Guvernul britanic i-a răspuns lui Putin în cazul agenţilor GRU: „Frustrare şi minciuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Petrov şi Serghei Boşirov, bărbaţii suspectaţi de Londra de otrăvirea fostului agent Serghei Skripal FOTO Arhivă
Aleksandr Petrov şi Serghei Boşirov, bărbaţii suspectaţi de Londra de otrăvirea fostului agent Serghei Skripal FOTO Arhivă

Guvernul britanic a reacţionat la declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la identificarea bărbaţilor suspectaţi de otrăvirea cu Noviciok a unui fost agent dublu al GRU, afirmând că exlicaţiile primite de la Moscova s-au dovedit mereu a fi „minciuni“.

„ Aceşti bărbaţi sunt ofiţeri ai serviciului secret al armatei ruse, GRU. Guvernul (britanic, n. red.) a scos la iveală rolul GRU, agenţii şi metodele sale, iar această poziţie este susţinută de aliaţii noştri internaţionali“, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May.

„I-am cerut în repetate rânduri Rusiei să răspundă la ceea ce s-a întâmplat la Salibury în martie şi ei au replicat cu frustrare şi minciuni. Nu văd nimic care să dea de înţeles că ceva s-a schimbat“, a adăugat el.

Londra impută serviciilor secrete ruse atacul cu Noviciok asupra lui Serghei Skripal, menţionând doi suspecţi în acest caz: Aleksandr Petrov şi Serghei Boşirov. Cei doi sunt vizaţi de mandare de arestare.

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că cei doi bărbaţi nu sunt membri ai GRU, cum acuză Londra, ci civili.

„Ştim despre cine este vorba, i-am găsit. Dar sperăm că vor ieşi ei înşişi la lumină pentru a spune cine sunt“, a declarat liderul de la Kremlin în timpul Forumului Economic de la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

„Sunt civili, bineînţeles“, a adăugat el. „Vă asigur că nu există nimic criminal“, a continuat Putin.

Presa afiliată Kremlinului scrie astăzi că Aleksandr Petrov va vorbi despre situaţia sa în cursul acestui weekend.

Fostul colonel GRU Serghei Skripal (66 ani) şi fiica sa Iulia (33 ani) au fost găsiţi pe 4 martie în agonie pe o bancă din Salisbury, în sudul Angliei, otrăviţi fiind cu Noviciok, substanţă care fusese aplicată pe uşa locuinţei fostului agent. În cele din urmă, medicii au reuşit să-i salveze.

Acest caz a antrenat sancţiuni economice şi cel mai mare val de expulzări de diplomaţi din istorie.

Imagine indisponibilă
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite