Guvernul francez scoate România din scandalul cărnii de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul francez pentru protecţia consumatorului susţine că furnizorul român a acţionat de bună-credinţă
Ministrul francez pentru protecţia consumatorului susţine că furnizorul român a acţionat de bună-credinţă

Miercuri după-amiază, ministrul francez Benoit Hamon a prezentat concluziile anchetei privind scandalul cărnii de cal. Potrivit autorităţilor din Hexagon, societatea Spanghero ştia că vindea carne de cal şi nu de vită, iar furnizorul român implicat în scandal a acţionat de bună-credinţă.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri după-amiază, ministrul pentru protecţia consumatorului, Benoit Hamon, a declarat că mostrele prelevate de la Spanghero conţineau carne de cal.„Ancheta arată că Spanghero ştia că respectiva carne de vită putea fi de cal. A existat o suspiciune puternică”, a declarat Hamon.

Carnea de cal care provenea din România era etichetată corect, susţine ministrul francez. Hamon a prezentat chiar factura de la vamă, unde se putea observa codul şi lotul căruia aparţinea carnea exportată din România.

De asemenea, ministrul delegat pentru protecţia consumatorului a mai spus că există „suspiciuni” potrivit cărora compania franceză Spanghero ar fi fost prima care a ştampilat carnea de cal din România drept carne de vită, scrie „Paris Match”.

Spanghero, furnizorul Findus, nu mai are autorizaţia sanitară de a procesa carne, a mai anunţat joi guvernul francez, care a acuzat această firmă de „înşelăciune”. Autorităţile vor trimite o echipă de veterinari la sediul societăţii, din sud-vestul Franţei. În funcţie de rezultate, guvernul va decide dacă autorizaţia va fi retrasă definitiv sau nu, a precizat ministrul agriculturii, Stéphane Le Foll, citat de AFP.

El a adăugat că grupul francez Comigel, care a pregătit la fabrica Tavola din Luxemburg preparate pentru diverse mărci, ar fi trebuit să-şi dea seama că respectiva carne de la Spanghero, atât prin culoare, cât şi prin miros, nu corespundea celei de vită care era marcată pe etichete şi, în plus, acestea nu precizau ţara de origine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite