Gruşko denunţă deciziile NATO şi ameninţă cu măsuri neprecizate

Gruşko denunţă deciziile NATO şi ameninţă cu măsuri neprecizate

Ambasadorul rus la NATO a avertizat joi că decizia Alianţei de a trimite forţe suplimentare în apropierea frontierelor ruse va submina securitatea europeană, relatează The Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aleksandr Gruşko a făcut aceste declaraţii la o zi după ce miniştrii Apărării statelor membre ale Alianţei au decis să mobilizeze patru batalioane multinaţionale, prin rotaţie, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Aliaţii au discutat, de asemenea, despre înfiinţarea în România a unei brigăzi terestre în cadrul apărării regiunii Mării Negre.

"Aceste măsuri erodează semnificativ calitatea securităţii regionale şi transformă Europa Centrală şi de Est într-o arenă de confruntare militară", a declarat Gruşko.

În opinia sa, decizia NATO "aduce în mod direct atingere intereselor noastre legitime în domeniul securităţii" şi "nu va rămâne fără răspuns".

Alianţa şi-a suspendat cooperarea cu Rusia în plină criză ucraineană şi a organizat exerciţii în ţările baltice cu scopul de a le oferi asigurări, după ce acestea şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de intenţiile ruse.

Gruşko a criticat totodată angajamentul NATO de a oferi ajutor neletal Ucrainei, apreciind că acest lucru poate încuraja reticenţa Kievului de a se conforma acordurilor de pace de la Minsk.

Aceste acorduri au condus la o diminuare semnificativă a ostilităţilor în estul Ucrainei, însă confruntările între forţele guvernamentale şi cele separatiste proruse continuă, iar procesul de pace este blocat.

Peste 9.300 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul războiului, în aprilie 2014, la câteva săptămâni după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările