Grecia vrea să mai cumpere şase avioane de luptă de tip Rafale

Grecia vrea să mai cumpere şase avioane de luptă de tip Rafale

FOTO EPA-EFE

Atena vrea să cumpere şase avioane franceze de tip Rafale suplimentare, după ce a comandat 18 avioane de luptă de acest tip, anunţă Guvernul francez, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O veste excelentă. Grecia tocmai şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona şase (avioane de tip) Rafale suplimentare. Avansăm împreună pentru a construi o autonomie europeană adevărată”, a salutat duminică, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul francez al Apărării Florence Parly.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat sâmbătă că Grecia intenţionează să-şi crească comanda la 24 de avioane franceze.

„Am anunţat achiziţionarea a 18 (avioane de tip) Rafale. În curând vor fi 24”, a anunţat el la Salonul Internaţional de la Salonic.

„Primul dintre ele va zbura pe cerul grec până la sfârşitul anului”, a amai anunţat Kyriakos Mitsotakis.

Grecia a încheiat în ianuarie un contract de cumpărare a primelor sale 18 avioane franceze de luptă de tip Rafale, cu scopul de a-şi consolida apărarea şi parteneriatul cu Franţa, în contextul unor tensiuni sporite cu Turcia vecină.

Acest contract vizează 12 avioane la mâna a doua şi şase aeronave noi.

Pentru Franţa, acest contract reprezintă prima vânzare a unor avioane de tip Rafale în Europa, către care Parisul încearcă să-şi orienteze exportul de armament şi să iniţieze cooperări.

Qatarul, Egiptul şi India sunt ceilalţi clienţi ai Rafale în plan internaţional.

Constructorul francez de avioane Dassault Aviation a livrat, în iulie, primul avion de tip Rafale Greciei, un avion la mâna a doua care aparţinea Forţelor aeriene franceze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările