Greta a primit un premiu în valoare de un milion de dolari. Ce va face cu banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greta Thunberg FOTO Arhivă
Greta Thunberg FOTO Arhivă

Activista de mediu Greta Thunberg a primit luni Premierul Gulbenkian pentru Umanitate, o distincţie în valoare de un milion de euro pentru răsplătirea persoanelor sau organizaţiilor care s-au remarcat prin acţiuni de combatere a modificărilor climatice.

Fundaţia Gulbenkian, cu sediul la Lisabona, Portugalia, a ales să o premieze pe adolescenta suedeză pentru „lupta ei tenace” de mobilizare pentru „cauza climatică”.

„Modul în care Greta Thunberg a reuşit să mobilizeze generaţiile cele mai tinere pentru cauza climatică şi lupta ei tenace pentru a schimba un statu-quo care se obstinează să persiste fac din ea una dintre figurile cele mai memorabile din prezent”, afirmă fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio, care prezidează juriul.

Fundaţia a subliniat totodată că acordarea acestei distinţii pentru Greta Thunberg arată angajamentul său faţă de „urgenţa acţiunii climatice”.

Greta a declarat că banii primiţi de la Fundaţia Gulbenkian vor fi redirecţionaţi către „proiecte de combatere a crizei climatice şi ecologice” din cadrul fundaţiei sale.

Primii 100.000 de euro vor fi donaţi pentru SOS Amazonia Campaign, iniţiativă ce aparţine mişcării Fridays for Future din Brazilia, care combate noul coronavirus în Amazonia. O sumă identică urmează să fie alocată iniţiativei Stop Ecocide Foundation, care vizează să transforme „ecocidul”, adică genocidul ecologic, într-o crimă recunoscută internaţional, notează agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite