Grecia vizează oligarhii într-un nou plan de impozitare menit să mulţumească creditorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia va prezenta creditorilor săi un set de reforme care ar cuprinde un plan de impozitare de şapte miliarde de euro, ce ţinteşte afacerile oligarhilor ce au pus monopol pe anumite industrii, notează publicaţia germană „Bild“.

Tabloidul german Bild raportează că guvernul Syriza speră să câştige 2,5 miliarde de euro din planul de impozitare pe care îl va propune în faţa creditorilor europeni, o sumă asemănătoare sperându-se a se câştiga din supra-impozitarea afacerilor oligarhilor. Alţi 2,3 miliarde de euro ar putea proveni din distrugerea reţelelor de trafic cu petrol şi ţigări.

Totuşi, orice reforme propuse de Grecia trebuie aprobate de creditorii internaţionali pentru a se putea extinde împrumutul, notează BBC. În acest moment, Grecia datorează un total de 323 miliarde de euro ţărilor din zona euro, dar şi băncilor greceşti şi străine, Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene (BCE). Potrivit acordului actual, suma totală ce va fi amânată de la plată este de 240 de miliarde de euro.

Grecia încearcă să ajungă la un alt acord cu creditorii săi, în principal cu Germania, după ce primele două runde de negocieri au eşuat. Guvernul de extremă-stânga, condus de premierul Alexis Tsipras, a promis în campania electorală că va pune capăt măsurilor de austeritate.

Totuşi, Germania a anunţat că nu va reduce niciun ban din restul datoriei Greciei şi insistă ca Grecia să onoreze termenii acordului. „Atâta vreme cât programul nu este încheiat cu succes, nu vor exista excepţii“, a declarat Wolfgang Schäuble, ministrul de Finanţe german pentru „The New York Times“. 

Grecia solicitase joi o păsuire de patru luni pentru împrumut, însă această cerere a fost iniţial respinsă de nemţi. Vineri, creditorii Greciei au spus că sunt dispuşi să ia în considerare păsuirea, oferind trei zile pentru schiţarea unui plan.  Înţelegerea la care s-a ajuns vineri va permite Greciei să ceară creditorilor săi să renunţe la măsurile de austeritate care nu au fost puse în vigoare, cum ar fi reducerea pensiilor. 

Se pare că anumite domenii din sectorul privat al ţării ar fi controlate de un grup mic de familii care păstrează monopolul asupra unor industrii ca transporturile, afacerile bancare sau construcţiile. Guvernul Syriza a denunţat în mod repetat acest monopol, ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis promiţând chiar că va „distruge oligarhia“, notează Reuters.

Totuşi, Syriza a avut parte şi de critici din partea unor grupări din propriul partid. O facţiune de extremă-stânga, „Tendinţe Comuniste“, a denunţat acordul de vineri, numindu-l „o supunere la şantajul troicii“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite