Guvernul de la Budapesta vrea să introducă în şcoli orele de „educaţie fizică patriotică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban, premierul Ungariei Foto: EPA
Viktor Orban, premierul Ungariei Foto: EPA

Guvernul condus de Viktor Orban vrea să introducă în şcoli „ore de educaţie fizică patriotică“, iar, potrivit unui decret semnat de premierul ungar, pregătirile în acest sens trebuie să fie gata până la sfârşitul acestui an.

Decretul, care a fost semnat pe data de 25 iulie, prevede întocmirea unui raport privind fezabilitatea „educaţiei patriotice“ în cadrul orelor de educaţie fizică, dar şi privind schimbările necesare în programă în conexiune cu pregătirile de apărare, relatează budapestbeacon.com, citând hgv.hu. 

Programa şcolară din Ungaria conţine deja elemente menite să „îmbunătăţească patriotismul elevilor, prin învăţarea valorilor şi tradiţiilor culturii naţionale“ şi studierea operei unor personalităţi de marcă din Ungaria, adaugă sursa citată.

Decizia premierului nu a fost deloc pe placul profesorilor şi experţilor în politici de educaţie. 

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Profesorilor, Júlia Szekszárdi, a afirmat că „educaţia etică, literatura şi istoria, precum şi zilele de sărbătoare la nivel naţional reprezintă suficiente oportunităţi pentru educaţia patriotică“. 

Atât Szekszárdi, cât şi preşedintele Uniunii Democratice a Pedagogilor, László Mendrey, au declarat că astfel de ore de „educaţie fizică patriotică“ amintesc de educaţia militară pe care o primeau în şcoli băieţii în perioada dintre cele două războaie mondiale. 

Contactat de hvg.hu, expertul în politici de educaţie Péter Radó a afirmat că a expune copii cu vârste între 6 şi 12 ani unei ideologii nu are niciun sens. Potrivit lui, o astfel de instruire ar folosi numai pentru a-i face obedienţi. De altfel, consideră el, scopul Guvernului de la Budapesta nu este să militarizeze societatea pentru a întări puterea militară a Ungariei, ci de a crea mase obediente pentru elita care se bucură de dominaţia politică. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite