Guvernul britanic promite fonduri suplimentare de 30 de miliarde de lire sterline pentru combaterea şomajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajatorii vor primi câte 1.000 de lire pentru fiecare lucrător care se întarce din şomaj.
Angajatorii vor primi câte 1.000 de lire pentru fiecare lucrător care se întarce din şomaj.

Ministrul de Finanţe britanic Rishi Sunak a promis miercuri alocarea unor fonduri suplimentare de 30 de miliarde de lire sterline (38 miliarde dolari) pentru combaterea crizei şomajului, acestea urmând să fie alocate angajatorilor, cumpărătorilor de locuinţe şi firmelor din sectorul ospitalităţii, pentru susţinerea redresării, transmite Reuters.

Sunak, care era deja pe cale să aducă împrumuturile statului la nivelul celui de-al Doilea război Mondial, cu măsuri de urgenţă iniţiale de 133 de miliarde de lire în contextul epidemiei de coronavirus, a anunţat că va readuce finanţele publice pe o bază sustenabilă pe termen mediu.

Dar fostul analist al Goldman Sachs s-a angajat să folosească puterea statului pentru a redresa economia.

”Doresc ca fiecare persoană din această Cameră şi din ţară să ştie că nu voi accepta niciodată omajul ca un rezultat inevitabil”, a afirmat miercuri Sunak în Parlament.

Economia britanică, a şasea ca mărime din lume, s-a contractat cu 25% în martie şi aprilie şi ar putea să se îndrepte în 2020 spre cel mai grav declin din ultimii 300 de ani, în timp ce rata şomajului este pe care să crească de peste două ori, la circa 10%, potrivit estimărilor oficiale.

În baza unui nou plan de bonusuri, angajatorilor li se vor plăti 1.000 de lire sterline (1.256 dolari), după ce schema de sprijin pentru şomaj tehnic va expira la sfârşitul lunii octombrie, pentru fiecare lucrător care se întoarce la locul de muncă, cu condiţia ca aceştia să fie păstraţi până la sfârşitul lunii ianuarie.

Cu peste 9 milioane de locuri de muncă acoperite de schemă, costul bonusurilor ar putea fi de până la 9,4 miliarde de lire sterline.

Pentru a ajuta ospitalitatea şi turismul, grav afectate de regulile de distanţare socială, Sunak a anunţat o reducere a taxei pe valoarea adăugată pentru sector de la 20% la 5% de la 20%, timp de şase luni.

În luna august, persoanele care vor lua masa în oraş, între zilele de luni şi miercuri, vor primi fiecare o reducere de 50%, respectiv de până la 10 lire sterline, din partea guvernului.

Acţiunile pub-urilor şi firmelor de restauraţie au crescut în urma anunţului.

Cu aproape 45.000 de morţi confirmate legate de coronavirus, Marea Britanie a fost lovită mai mult de pandemie decât oricare altă ţară europeană, multe persoane fiind reticente să revină la viaţa de dinaintea pandemiei.

Planul Sunak include un fond de 2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari) pentru a crea locuri de muncă pentru angajarea timp de şase luni pentru şomeri în vârstă de 16-24 ani şi mai multe posturi de ucenici finanţate de guvern.

Alte 3 miliarde de lire sterline vor fi cheltuite pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor şi clădirilor publice, ceea ce ar sprijini peste 100.000 de locuri de muncă.

Planul de 30 de miliarde de lire sterline include aproximativ  5,6 miliarde de lire sterline sub formă de cheltuieli pentru infrastructură accelerate anunţate săptămâna trecută de premierul Boris Johnson.

În încercarea de a stimula piaţa locuinţelor şi economia, Sunak a ridicat pragul inferior pentru impozitul pe achiziţiile de proprietăţi la 500.000 de lire sterline, de patru ori mai mare decât nivelul actual, cu efect imediat până la 31 martie 2021.

Economiştii au spus că este puţin probabil ca planul să accelereze redresarea Marii Britanii din criză.

În afară de incertitudinile cu privire la evoluţia pandemiei, Sunak trebuie să facă faţă posibilităţii ca Londra şi Bruxellesul să nu ajungă la un acord comercial după Brexit până la sfârşitul acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite