Guvernul de la Chişinău atacă România la baionetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul, acuzat că ameninţă "securitatea" şi "stabilitatea" Republicii Moldova Executivul de la Chişinău, prin vocea premierului Vasile Tarlev, a lansat pentru prima dată o salvă

Bucureştiul, acuzat că ameninţă "securitatea" şi "stabilitatea" Republicii Moldova

Executivul de la Chişinău, prin vocea premierului Vasile Tarlev, a lansat pentru prima dată o salvă de declaraţii dure la adresa României. Atacurile verbale de peste Prut, chiar dacă nu reprezintă o noutate, îl aveau până în prezent ca autor "consacrat" doar pe preşedintele Vladimir Voronin. Care a acuzat Bucureştiul, în mai multe rânduri, de presiuni şi agresivitate, în ceea ce el a numit "încercarea de a impune Chişinăului standarde româneşti". Marţi seara, liderul moldovean a primit, în acest tip de discurs politic, sprijinul premierului Tarlev.

Într-o declaraţie-apel, difuzată de agenţia oficială Moldpres, guvernul Tarlev denunţă "gravitatea situaţiei create de autorităţile române" şi "modul speculativ în care situaţia specifică a Republicii Moldova, după ultima extindere a UE, este utilizată, inadmisibil, de statul vecin -România". Tonul exagerat dramatic şi formulările folosite ascund nemulţumirea crescândă a oficialilor de la Chişinău faţă de numărul tot mai mare de moldoveni dornici să obţină cetăţenie română, cu gândul că devin astfel şi cetăţeni UE.

Declaraţiile recente ale Bucureştilor referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetăţeniei române, depuse de moldoveni, dar şi angajamentul României de a crea la Chişinău un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt contestate de guvernul de peste Prut şi apreciate drept "o sfidare" atât la adresa sa, cât şi a deciziilor statelor europene. Ca urmare, guvernul Tarlev etichetează demersurile României şi tergiversarea semnării Tratatului bilateral de bază şi a celui privind frontiera ca "jocuri de culise duplicitare şi periculoase, care subminează securitatea naţională şi principiile statalităţii" Republicii Moldova.

Sprijin din partea Moscovei

În finalul declaraţiei de la Chişinău, guvernul Tarlev cere comunităţii internaţionale să-şi folosească influenţa asupra României "pentru ca aceasta să-şi readucă interesele în albia firească a unor relaţii de bună vecinătate şi înţelegere". Adică, spun analiştii, să nu mai încurajeze acordarea cetăţeniei. Un sprijin în formularea acestei poziţii ultimative a primit, recent, Chişinăul din partea Moscovei. Luna trecută, Rusia se declarase nedumerită că nici UE, nici NATO nu reacţionează la dobândirea cetăţeniei române de către moldoveni. Astfel, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că, în timp ce Moscova este acuzată că utilizează acordarea cetăţeniei pentru compromiterea statalităţii Georgiei, nimeni nu pare preocupat de situaţia din Republica Moldova, "unde conform unor statistici are loc un fenomen de dobândire în masă a cetăţeniei române". Exact în aceeaşi perioadă, preşedintele Băsescu declara, la Cotroceni, că rugase guvernul să ia în considerare posibilitatea de a simplifica condiţiile acordării cetăţeniei pentru etnicii români din alte ţări.

Clanul Voronin se teme că-şi pierde "obiectul muncii"

AnaliŞtii avansează o posibilă explicaţie a înteţirii atacurilor dinspre Chişinău la adresa României. "Secretul" e dezvăluit de politologii de la Tiraspol care consideră "ireversibil" procesul unirii Moldovei cu România. Iminenta unire a celor două ţări trebuie privită ca un fapt dat, scria, în februarie, analistul transnistrean Serghei Ilcenko, pentru care majoritatea moldovenilor s-ar declara de acord. Ceea ce ar însemna că Voronin şi apropiaţii săi se simt ameninţaţi cu dispariţia. Nici liderul separatist Igor Smirnov nu exclude această ipoteză. În urmă cu câteva zile, el declara, citat de agenţia "Rusia la zi", că, dacă lucrurile vor evolua în acelaşi ritm, "Moldova şi-ar putea pierde statutul de stat independent".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite