Grupul Verzilor obţine scoruri record la alegerile europene întărind valul ecologist iniţiat de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste ale Ecologiştilor în germania FOTO EPA-EFE
Proteste ale Ecologiştilor în germania FOTO EPA-EFE

Verzii au înregistrat un record de voturi la alegerile europene de duminică, obţinând un uluitor scor de 20 de procente în Germania şi scoruri de peste 10 la sută în alte câteva mari ţări europene. Asta în contextul în care tinerii votanţi au îndemnat la acţiune pentru a stopa fenomenul încălzirii globale, relatează AFP.

Partidul ecologiştilor din Germania a obţinut un număr dublu de voturi faţă de alegerile din 2014, surclasându-i pe Social-Democraţi şi răpindu-le  tradiţionala poziţie a doua.

În Franţa, Verzii s-au clasat pe locul al treilea cu 12 la sută, în timp ce în Austria, Irlanda şi Olanda ei au obţinut peste 10 la sută din voturi.

Proiecţiile arată că cele două principale grupuri din UE, conservatorii moderaţi din PPE şi socialiştii democraţi de centru-stânga pierd teren, în timp ce Verzii ar putea deveni influenţi în Parlamnetul European.

„Aceasta este o duminică pentru viitor”, a spus principalul candidat  al ecologiştilor germani Sven Giegold în faţa protestelor studenţeşti „Vinerile pentru viitor” cu privire la criza climatică.

Omologul său francez Yannick Jadot a salutat-o la rândul său ca fiind „un curent ecologist în care noi suntem jucători principali”.

Premierul francez Edouard Philippe a recunoscut „mesajul despre urgenţa ecologică” propagat în întreaga Europă în special de cei foarte tineri care „ne cer să acţionăm hotărât, ceea ce vom şi face atât în Franţa, cât şi în Europa”.

Ascendenţa  Verzilor a fost impulsionată de grevele iniţiate în noiembrie de către activista suedeză Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani care au inspirat tineri din întreaga lume.

Proteste ale Ecologiştilor în germania FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Vineri zeci de mii de tineri au mărşăluit pe străzi într-o masivă acţiune de mobilizare, unii dintre ei lansând cu această ocazie un apel către părinţi să voteze cu ecologiştii la alegerile europene.

Unul dintre liderii studenţilor activişti din Germania, Luisa Neubauer a scris că rezultatele alegerilor europene au arătat faptul că criza climatică şi-a făcut loc şi la urne, ceea ce ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care luau în râs „implicarea tinerilor”.

În Germania a ieşit la iveală o ruptură între generaţii,  adulţii şi oamenii mai în vârstă fiind acuzaţi că nu pot renunţa la maşiniile lor poluante, tinerii ieşind în stradă în timpul activităţilor şcolare.

Conform tratatului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la sub două grade celsius peste nivelurile pre-industriale, cele două 28 de naţiuni europene au făgăduit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40 de procente până în 2030.

Comisia interguvernamentală pentru Schimbarea Climatică a ONU a avertizase în octombrie că încălzirea climatică se îndreaptă către o creştere catastrofică între 3 şi 4 grade celsius.

Totodată, oamenii de ştiinţă şi activiştii transmit Europei şi economiilor majore ale lumii că e necesar să-şi crească aşteptările la niveluri mai ambiţioase.

Markus Soeder, liderul aliaţiloR  bavarezi  (CSU) ai cancelarului german Angela Merkel a declarat partidul ecologist drept competitorul său major.

„Cea mai mare provocare a viitorului o reprezintă dezbaterea intensivă cu Verzii”, a spus el, adăugând că „vechile noastre  măsuri nu mai au valabilitate astăzi”. 

Subliniind că partidul său se străduieşte să câştige votanţi tineri el explică că „trebuie să facem eforturi să fim mai tineri, mai atractivi şi mai deschişi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite