Guy Verhofstadt, despre separatism: „Dacă vom continua aşa, vom avea o Uniune cu 75 de state“. Ce soluţie propune pentru Spania

Guy Verhofstadt, despre separatism: „Dacă vom continua aşa, vom avea o Uniune cu 75 de state“. Ce soluţie propune pentru Spania

Guy Verhofstadt EPA

Liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, este de părere că aspiraţiile separatiste ale Cataloniei pot fi soluţionate pe calea aleasă de Belgia, adică prin crearea unui stat federal în Spania.

Ştiri pe aceeaşi temă

În opinia acestui politician flamand obşinuit cu puseurile identitare, o Europă redusă la regiuni ar însemna o „nebunie“ ce ar duce la paralizia Uniunii Europene. El pledează, într-un interviu pentru Liberation, pentru un federalism la nivel naţional care să reprezinte scheletul unui federalism la nivel european.

Referindu-se la criza din Spania legată de aspiraţiile separatiste din Catalonia, Guy Verhofstadt spune că se poate rezolva prin dialog.

„Madridul trebuie să-şi deschidă urechile, pe care le ţine închise de zece ani încoace sperând că problema va dispărea de la sine. Şi nici Barcelona nu trebuie să-şi proclame independenţa în baza unui referendum neconstituţional. Constituţia Spaniei din 1978 a fost aprobată de peste 90% dintre catalani, la o rată de participare de 67%. Iar astăzi Generalitat (Executivul catalan, n. red.) pretinde că are legitimitatea de a declara o independenţă votată de 38% dintre cei doar 42% de catalani care s-au prezentat la vot. Nu este serios“, a afirmat el.

Fostul premier belgian a apărat tăcerea UE în chestiunea catalană şi a propus Spaniei soluţia Belgiei.

Tăcerea UE „este esenţială, pentru că este o problemă politică internă a Spaniei“, a spus el.

„Fiind flamand, pot să îndrăznesc şi să vorbesc destul de clar. Pe vremea tensiunilor comunitare dintre flamanzi şi valoni, unele voci cereau intervenţia UE. Dar nimeni din Belgia nu credea atunci că e o idee bună. Ne-am rezolvat problemele vorbind, negociind, găsind soluţii. Iar soluţia a fost crearea unui stat federal şi sporirea competenţelor pentru regiuni. Putem spune acelaşi lucru şi pentru Spania, şi anume crearea unui stat federal“.

Separatismul va duce la paralizia UE, avertizează eurodeputatul liberal.

„Este o nebunie, pentru că ne-am scufunda într-un naţionalism fără sfârşit care ar pune în pericol chiar existenţa noilor state, ar duce la o paralizie a Uniunii. Dacă vom continua aşa, vom avea o Uniune cu 75 de state“, a conchis Verhofstadt.

citeste totul despre: