Guvernul bulgar: „Marea Britanie are nevoie de imigranţi pentru că localnicii sunt leneşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii „fie nu pot sau nu vor să lucreze la acea intensitate necesară pentru a câştiga salariul minim în agricultură”, susţine guvernul bulgar. FOTO Reuters
Britanicii „fie nu pot sau nu vor să lucreze la acea intensitate necesară pentru a câştiga salariul minim în agricultură”, susţine guvernul bulgar. FOTO Reuters

Executivul de la Sofia a transmis o adresă oficială către Londra în care insistă că ipoteza conform căreia bulgarii merg în Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoarele sociale de acolo este un mit  şi că imigranţii est-eusropeni sunt esenţiali pentru sectorul agricol britanic pentru că „localnicii sunt leneşi”.

Într-o adresă oficială către Departamentul pentru Imigranţi din cadrul guvernului britanic, Sofia susţine că nu există dovezi care să arate că bulgarii sunt implicaţi în aşa-zisul „turism social” - practică prin care cetăţeni UE din Europa de Est pleacă în statele bogate din Vest şi din Nord cu scopul declarat de a trăi de pe urma ajutoarelor sociale acordate aici. 

În documentul oficial, văzut de jurnaliştii cotidianului britanic „The Observer”, guvernanţii bugari afirmă că agricultura britanică are nevoie de imigranţi est-europeni pentru că britanicii nu sunt dispuşi să lucreze suficient de mult şi nu vor să practice servicii sezoniere precum culesul de fructe. 

Guvernul de la Sofia invocă în această adresă un raport recent al comitetului pentru Consiliere pe tema Migraţiei din cadrul Departamentul pentru Imigranţi din cadrul guvernului britanic, care evaluează impactul muncitorilor români şi bulgari asupra economiei britanice. 

„Operatorii şi cultivatorii încearcă fără succes să recruteze şi să păstreze angajaţi britanici, care sunt reticenţi în a trăi sau a lucra la fermă. Fie nu pot sau nu vor să lucreze la acea intensitate necesară pentru a câştiga salariul minim în agricultură şi nu au suficiente stimulente pentru a renunţa să mai trăiască din ajutoarele sociale şi să devină muncitori sezonieri”, se arată în documentul trimis de bulgari. 

„Bulgarii şi românii din sectorul agricol sunt prezentaţi în raport drept foarte valoroşi, o sursă stabilă şi de încredere de forţă de muncă”, continuă guvernanţii bulgari. Documentul de 10 pagini a fost înaintat luna trecută către Departamentul pentru Imigranţi şi către Departamentul pentru Muncă şi Pensii. 

Adresa trimisă de bulgari vine în contextul unei dezbateri aprinse pe tema imigranţilor est-europeni, amplificată în ultimele luni în Marea Britanie de cursa electorală. De la 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate dispoziţiile tranzitorii pentru statele care au aderat la Uniunea Europeană în 2007, respectiv România şi Bulgaria. 

Mai multe thin-tank-uri şi organizaţii nonguvernamentale au eliberat diverse studii care anunţă că, din această cauză, în jur de 400.000 de români şi bulgari vor „invada” Marea Britanie în următorii trei ani. 

Întreaga dispută a fost amplu alimentată de partidul UKIP (UK Independence Party), considerat extremist, care şi-a bazat platforma electorală pe reducerea beneficiilor sociale pentru imigranţi şi promisiunea de a repatria orice imigrant care nu-şi găseşte loc de muncă sau care încalcă legea. 

CITEŞTE MAI MULT

„Români şi bulgari, nu o să vă placă aici!” Politicienii de la Londra vor să înceapă o campanie pentru a convinge potenţialii imigranţii să nu vină în Marea Britanie

"Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite". Cam aşa ar suna campania negativă luată în calcul de guvernul britanic pentru a convinge românii i bulgarii să nu vină aici în căutarea unei vieţi mai bune.

VIDEO Adevărul Live: de ce se tem britanicii de români? Cum a fost stricată imaginea României în Anglia

De la ora 15.00, jurnaliştii „Adevărul” discută cu fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu şi cu europarlamentarul Cristian Preda despre deteriorarea imaginii României în Marea Britanie şi despre greutăţile şi şansele pe care le găsesc românii care aleg să caute aici o viaţa. În dialog vor intra şi Sergiu Scripcă, care lucrează direct cu studenţi români din Marea Britanie, şi Andreea Nistor, care a studiat la University College London.

„Cum ne terorizează străzile infractorii români.” Date oficiale: imigranţii români din Marea Britanie sunt vinovaţi pentru rata ridicată a criminalităţii

Poliţia Metropolitană a arestat 22.725 de români în ultimii cinci ani, dintre cei 68.000 de imigranţi români aflaţi oficial în Marea Britanie, potrivit datelor furnizate de autorităţi pentru presa britanică. Numărul imigranţilor români va creşte semnificativ din 2014, când vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru România şi Bulgaria, notează „Daily Express”.

„The Sun“: În 2014, va fi o invazie de muncitori români şi bulgari în Marea Britanie

Britanicii se aşteaptă la un val de imigranţi din România şi Bulgaria începând cu 2014, când una dintre legile muncii va trebui să fie schimbată, pentru a se alinia legislaţiei europene. Tabloidul „The Sun" a publicat ieri un articol în care vorbeşte despre acest lucru ca despre o invazie.

Sondaj BBC: Numai 1% dintre români ar vrea să muncească în Marea Britanie

Sondajele comandate de BBC Newsnight în Bulgaria şi România arată că anunţul referitor la eliminarea restricţiilor de muncă nu a avut încă impact asupra numărului de persoane care intenţionează să se mute în Marea Britanie sau în alte ţări din cadrul Uniunii Europene.

Presa britanică: vine un nou val de români şi bulgari în Marea Britanie

Numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Regatul Unit a crescut cu mai mult de un sfert în trei luni, potrivit statisticilor care indică un nou flux de imigranţi din cele două ţări chiar înainte de ridicarea restricţiilor impuse, de anul viitor, relatează publicaţia britanică „The Telegraph“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite