Harta prejudecăţilor: cum se văd europenii între ei. România, asociată în cele mai multe situaţii cu hoţia

Harta prejudecăţilor: cum se văd europenii între ei. România, asociată în cele mai multe situaţii cu hoţia

Artistul grafic Yanko Tsvetkov a „cartografiat” prejudecăţile europenilor. FOTO Atlas of Prejudice/ Yanko Tsvetkov

Deseori, dezbaterile care se iscă din cauza diferenţelor culturale sfârşesc uneori în stereotipii. Prejudecăţile sunt folosite ca argumente, însă, atunci când punem laolaltă toate părerile mai mult sau mai puţin fondate, obţinem o imagine comică a felului în care popoarele se văd între ele. „Atlasul Prejudecăţilor”, o continuare a proiectului „Cartografierea Stereotipurilor”, arată, în glumă, statistici nu tocmai fericite pentru România.

Probabil că aţi văzut măcar una dintre hărţile realizate de artistul grafic Yanko Tsvetkov. Atunci când le alăturăm însă pe toate, obţinem o privire de ansamblu asupra relaţiilor dintre statele europene. Prejudecăţile n-au „iertat” niciun stat, însă, în timp ce ele variază pentru ţări precum Spania, Franţa şi Germania, în cazul României vedem un concept asociat cel mai des: „hoţia”. 
 
Pornit în ianuarie 2009, proiectul „Cartografierea Stereotipurilor” a devenit la scurt timp viral pe internet. În timp, acesta a ajuns să conţină peste 40 de hărţi în care state sau regiuni geografice sunt indicate prin termenul cel mai asociat de alte popoare cu privire la zona respectivă. 
 
„Cartografierea Stereotipurilor este o caricatură care ridiculizează cele mai rele excese de bigotism şi de mentalitate încuiată”, după cum spune Tsvetkov. 
 
Foto
 
Daţi click pe imaginea din dreapta pentru a vedea hărţile la dimensiune originală
 
Astfel, ruşii asociază România cu Republica Moldova, în contextul conflictului privind viitorul acesteia din urmă în Uniunea Europeană. Pe Moldova ar trebui să scrie pus şi simplu „goală”, după ce toţi cetăţenii au plecat spre România, cred ruşii. Pe francezi îi văd drept „victime ale modei”, Italia este un mare „centru comercial”, Marea Britanie egal Abramovici, scoţienii sunt beţivi. Finlandezii sunt o „adunătură de smiorcăiţi”, Grecia este „sectorul imobiliar”, iar Turcia - „colonia de turişti”. 
 
Polonezii ne văd drept ţigani, în timp ce pe francezi îi consideră „laşi”. Pe Olanda ar scrie „jucării”, britanicii sunt „trădători fără niciun Dumnezeu”, Scoţia are doar „cartofi”. Germania este „bătăuşul vestic”, în timp ce Rusia este „bătăuşul estic”. Sârbii sunt „nebuni”, ungurii - „oameni cool”, cehii sunt „beţivi” şi, dacă în Grecia „hotelurile sunt în grevă”, în Bulgaria este „plaja bunicii”. 
 
Spaniolii ne văd drept cei care „schimbă scutece”, iar pe bulgari drept cei care „curăţă toalete”, iar moldovenii sunt „instalatori”. Grecia are „ulei de măsline prost”, Turcia este „Marocul de Est”, maghiarii sunt „huni”. În Ucraina poţi găsi „bone radioactive”, iar în Rusia - „preoţi căsătoriţi”. Jumătatea sudică a Italiei este, de fapt, „Catalonia orientală”, iar Portugalia este „paravanul de vânt”. 
 
Vaticanul ne cataloghează drept „ortodocşi latini” - scăpăm ieftin în comparaţie cu Germania („băieţi blonzi frumoşi”), Marea Britanie („femei frigide”), Rusia („cel mai mare duşman”) şi Franţa („atei promiscui”). Stăm mai bine decât bulgarii - „asasini”, maghiarii - „ţigani catolici”, moldovenii - „ciudaţi”. În Finlanda „Iisus n-a mers niciodată”, suedezii sunt „dependenţi de sex”, iar norvegienii „păgâni cu bărbi albe”. Polonia este „Imperiul Roman de Nord”, iar Islanda este „iadul”. 
 
Turcii ne asociază cu „pământul ţiganilor”, în timp ce bulgarii sunt „vecinii bipolari”. Rusoaicele sunt nişte „puicuţe sexi”, dar doar în Finlanda sunt „blonde autentice”. Norvegia este „Arabia Saudită Arctică”, Ungaria înseamnă „gulaş”, sârbii sunt „terorişti”, Bosnia şi Herţegovina este „încă a turcilor”, iar croaţii sunt „criminali”. Moldova este „lumea a treia”, iar scoţienii sunt „beţivi”. 
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările