UPDATE Alegeri Grecia: Syriza, aproape de formarea majorităţii parlamentare. Grecii merg tot pe mâna lui Alexis Tsipras

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul fostului premier grec, Syriza, a câştigat alegerile legislative anticipate desfăşurate, ieri, în Grecia, fiind creditat cu 35 la sută din preferinţele alegătorilor, după numărarea tuturor voturilor. Liderul partidului rival Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, a recunoscut înfrângerea în faţa grupării de stânga.

UPDATE 03.40

Coform rezultatelor publicate de Ministerul grec de Interne, după numărarea a 91.69% din voturile exprimate, Syrizia a strâns 35.53% dintre sufragii (echivalând cu 145 de mandate de parlamentari), Noua Democraţie a strâns 28,04% (75 de mandate), iar partidul de extremă dreapta Zorii Aurii a fost votat de 6,95% dintre alegători (18 mandate).

UPDATE 01.00

Cifrele au rămas aceleaşi după numărarea a 60% dintre voturi: Syriza - 35% din voturi, Noua Democraţie - 28%, transmite BBC. În cazul în care Syriza va rămâne la pragul de 35 de procente, acesta îî va asigura 144 de mandate în Parlamentul Greciei, lipsindu-i doar 5 pentru formarea unei majorităţi parlamentare. 

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că rezultatul votului reprezintă o „victorie a poporului”.

„Poporul grec ne-a acordat un mandat de 4 ani pentru a lupta. În ultimele şapte luni am luptat cu forţe asimetrice, însă Syriza a demonstrat că este prea puternic pentru a muri. De mâine încetăm rapoartele cu trecutul” a declarat Tsipras după anunţarea rezultatelor parţiale, conform agenţiei de presă greceşti ANA-MPA.

Preşedintele francez Francois Hollande a salutat victoria clară a lui Tsipras si Syriza în cadrul alegerilor de duminică, precizând că Grecia va trece printr-o perioadă de stabilitate cu ajutorul preconizatei majorităţi parlamentare.

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, l-a felicitat pe Tsipras pentru victoria printr-o postare pe contul său personal de Twitter, Ministrul olandez de finanţe a precizat că aşteaptă „formarea rapidă a unui nou guvern, cu un mandat puternic, pentru a continua procesul de reformare (al ţării)”, adăugând că este pregătit să colaboreze cu autorităţile elene şi să susţină ţara în procesul ei ambiţios de reformare.

UPDATE 22.30

Ministerul grec de Interne a anunţat, după numărarea a aproape jumătate dintre sufragii, că Syriza are 35% dintre voturile exprimate, în timp ce Noua Democraţie are doar 28%, informează BBC.

Liderul partidul Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, a recunoscut că rezultatele indică o victorie a partidului lui Tsipras, felicitându-l pe acesta din urmă şi sfătuindu-l să creeze „guvernul necesar Greciei”.

Un prim sondaj efectuat la ieşirea de la urne pentru postul de televiziune Mega TV credita Syriza cu 30-34% din voturi. Partidul conservator Noua Democraţie se clasa pe locul al doilea cu 28,5-32,5% din sufragii. Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii este creditat cu 6,5-8% din voturi, iar socialiştii de la PASOK cu 5,5-7%. Un al doilea sondaj, efectuat de Universitatea Macedonia, arată că partidul de extremă-stângă Syriza ar urma să obţină între 31% şi 35% din voturi, urmat de Noua Democraţie cu 29-31%.

Dacă aceste sondaje se confirma, după numărare voturilor,  Alexis Tsipras va avea întâietate pentru formarea unui nou guvern, însă Syriza nu va avea singură majoritatea în Parlament şi va trebui să formeze o alianţă. Tsipras a exclus, în timpul campaniei electorale, o colaborare cu Noua Democraţie.

Tsipras, a votat, ieri, la Atena  şi a declarat că grecii vor vota duminică pentru un guvern cu un mandat puternic şi „care este dispus să lupte“. „Grecii îşi vor lua viitorul în mâini. (...) Poporul va confirma tranziţia spre o nouă epocă, oferind mandatul unui guvern pe termen lung de care ţara are nevoie şi care este dispus să lupte“. A spus fostul premier elen.

Guvernul care se va forma după alegeri nu va avea timp de pierdut. Creditorii urmează să revizuiască programul reformelor prevăzute în acordul de finanţare, iar viitorul Executiv va trebui să redacteze bugetul pe 2016, să reformeze sistemul de pensii, să crească o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, să continue  privatizările la care s-a angajat Tsipras în faţa UE şi să supravegheze un program de recapitalizare a băncilor.

 Analiştii economici spun că situaţia economică a Greciei urmează să se deteriorizeze în urmatoarea perioadă şi va începe să afecteze şi mai mult piaţa muncii. Acest lucru explică parţial şi faptul că  Tsipras a ales să organizeze acum  alegerile anticipate, înainte ca   realitatea economică să lovească din plin.

Potrivit sistemului electoral grec, partidul care se clasează pe primul loc în alegeri primeşte 50 de locuri suplimentare în Parlamentul de 300 de membri. 

În cazul în care Syriza va beneficia de acest bonus, poate forma uşor o coaliţie cu Partidul Socialist (PASOK) şi cu formaţiunea de centru To Potami.

Prezenţă la urne,  scăzută

Participarea la vot a fost mai mică decât la scrutinul precedent din ianuarie, pe fondul oboselii şi dezamăgirii unei părţi a electoratului. Presa elenă a scris că s-a înregistrat cea mai slabă prezenţă la vot din 1946 încoace la alegerile de ieri, absenteismul fiind de peste 40%, potrivit  Institului de sondare a opiniei publice Alco.

A fost  a treia oară când grecii au fost chemaţi la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câştigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), şi după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaţionali. 

Astfel, cu un electorat obosit şi în contextul în care principalele partide sunt practic de acord cu programul de ajutor, prezenţa la vot nu avea cum să fie prea mare. 

Cei mai mare parte dintre greci consideră că nu se va schimba nimic nici după aceste alegeri: indiferent cine va câştiga, va implementa programul de austeritate, cu acceptul majorităţii spectrului politic.

Grecia are nevoie de stabilitate politică pentru a implementa prevederile noului plan de ajutor de 86 de miliarde de euro convenit în iulie cu creditorii internaţionali (FMI şi UE) şi să evite un nou risc de faliment şi de ieşire din zona euro, pericol ce a existat în urmă cu aproximativ două luni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite