrepte spre Egipt, însă a fost refuzată de autorităţile din Alexandria avertizate de oficialii ucraineni, conform guvernului ţării. Mai mult decât atât, i-a fost interzis să intre în Beirut, în cele din urmă staţionând în Latakia, în Siria, unde Rusia sprijină de ani de zile regimul lui Bashar-al-Assad. 

Totodată, Rusia i-a blocat Ucrainei posibilitatea de a exporta mărfuri din porturile sale, amplificând temerile legate de o potenţială criză alimentară globală. 

Comunitatea internaţională trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară şi multe alte ţări se vor confrunta cu aceasta. Rusia a blocat aproape toate porturile şi toate şansele maritime de a exporta alimente - cerealele noastre, orzul, floarea soarelui şi multe altele. O mulţime de produse", a declarat Zelensky sâmbătă. 

CNN a informat săptămâna trecută că SUA şi aliaţii discută despre modalitatea de a dezvolta în siguranţă rute de transport de cereale din Ucraina, pe fondul intereselor legate de aprovizionarea globală cu alimente. Probele că Rusia fură cereale nu fac decât să agraveze aceste eforturi. 

Înainte de declanşarea războiului, cantităţile de grâu din Rusia şi Ucraina reprezentau circa 30% din comerţul global, iar Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu, conform Departamentului de Stat al SUA.  

Ministerul ucrainean al Apărării a evaluat, la începutul lunii mai, că circa 400.000 de tone de cereale au fost furate şi scoase din Ucraina de la declanşarea „operaţiunii militare speciale”. 

„Federaţia Rusă susţine în mod fals că sancţiunile comunităţii internaţionale sunt de vină pentru agravarea crizei alimentare globale. Sancţiunile nu blochează porturile de la Marea Neagră, nu blochează nave pline cu alimente şi nu distrug drumurile şi căile ferate ucrainene. Rusia e cea care face asta", a declarat Blinken.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept fakenews acuzaţiile că Rusia fură cereale din Ucraina. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite