Grecii sărăciţi de criză taie copaci din parcuri şi din păduri pentru a-şi încălzi locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de copaci au diispărut din parcuri şi păduri FOTO Reuters
Zeci de mii de copaci au diispărut din parcuri şi păduri FOTO Reuters

Zeci de mii de copaci au dispărut din parcuri şi păduri în această iarnă, în Grecia, afirmă autorităţile. Acestea spun că problema se agravează şi că este una dintre consecinţele tragice ale crizei economice care îi afectează cel mai mult pe cei mai săraci oameni din această ţară, care nu mai au bani pentru electricitate sau combustibil şi s-au întors la sobele cu lemne.

În mijlocul iernii, această tendinţă aduce daune mari mediului înconjurător, deoarece pădurile sunt decimate şi nori mari de fum poluează cerul Atenei şi al altor oraşe, relatează „Wall Street Journal”. Şeful Asociaţiei de mediu din Atena, Grigoris Gourdomichalis, povesteşte că a prins un tânăr tăind ilegal un copac pe domeniul public, în munţii de lângă Atena. Atunci când a vrut să-l amendeze, tânărul a izbucnit în plâns, spunând că este şomer şi că are nevoie de lemn ca să încălzească locuinţa pe care o împarte cu soţia şi cu cei doi copii mici, deoarece nu-şi poate permite să-şi cumpere gaz. „A fost o alegere dură, dar am decis să-l las să plece cu lemnul”, a declarat Gourdomichalis.

Numărul tăierilor ilegale de arbori  a crescut în 2012, afirmă asociaţile din industria forestieră, iar Ministerul Mediului a deschis peste 3.000 de procese şi a confiscat peste  13.000  de tone de lemn tăiat ilegal.

O asemenea tăiere masivă de copaci nu s-au mai petrecut în Grecia din timpul  ocupaţiei germane, din 1940, ceea ce subliniază faptul că cinci ani de recesiune şi valurile de măsuri de austeritate i-au adus pe greci într-o situaţie disperată.

Smog deasupra marilor oraşe

Fumul, în unele zile vizibil cu ochiul liber, şi mirsul de lemn ars i-a făcut pe oficialii locali din Atena să ia în calcul anumite strategii de atenuare a acestei situaţii, inclusiv propuneri de a reintroduce subvenţiile pentru gaze.

Potrivit Ministerului Mediului, în ziua de Crăciun, cantitatea de particulele în suspensie deasupra uneia dintre cele mai mari suburbii ale Atenei, Maroussi, depăşea de două ori media acceptabilă potrivit standardelor Uniunii Europene.

„Grecii de condiţie medie aruncă în foc tot ceea ce arde, cum ar fi mobila veche, lăcuită, sau cărţi vechi scrise cu tuş, pentru a se încălzi", spune Stefanos Sapatakis, un specialist în bolile generate de poluare la Centrul Elen pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

El spune că fumul poate afecta grupurile vulnerabile, printre care bătrânii, copiii şi persoanele astmatice. El a asemuit calitatea aerului din Atena cu cea dintr-o scurtă perioadă din Londra postbelică, când  smogul de la lemnul ars a înnegrit cerul Lopndrei timp de cinci zile în decembrie  1953, contribund la moartea a peste 4.000 de oameni şi făcând ca ca autorităţile britanice să interzică folosirea sobelor de lemne în Londra.

În nordul Greciei, unde vremea este mai rece, temperaturile fiind apropiate de cele din Europa continentală, municipalităţile se descurcă foarte greu în condiţiile austerităţii. În decembrie, un sindicat al profesorilor a avertizat că multe şcoli, mai ales din nord, vor fi nevoite să-şi înceteze cursurile din cauza imposibilităţii de a încălzi clasele. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite