Guvernul Ucrainei va declara ilegale paşapoartele emise de Moscova pentru locuitorii din Donbas

Guvernul Ucrainei va declara ilegale paşapoartele emise de Moscova pentru locuitorii din Donbas

Pasaport rusesc

Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a declarat, miercuri, că Guvernul de la Kiev va adopta o hotărâre privind nerecunoaşterea paşapoartelor ruseşti emise ilegal de Rusia locuitorilor din zonele ocupate ale Donbasului.

„Rusia a început să acorde false paşapoarte ruseşti cetăţenilor Ucrainei. Este absolut ilegal, iar noi nu vom recunoaşte niciodată nicio cetăţenie acordată de statul agresor. Prin urmare, în şedinţa de astăzi (miercuri, n.red), vom adopta o decizie care va declara drept ilegale toate paşapoartele emise cetăţenilor Ucrainei prin încălcarea normelor internaţionale” – a afirmat Groisman.
 
Premierul a precizat că aceste pseudo-documente vor fi recunoscute ca fiind ilegale la trecerea frontierei de stat, precum şi atunci când vor fi utilizate pe teritoriul Ucrainei. „În plus, vom face apel la toate ţările partenere, astfel încât decizii similare să fie luate şi de alte ţări, pentru ca aceste paşapoarte false să fie recunoscute ca invalide atunci când posesorii vor dori să traverseze frontierele altor state” – a adăugat premierul ucrainean.
 
Pe 24 aprilie 2019, preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a simplificat procedura de acordare a cetăţeniei Rusiei ucrainenilor din zonele separatiste din Donbas. Între timp, reprezentanţii Fondului de Pensii din Federaţia Rusă au precizat că locuitorii din raioanele separatiste care obţin cetăţenia rusă vor putea primi pensie din Rusia doar dacă se mută în această ţară.
 
Situaţia din Ucraina şi acţiunile Rusiei în privinţa Donbasului, în special acordarea de paşapoarte ruseşti cetăţenilor ucraineni din zona separatistă, vor fi discutate la reuniunea din 13 mai a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.
 
„Miniştrii de externe din ţările UE vor discuta despre situaţia din Ucraina după alegerile prezidenţiale care au avut loc pe 21 aprilie, precum şi despre emiterea de paşapoarte ruseşti locuitorilor din Donbas” – a confirmat, miercuri, un oficial de la Bruxelles.
 
Ziarul Dzerkalo Tijnia notează că ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a cerut omologilor săi din alte state, în special din G7 şi din UE, să introducă noi sancţiuni împotriva Rusiei, după ce preşedintele Vladimir Putin a simplificat procedura de acordare a cetăţeniei ruse ucrainenilor care locuiesc în raioanele controlate de rebelii pro-ruşi din regiunile Doneţk şi Luhansk.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: