Grevă de trei zile a piloţilor de la  Lufthansa: 425.000 de pasageri vor fi afectaţi

Grevă de trei zile a piloţilor de la  Lufthansa: 425.000 de pasageri vor fi afectaţi

Grevă de amploare la Lufthansa

Piloţii Lufthansa au intrat în grevă miercuri dimineaţa, la începutul unei mişcări de trei zile care va paraliza traficul companiei aeriene germane şi a cărei amploare îngrijorează inclusiv Guvernul, relatează AFP.

Pe fondul conflictului privind salariile şi vârsta de ieşire la pensie, sindicatul piloţilor Cockpit a făcut apel la grevă începând de marţi, ora 22.00 GMT (miercuri, 01.00 ora României), până vineri, ora 21.59 GMT (00.59 ora României), determinând Lufthansa să anuleze 3.800 de zboruri. Mişcarea afectează toate liniile de pasageri ale Lufthansa şi ale filialei sale Germanwings, precum şi liniile de transport de mărfuri, Lufthansa Cargo.

Compania estimează că 425.000 de pasageri vor fi afectaţi până vineri seara dar a făcut tot posibilul pentru a evita haosul, informând dinainte persoanele interesate prin e-mail sau SMS şi propunându-le zboruri cu alte companii. Începând de marţi, circa 60 de zboruri au fost anulate pentru a se evita ca pasagerii aflaţi în tranzit să fie blocaţi în Germania.

Germanwings a anunţat marţi seara că poate asigura 600 de legături în această perioadă, închiriind capacităţi ale altor companii, inclusiv echipaj.

Secretarul general al Cockpit, Jörg Handwerg, continuă să apere greva, apreciind pentru cotidianul regional Neue Passauer Presse miercuri că este "singurul mod de a aduce Lufthansa la un compromis" şi o consecinţă directă a "liniei agresive" adoptate de companie. Aceasta vrea să determine piloţii să lucreze o perioadă de timp mai îndelungată, aceştia având în prezent dreptul de a ieşi la pensie la vârsta de 55 de ani.

Minitrul Transporturilor, Alexander Dobrindt, a deplâns că "fiecare zi de grevă împiedică mobilitatea a sute de mii de persoane", într-un interviu acordat cotidianului Bild, iar vicepreşedintele grupului parlamentar conservator din Bundestag, Michael Fuchs, a calificat mişcarea drept "iresponsabilă".

Chiar şi în cadrul stângii criticile au fost vehemente, deputatul social-democrat Klaus Barthel criticând un "minisindicat (care) apără interesele unui număr mic (de persoane) pe cheltuiala multor altora". Unii, în special din cadrul partidului CDU al cancelarului Angela Merkel, cer o modificare a dreptului la grevă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: