Imaginea neputinţei în Grecia: un bătrân plânge în faţa unei bănci. Rudele de peste hotare cumpără alimente pentru grecii care nu se pot descurca de la lună la lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bătrân plânge cu neputinţă în faţa unei bănci din Salonic FOTO AFP
Un bătrân plânge cu neputinţă în faţa unei bănci din Salonic FOTO AFP

La jumătate de lume distanţă de criza din Grecia, zeci de mii de greci care au fugit în Australia pentru a scăpa de dezastrul economic din ţară cumpără produse de strictă necesitate pentru familiile care au rămas acasă în suferinţă.

Nelly Skoufatoglu, din Australia, cumpără online hârtie igienică, detergent, orez şi ulei de măsline pentru a-l trimite mamei sale care locuieşte lângă Atena. Nelly este una dintre miile de greci din Australia care fac acest lucru pentru rudele lor rămase în ţara cuprinsă de criză, notează Reuters. 

Nelly se chinuie acum să găsească noi metode de a-şi ajuta familia pe care a lăsat-o în urmă şi de a scăpa de restricţiile transferurilor de bani şi a retragerilor de la bancomate cu care se confruntă cei din Grecia.

Un mod de a face asta este cumpărarea alimentelor online, cu ajutorul website-ului Carrefour din Grecia, pe care-l poate accesa Nelly de la biroul său din Melbourne. „Am sunat-o pe mama şi am întrebat-o ce are nevoie. I-am cumpărat ulei de măsline, brânză, alimente, detergent, hârtie igienică... Bunuri de bază“, declară Nelly pentru Reuters.

Nelly Skoufatoglou, o jurnalistă de la publicaţia în limba greacă „NeosCosmos“, din Melbourne, îi trimitea bani mamei sale de naţionalitate australiană, care încă e în Grecia, prin bancă, asta până când instituţiile au restricţionat retragerile. Apoi femeia s-a orientat către Western Union, însă şi această companie a blocat transferurile către Grecia.

Cumpărăturile online înseamnă că mama nu mai trebuie să stea la coadă la ATM-uri, care rămân fără bani, pentru a-şi cumpăra cele necesare“, explică jurnalista.

Carrefour din Grecia, care este deţinut de Grupul Marinopoulos, după ce lanţul francez de supermarketuri a vândut acţiunile din Grecia în 2012, a anunţat că nu ia în considerare vânzările de peste hotare, dar că solicitările generale pentru produse au crescut în ultimele trei zile.

În Baltimore, SUA, Nely Kpstopoulou cumpără şi ea pentru familia din Grecia. Kpstopoulou spune că pensia mamei ei a fost tăiată cu aproape 30 de procente, la doar 700 de euro pe lună, în timp ce sora ei, rămasă şi ea acasă, este şomeră de multă vreme.

Multe rude şi-au împărţit pensia şi aşa mică cu copii lor şi familiile acestora deoarece nimeni nu are de-ajuns să reziste o lună întreagă. Să le cumpărăm alimente în fiecare lună este un alt mod de a le ajuta“, a scris femeia într-un email către Reuters.

Imaginea de mai jos, în care un bătrân neputincios plânge în faţa unei bănci din Salonic, a făcut înconjurul internetului. 

Grec care plange langa o banca FOTO AFP

Bătrânul epuizat este ajutat de forţele de ordine FOTO AFP

Carrefour din Grecia acceptă plăţi prin carduri de credit din câteva ţări, deşi a interzis transferurile bancare. Purtătorul de cuvânt al companiei ce deţine Carrefour a declarat că, deşi cererea este în creştere, ei nu au probleme cu stocurile.

„Până acum, când vine vorba de furnizori, nu am avut nicio problemă. Însă nu putem spune dacă pe viitor această situaţie se va schimba în cazul în care se va schimba şi comportamentul clienţilor“, spune purtătorul de cuvânt al Marinopoulos.

Preşedintele comunităţii ortodoxe greceşti din Melbourne spune că evitarea transferurilor de bani şi folosirea canalelor private de business pentru ajutarea rudelor are foarte mult sens. „Sistemul sectorului privat funcţionează eficient în Grecia şi există reţele de livrare peste tot în ţară“, explică Bill Papasterigiadis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite