Hillary Clinton, îngrijorată pentru regresul democraţiei în România. MAE reacţionează după criticile secretarului se stat american

Hillary Clinton, îngrijorată pentru regresul democraţiei în România. MAE reacţionează după criticile secretarului se stat american

Secretarul de stat american, Hillary Clinton FOTO Reuters

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a menţionat România şi Ungaria printre statele ale căror guverne au devenit "mai agresive" în contracararea opoziţiei, conform unui discurs în care oficialul american denunţă, în general, regresul valorilor democratice în Europa şi Asia Centrală. Ulterior, MAE a transmis o serie de precizări în legătură cu discursul secretarului de Stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa desfăşurată la Dublin, Hillary Clinton a denunţat regresul valorilor democratice şi drepturilor omului în state din Europa şi din Asia Centrală.

"Sunt din ce în ce mai preocupată pentru viitorul acestei organizaţii şi pentru valorile pe care le-a apărat permanent", a spus Clinton, conform AFP, cu ocazia reuniunii anuale a miniştrilor de Externe din cele 57 de state membre OSCE.

"La peste 20 de ani după încheierea Războiului Rece, sarcina de construire a unei Europe a libertăţii şi păcii încă nu a fost îndeplinită", a spus secretarul de Stat american.

Cu puţin timp înainte, Clinton se întâlnise cu reprezentanţi ai societăţii civile din şapte ţări, care i-au transmis preocupările în materie de drepturile omului.

Clinton a acuzat guvernele că devin "din ce în ce mai agresive în tentativele de blocare a disidenţei", denunţând, potrivit AFP, situaţiile din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, dar şi din România şi Ungaria.

Cu câteva ore înaintea unei întâlniri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Clinton a denunţat "o tendinţă de re-sovietizare a regiunii", referindu-se la proiectul uniunii comerciale între Rusia şi foste republici sovietice. "Încercăm să identificăm mijloace eficiente de încetinire sau blocare a acestui proiect", a continuat Clinton.

Chiar şi în cadrul Uniunii Europene şi NATO, există "evoluţii îngrijorătoare", a apreciat secretarul de Stat american, menţionând "manifestări de recul al democraţiei în Ungaria".

În final, Clinton a denunţat "spectrul oribil al antisemitismului, xenofobiei, discriminării faţă de imigranţi, romi" şi minorităţi sexuale în mai multe regiuni ale Europei. 

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi, o serie de precizări cu privire la declaraţia făcută de secretarul de stat american Hillary Clinton în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Dublin.  Potrivit MAE,  discursul secretarului de stat american în ceea ce priveşte România nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la „provocări faţă de procesele constituţionale “.

„În discursul prezentat în cadrul reuniunii menţionate, referirile la România sunt mult mai restrânse decât lasă să se înţeleagă unele ştiri de presă. Astfel, discursul nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la «provocări faţă de procesele constituţionale». România nu (repetăm, nu) a fost asociată, în niciun caz, unei serii de state «ale căror guverne ar fi devenit mai agresive în contracararea opoziţiei", aşa cum este relatat în mod eronat sau rău intenţionat în unele preluări de presă. În realitate, discursul menţionat citează România astfel: «Sunt din păcate semne de declin democratic» («democratic backsliding») în Ungaria şi provocări faţă de procesele constituţionale în România ... («challanges to constitutional processes»)“, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe „reaminteşte că evoluţiile din vara acestui an s-au desfăşurat strict în cadrul oferit de Constituţia României, iar deciziile Curţii Constituţionale au fost pe deplin şi în întregime respectate“.
„Ministerul Afacerilor Externe nu doreşte să comenteze modul tendenţios în care s-a preluat ştirea în unele medii de presă. Ceea ce contează este relaţia specială dintre România şi SUA, parteneriatul strategic România-SUA fiind prioritar pentru România. În egală măsura, MAE atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării deontologiei profesiei de jurnalist, citarea exactă a surselor fiind o precondiţie absolut necesară pentru informarea corectă a opiniei publice“, se mai arată în comunicatul MAE.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările