Guvernul italian declară stare de urgenţă în cinci regiuni, din cauza secetei

Guvernul italian declară stare de urgenţă în cinci regiuni, din cauza secetei

FOTO Shutterstock

A fost declarată stare de urgenţă în cinci regiuni italiene din cauza secetei, preciza luni serviciul de presă al guvernului italian. Această decizie a fost luată în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri în legătură cu „lipsa resurselor de apă în zonele adiacente şi legate de Valea Po şi regiunea de Est a Alpilor."

Starea de urgenţă se aplică regiunilor Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemont şi Veneto, precizează comunicatul. Guvernul a alocat 36,5 milioane de euro din Fondul naţional de urgenţă, dintre care cele mai mari sume vor merge către Emilia-Romagna (10,9 milioane euro) şi Lombardia (9 milioane euro).

Zona metropolitană Lazio se află în regim de dezastre naturale. Autorităţile locale au raportat că doar luni au fost înregistrate 100 de incendii în regiune. Unul dintre ele, destul de mare, a avut loc în nordul Romei.

Italia a înregistrat noi recorduri istorice de temperatură în ultimele săptămâni. În absenţa ploilor, nivelul râului Po şi al principalelor rezervoare de apă din nordul Apeninilor a scăzut la un nivel record pentru ultimii 70 de ani. Verona a introdus deja restricţii privind utilizarea apei proaspete. Fântânile au fost închise în Milano.

Temperaturile record pentru sezonul curent din Alpi au dus duminică la prăbuşirea gheţarului Marmolada, ucigând cel puţin şapte persoane şi rănind opt. Potrivit datelor actualizate, 13 turişti, inclusiv trei străini, sunt consideraţi dispăruţi. Premierul Mario Draghi, care a vizitat luni locul dezastrului, a subliniat că schimbările climatice au fost cauza tragediei, iar guvernul trebuie să ia măsuri pentru a o contracara. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările