Hollande, creştere uşoară în sondaje. Sarkozy, cel mai puternic prezidenţiabil al dreptei franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Ipsos a realizat în perioada 14-15 martie o cercetare sociologică în care a fost evaluat nivelul încrederii de care se bucură în luna martie diferiţi lideri politici din Hexagon, rezultatele fiind prezentate de Le Point.

Publicaţia franceză Le Point a dat publicităţii luni ultima cercetare sociologică realizată de Ipsos. Un prim aspect evidenţiat a fost faptul că Francois Hollande a câştigat un punct procentual în ceea ce priveşte popularitatea sa, reuşind să fie perceput drept un o soluţie politică bună pentru 22% din francezi, în timp ce 74% din compatrioţii său sunt nemulţumiţi de activitatea sa.

Probabil cea mai mare pierdere de încredere înregistrată în ultima perioadă poate fi întâlnită în cazul ministrului Justiţiei, Christine Taubira. Socialista pierdut opt puncte procentuale şi a ajuns la un nivel al încrederii de 31%, lucru datorat „scandalului înregistrării” lui Sarkozy.

Un alt lider socialist, prim-ministrul Jean-Marc Ayrault are un nivel de încredere stabil, de 22%, similar cu cel din cercetarea sociologică anterioară.

Ministrul de Interne, Manuel Valls, rămâne socialistul din executivul francez cu cel mai ridicat nivel al încrederii, 46%, cu toate că a pierdut şi acesta două puncte procentuale, în timp ce primarul Parisului, Bertrant Delanoe, domină lista personalităţilor din PS, având un nivel de încredere de 48%.

De partea cealaltă a eşichierului politic, Sarkozy a pierdut patru puncte procentuale şi a ajuns la 39%, dar este mult mai bine clasat faţă de liderul Uniunii pentru O mişcare Populară, Jean-Francois Cope, politician cu o încredere de 18%. Un aspect esenţial în această cercetare este faptul că Sarkozy se bucură de o susţinere foarte mare din partea electoratului UMP, 79% din peroanele chestionate care s-au declarat simpatizanţi ai acestei formaţiuni fiind alături de fostul lider de la Elysee.

O altă personalitate bine clasată din rândul UMP este primarul din Bordeaux, Alain Juppe. Acesta conduce lista politicienilor care se bucură de cea mai mare susţinere a electoratului în luna martie, având un nivel al încrederii de 52%. Cu toate acestea, Juppe nu şi-a manifestat interesul pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale din 2017.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 14-15 martie fiind folosită cotelor, aplicată pe un eşantion de 944 de persoane, cu vârste de 18 ani şi peste, reprezentativ pentru populaţia franceză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite