Helmuth Duckadam apare în materialele de propagandă ale politicianului care se visează noul dictator comunist al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendarul portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti apare în materialele de propagandă ale lui Renato Usatiî, un tânăr politician moldovean care şi-a propus ca după alegerile din acest an să transforme Republica Moldova într-o dictatură de tipul celei din Belarus.

Alegerile care vor avea loc la 30 noiembrie în Republica Moldova sunt hotărâtoare pentru viitorul statului vecin, iar forţele de stânga fac mari eforturi pentru a deturna ţara de pe drumul european pe care a pornit anul acesta, odată cu parafarea acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană. Unul dintre cei mai puternici vectori de influenţă ai Moscovei în Republica Moldova este Renato Usatîi, un magnat de 36 de ani care a creat un bloc de partide politice şi care speră să influenţeze alegerile parlamentare.

Programul său politic este unul de extremă stângă şi susţine că „Moldova are nevoie de un Lukaşenko“. Alexandr Lukaşenko este şeful de stat al Belarusului şi este considerat ultimul dictator din Europa.

image

Prima pagină a publicaţiei “Puterea e în adevăr“, editată de Renato Usatîi

„N-am ştiut, nu m-a interesat“

În ultima perioadă, Renato Ustaîi a cheltuit, conform propriilor declaraţii, peste 4 milioane de euro, pentru acţiuni electorale. El a organizat concerte uriaşe în oraşele Moldovei, la care au cântat artişti celebri din Republica Moldova şi Rusia. Omul de afaceri spune că fondurile vin de la compania pe care o deţine în Rusia. Între lucrurile cu care se mândreşte în Buletinul Informativ al unuia dintre partidele sale este şi o acţiune desfăşurată în această vară alături de portarul român Helmuth Duckadam. „Eroul de la Sevilla“ a participat, la Chişinău, la „Bătălia portarilor“, o competiţie în care au fost premiaţi cei mai buni goalkeeperi din Republica Moldova. Duckadam apare într-o fotografie alături de Renato Usatîi purtând un tricou imprimat cu numele politicianului extremist.

„Bineînţeles că am purtat un tricou cu numele lui, întrucât el a sponsorizat această competiţie. Nu m-am interesat de viziunile lui politice. Păi, dacă mă duc în vacanţă în Cuba şi mă fotografiez cu Fidel Castro trebuie să mă gândesc înainte?“, ne-a declarat Helmuth Duckadam.

Este extraordinar că, datorită unor asemenea oameni ca Adrian Bogdan (n.r. – fost portar al echipei naţionale de fotbal a Moldovei) şi Renato Usatîi, în Moldova renaşte interesul faţă de sport şi modul de viaţă sănătos. M-a surprins amploarea şi interesul sporit faţă de „Bătălia portarilor”. Cu părere de rău, în România deocamdată nu există un asemenea turneu şi competiţia organizată la voi este un exemplu bun pentru noi. Am acceptat cu plăcere invitaţia şi pentru prima dată am venit în Moldova. Mi-a plăcut foarte mult Moldova şi voi reveni neapărat”, Helmuth Duckadam fost portar

Comunismul în Rolls Royce

Renato Usatîi este un politician controversat care, deşi se autocaracterizează drept un self-made-man, s-a îmbogăţit într-un timp foarte scurt, după ce a devenit co-acţionar la o firmă care are afaceri cu statul rus. A descins în Chişinău precum oligarhii ruşi: are două maşini Rolls Royce, una albă şi alta neagră. Cu toate astea, Usatîi încearcă să îşi creeze imaginea unui socialist interesat de egalitarism.  “Deşi este tânăr, Renato Usatîi deja poate fi numit «tătucul moldovenesc». În Republica Moldova a apărut propriul Lukaşenco. Un bărbat adevărat de care are nevoie ţara“, se arată în una dintre publicaţiile magnatului. Usatîi se opune cu vehemenţă apropierii Moldovei de Uniunea Europeană dar, spune că nu este de acord nici ca ţara sa să facă parte din Uniunea Vamală.

image

Maşinile lui Renato Usatîi

La evenimentele organizate de Renato Usatîi participă zeci de mii de persoane. El spune că acţiunile desfăşurate în spaţiul public reprezintă singura modalitate de a se face cunoscut ca politician, întrucât mass-media este controlată de alţi politicieni.

Alegerile din noiembrie vor decide ce traseu va urma Republica Moldova: apropierea de Uniunea Europeană sau revenirea în sfera de influenţă a Rusiei. Coaliţia pro-occidentală (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat) se luptă cu partidele de stânga: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Renato Usatîi a fost împiedicat să-şi înregistreze partidele create însă va candida la alegeri pe lista Partidului Patria. Legislativul din Republica Moldova are 101 mandate. Conform ultimelor sondaje, Partidul Comunist este pe primul loc în preferinţele cetăţenilor din Republica Moldova, având o popularitate de peste 23%.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite