Grevă generală: jurnaliştii greci au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de închiderea televiziunii publice. „E o măsură demnă de Ceauşescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce guvernul grec a hotărât să închidă temporar societatea de radiodifuziune, presa elenă a intrat în grevă, denunţând măsura Executivul ca fiind una „dictatorială, demnă de Ceauşescu”. Greva generală, de 24 de ore, a început miercuri, la ora locală 06.00, informează RIA Novosti.

„În urma arbitrarului, obscurantismului şi a deciziei barbare a guvernului tripartit de a pune lacătul pe ERT, conducerea sindicatelor - Federaţia panelenă a Uniunii redactorilor POESY, Federaţia panelenă de Radio şi Televiziune POSPERT şi Federaţia panelenă a angajaţilor din presa scrisă POEPTYM - a decis să declanşeze o grevă a jurnaliştilor, angajaţilor tehnici şi administratorilor din întreaga mass-media din Grecia cu o durată de 24 de ore”, se afirmă într-un comunicat al sindicatelor din media elenă citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Greva în toată presa tipărită, ziare şi reviste, va începe joi, la aceeaşi oră, şi se pare tot pe o durată de 24 de ore.

Jurnaliştii greci au ameninţat guvernul că greva angajaţilor din presă va înceta numai când Executivul va renunţa la deciziile arbitrare, menite să reducă mass-media la tăcere, după cum au anunţat sindicatele.

Sindicaliştii au chemat colegii de breaslă să protesteze în faţa sediului ERT miercuri, la ora locală 12.00.

„Lovitură dată democraţiei”

Marţi seară, cu o oră înainte de miezul nopţii, postul public de televiziune ERT şi-a încheiat emisia. „Felicitări guvernului grec. Este o lovitură dată democraţiei”, a spus prezentatorul de ştiri Antonis Alafogiorgos spre finalul ultimului jurnal al ERT. Emisia a continuat prin intermediul unui canal digital.

„Vă oferim ultima transmisie de la televiziunea publică din Grecia, ERT. Tehnicienii şi jurnaliştii continuă să transmită pe canalul digital. Sindicatele spun că decizia guvernului de închidere a ERT este o masură dictatorială, demnă de Ceauşescu”, anunţa marţi seara Euronews.

La presiunea creditorilor internaţionali, guvernul condus de Antonis Samaras a decis să închidă temporar societatea de radiodifuziune, anunţând o redeschidere „cât mai curând”, după o evidentă restructurare.

„Seamănă cu guvernarea lui Ceauşescu”

„Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie", a declarat pentru AFP preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis, referindu-se la dictatorul român Nicolae Ceauşescu.

Ministerul de Finanţe a publicat un comunicat în care anunţa că ERT ca entitate nu mai există.

Dinsensiuni în coaliţia fragilă de la Atena
 

Două din cele trei partide din coaliţia de guvernământ, PASOK şi DIMAR, alături de care guvernează partidul Noua Democraţie, condus de Antonis Samaras, s-au opus vehement acestei măsuri.

Partidul PASOK a cerut organizarea de urgenţă a unei şedinţe de guvern în legătură cu închiderea ERT. Închiderea posturilor publice de radio şi televiziune ar putea duce la „evoluţii imprevizibile”, au declarat reprezentanţii stângii democrate, care fac de asemenea parte din coaliţie.

Liderul principalei coaliţii din Opoziţie, Alexis Tsipras, a catalogat mişcarea drept „o lovitură dată democraţiei”. „Este o lovitură de stat la adresa angajaţilor ERT, dar şi a poporului grec care plăteşte pentru serviciul public de televiziune şi au dreptul la informaţii obiective”.

Deşi nu se bucură de prestigiul altor societăţi naţionale de radiodifiziune, precum BBC, de exemplu, ERT a fost văzută drept un bastion al programelor de calitate într-un peisaj media dominat de staţii comerciale, notează cnbc.com.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite