Hans Klemm: Rusia destabilizează securitatea europeană. Un nou raport prezintă vulnerabilitatea NATO în faţa unei eventuale ofensive ruse în Europa

Hans Klemm: Rusia destabilizează securitatea europeană. Un nou raport prezintă vulnerabilitatea NATO în faţa unei eventuale ofensive ruse în Europa

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm FOTO Eduard Enea

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, consideră că lumea actuală se confruntă cu ameninţări din toate direcţiile, menţionând, de exemplu, că la Est există o Rusie „revanşardă“, care destabilizează securitatea europeană. În acest context, un raport al Consiliului Atlantic atenţionează asupra vulnerabilităţii NATO în cazul unei ofensive ruse în Europa de Est.

Hans Klemm a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, transmite Mediafax.

„Trăim vremuri nesigure şi periculoase. Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente. În lumea actuală, ne confruntăm cu ameninţări din toate direcţiile. La Est, avem de-a face cu o Rusie revanşardă, care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informaţional, cibernetic şi hibrid“, a declarat Klemm.

Potrivit lui, în conformitate cu doctrina militară a Federaţiei Ruse, elaborată în 2014, Kremlinul evidenţiază NATO drept „principalul pericol militar extern“, susţinând că amplasarea şi dislocarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor strategice, cum este cazul celui de la Deveselu, ar submina stabilitatea globală.

„Această afirmaţie este culmea duplicităţii. Ei ştiu, fără îndoială, că etapa a doua a Abordării Europene Adaptive în Etape, care va deveni operaţională în luna mai la baza de la Deveselu, nu constituie o ameninţare la adresa capacităţii lor de descurajare nucleară. Cu toate acestea, prin declararea acestui sistem drept o ameninţare strategică, Federaţia Rusă preferă să ignore legile fizicii şi dovezile evidente referitoare la superioritatea numerică şi capacităţile tehnologice“, a menţionat diplomatul american.

El a dat asigurări că SUA sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului NATO, prin care se consideră că un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre.

„Acest fapt ar trebui să fie suficient pentru a descuraja Rusia să întreprindă acţiuni militare împotriva unui stat membru al NATO. Oricât de mult şi-ar întări forţele armate ale Rusiei propriile capacităţi, ele nu pot egala capacităţile militare ale SUA şi aliaţilor săui din NATO. SUA înţeleg nevoia de a întări prezenţa în statele din flancul estic, pentru a furniza un grad sporit de reasigurare a aliaţilor, pentru a descuraja Rusia de la orice gând că ar putea cuceri uşor orice teritoriu NATO şi pentru a-i apăra pe aliaţi în cazul scenariului celui mai puţin fericit“, a mai spus Klemm.

Ambasadorul a dat asigurări că SUA vor continua să aducă echipament militar pe continentul european, vor întreprinde îmbunătăţiri ale infrastructurii sale militare şi vor sprijini întărirea capacităţilor militare ale aliaţilor din cadrul NATO.

„România ar trebui felicitată pentru că îşi îndeplineşte angajamentul asumat la summitul NATO din Ţara Galilor în privinţa creşterii bugetului apărării. În acest an, Parlamentul a alocat 1,7% din PIB pentru apărare şi se îndreaptă spre obiectivul propus, de 2% din PIB, în 2017. Acesta este un prim pas foarte bun şi sper că este un exemplu pe care toţi membrii NATO îl vor urma“, a felicitat Hans Klemm.

Diplomatul american a precizat că, în afară de ameninţările Rusiei, există ameninţări şi în Sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, dar şi ameninţări care vin dinspre Europa, cum ar fi ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiară din Grecia, precum şi presiunea din zona Schengen şi UE ca urmare a sosirii în Europa a sute de mii de refugiaţi.

Ambasadorul american a făcut aceste declaraţii la dezbaterea organizată de grupul de reflecţie „Citadel“ la Facultatea de Studii Europene a UBB cu tema „Ameninţări de securitate actuale în spaţiul euro-atlantic“, alături de fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu. La dezbatere au mai asistat ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, şi fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş.

Raport NATO: Alianţa, vulnerabilă pe flancul estic în faţa Rusiei

Şase experţi militari din cadrul NATO avertizează că Alianţa nu ar fi capabilă să-şi apere graniţele în Europa de Est, în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, se arată într-un raport publicat vineri de Consiliul Atlantic şi citat de Financial Times.

Printre autorii raportului se numără fostul secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, adjunctul comandantului suprem al forţelor Alianţei Nord-Atlantice în Europa, Richard Shirreff, şi fostul ministru italian al Apărării, Giampaolo Di Paola.

Autorii deplâng „lipsa de progres“ în planurile Alianţei Nord-Atlanice de consolidare a graniţelor sale, după agresiunea rusă din Ucraina. Multe dintre statele-cheie ale Alianţei continuă să sufere din cauza „subfinanţării cronice“, însoţite de „deficienţe critice“ în forţele lor armate, subliniază raportul Consiliului Atlantic. De exemplu, din 31 de elicoptere Tiger ale armatei germane, doar zece pot fi utilizate, iar din cele 406 maşini blindate din infanteria Marder, doar 280 sunt funcţionale.

În opinia lui Richard Shirreff, fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre britanice, „desfăşurarea unei brigăzi, ca să nu mai vorbim despre o divizie gata lupta, ar fi o problema serioasă“ pentru Marea Britanie.

Anterior, RAND Corporation a avertizat că Rusia ar ocupa capitalele Estoniei (Tallinn) şi Letoniei (Riga) într-un interval cuprins între 36 şi 60 de ore

Philip Bredlove: SUA sunt pregătite să învingă Rusia în Europa

Cu toate acestea, comandantul forţelor NATO din Europa, generalul american Philip Bredlove, a dat asigurări că SUA „sunt pregătite, în caz de necesitate, să lupte şi să învingă“ Rusia în Europa.

„Rusia a ales calea pe care a decis să devină adversar şi reprezintă o ameninţare existenţială de lungă durată pentru SUA şi pentru partenerii şi aliaţii noştri europeni“, a subliniat Breedlove.

Generalul american a făcut aceste declaraţii în faţa Comisiei pentru Apărare din Camera Reprezentanţilor.

Ministerul rus al Apărării consideră că declaraţiile în acest sens s-au înmulţit în scopul de a justifica decizia SUA de a-şi spori de patru ori bugetul apărării pentru Europa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: